Zase ten Hitler. Penzista Indiana Jones mlátí nacisty a v rukou drží kurz historie

Zase ten Hitler. Penzista Indiana Jones mlátí nacisty a v rukou drží kurz historie
Indiana Jones a nástroj osudu | Lucasfilm Ltd.
Už to vypadalo, že se pátého Indiana Jonese nedočkáme. Na osmdesátkovou trilogii, v níž světoznámý archeolog stíhal archu úmluvy, osvobodil chrám zkázy a napil se ze svatého grálu, navázali Steven Spielberg a George Lucas až roku 2008 s rozporuplně přijímaným Královstvím křišťálové lebky. Od té doby se jako tradičně zamítala spousta scénářů a Spielberg dokonce uvolnil místo Jamesi Mangoldovi, jenž díky Loganovi a sportovnímu dramatu Le Mans '66 patří k režijním esům současného Hollywoodu. Indiana Jones a nástroj osudu konečně dorazí na sklonku června, předtím stihne světovou premiéru na květnovém festivalu v Cannes.
Indiana Jones a nástroj osudu
Druhý trailer načíná píseň od Rolling Stones, která zdůrazňuje zasazení do druhé půlky šedesátých let. Indy (Harrison Ford) pomýšlí na důchod, ale jeho kmotřenka Helena (Phoebe Waller-Bridge) jej znovu přivede na stopu bájného „soukolí osudu“. Po nástroji schopném ohýbat historii prahli už za druhé světové války nacisté, filmaři užívali omlazovací technologie, aby Forda proměnili ve čtyřicátníka a mohli natočit linii z minulosti. Efekt zatím vypadá možná nejlépe ze všech dosavadních pokusů od Rogue One až po mafiánského Irčana, přičemž hercův vysoký věk se ve variabilních akčních scénách nejeví jako fatální překážka.
Indiana Jones a nástroj osudu
Indiana Jones a nástroj osudu
65%
Rozdělení na víc linií koresponduje s úmyslem definitivně a osudově podtrhnout legendární franšízu, v níž se realita často ohýbá pod vlivem kinematografických odkazů či mytických motivů. Ford i Mikkelsen vyzdvihovali scénář, který by měl uspokojit fandy ze staré školy a zasáhnout i novou generaci diváků a divaček. Stylový trailer tomu napovídá a epické měřítko v kombinaci s nostalgií, ikonickou hudbou a hereckým obsazením vykouzlí úsměv na tváři i husí kůži. Vrací se Salah v podání Johna Rhyse-Daviese, nově přibyli například Antonio Banderas, Toby Jones nebo Thomas Kretschmann.
Společnost Disney, která vlastní Lucasfilm, v týdnu oznámila, že Indiana Jones a nástroj osudu bude poslední film série s Harrisonem Fordem. Aura velkého loučení je z ukázky patrná, ale tvůrci nepodceňují zajetý trend a výpravu přizpůsobují době, v níž se příběh odehrává, respektive jejímu populárnímu vyobrazení v kultuře a zejména v kinematografii. Očekávané závody v dobývání vesmíru sice opouštíme na úkor titulního artefaktu a završení Indyho zápolení s nacisty, ale o ději se pořád moc nedozvíme. Je pravděpodobné, že mnohá překvapení si Mangold a spol. schovávají až do kina. Budete u toho?

Kinolog: Kdo je lepší než Chuck Norris? John Wick aka Keanu Reeves, nejsmutnější akční hrdina
Ostatní30. 3. 2023
Kinolog: Kdo je lepší než Chuck Norris? John Wick aka Keanu Reeves, nejsmutnější akční hrdina