Steven Spielberg viděl Indiana Jonese 5. Jeho reakce nemohla být lepší

Steven Spielberg viděl Indiana Jonese 5. Jeho reakce nemohla být lepší
Indiana Jones a nástroj osudu | Lucasfilm Ltd.
Šestasedmdesátiletý Spielberg se v týdnu zúčastnil prestižní akce Time 100 oceňující nejvlivnější osobnosti z různých branží. Z rukou Drew Barrymore a Ke Huy Quana, jejichž kariéry sám nakopl ve filmech E.T. Mimozemšťan a Indiana Jones a chrám zkázy, převzal ocenění TIME 100 Impact Award určené lidem, kteří mají zásadní podíl na rozvoji svého průmyslu. 
Steven Spielberg na TIME100 Summit
Steven Spielberg přebírá ocenění od Drew Barrymore a Ke Huy Quana | Getty Images
Spielberg za poslední půlstoletí posouval kinematografii svými unikátními blockbustery, v nichž spojoval až dětskou fascinaci záhadnými jevy s pokrokovým formálním provedením. Vedle Čelistí či Jurského parku to platí zejména pro Indiana Jonese, který poprvé práskal bičem roku 1981 v Dobyvatelích ztracené archy. Zábavný průřez dějinami dobrodružného žánru a alternativní historie 20. století pokračoval v Chrámu zkázy (1984), Poslední křížové výpravě (1989) a Království křišťálové lebky (2008). Nadcházející Nástroj osudu se odehrává v 60. letech a Indy (Harrison Ford), jenž pomýšlí na důchod, musí znovu čelit nacistům prahnoucím po zvrácení nedávných dějin.
Novináři se Spielberga ptali, jaké je sledovat film o Indianu Jonesovi, který sám nerežíroval. „Zažil jsem to předevčírem,“ prohlásil oscarový tvůrce, jenž následně neskrýval vzrušení. „Prezident Disneyho Bob Iger pořádal promítání pro producenty a já se ho účastnil spolu s Jamesem Mangoldem. Všichni byli nadšení. Je to vážně skvělý film o Indianu Jonesovi. Jsem na Jimovu práci pyšný,“ nešetřil chválou Spielberg, jenž loni v kinech uvedl částečně autobiografické drama Fabelmanovi.
„Když se rozsvítila světla, obrátil jsem se k ostatním a řekl jsem jim: ‚Zatraceně! Měl jsem za to, že jenom já vím, jak jeden z těch filmů natočit,‘“ uzavřel spokojený veterán, jenž je spolu s kamarádem Georgem Lucasem nejbohatším člověkem amerického showbyznysu. Právě Lucas přišel s nápadem udělat akčního hrdinu z archeologa a se Spielbergem na každém filmu úzce spolupracoval. Lucas si však užívá důchod a Nástroj osudu se jej nijak netýká. Spielberg je výkonným producentem a starou gardu doplňují i produkující Kathleen Kennedy a Frank Marshall. Hudbu opět složil jednadevadesátiletý John Williams.
Indiana Jones a nástroj osudu: 2. trailer | če
Osmdesátiletý Harrison Ford si ikonickou úlohu zopakoval naposledy, což nedávno potvrdil v rozhovoru pro Total Film. Vyloučil svou účast na chystaném televizním seriálu, který se připravuje od loňského listopadu. Zatím však není jasné, zda půjde o prequel s mladším Indym, nebo o restart série. V Nástroji osudu si jej každopádně užijeme dosyta, film má mít 142 minuty a James Mangold pro Total Film prozradil, že úvodních 25 minut zabere flashback s omlazeným Fordem, který bude pro příběh zásadní. 
Trikaři využili stovky hodin archivního materiálu z 80. let. „Měli jsme Harrisonovy detaily i celky, a to za každého osvětlení. Mohl jsem ho v pondělí nafilmovat, jak v 79 letech hraje pětatřicetiletého, a ve středu jsem si už daný materiál prohlížel s nahrazenou mladší hlavou,“ rozplýval se Mangold, podle něhož vitální Ford zvládl simulovat pohyby svého mladšího já na jedničku.
Vedle Forda si ve filmu zahrají také Phoebe Waller-Bridge, Mads Mikkelsen, Antonio Banderas, Toby Jones nebo John Rhys-Davies, jenž si zopakoval úlohu Salaha.

Základní instinkt obsahuje vraždící lesby, litry spermatu a vtipy na úkor Hollywoodu
Ostatní23. 4. 2023
Základní instinkt obsahuje vraždící lesby, litry spermatu a vtipy na úkor Hollywoodu