Nová verze Nosferatu s dcerou Johnnyho Deppa a klaunem z To se bude točit i v Praze

Nová verze Nosferatu s dcerou Johnnyho Deppa a klaunem z To se bude točit i v Praze
Nosferatu | Werner Herzog Filmproduktion
Robert Eggers sice vloni se svým Seveřanem nestrhl pokladny kin, přesto se ale potvrdil jako jeden z nejrespektovanějších mladých režisérů. Po Čarodějnici a Majáku se od něj očekávají velké věci. O remaku Nosferatu mluvil už dlouho. Jde tak ve stopách avantgardního německého génia Wernera Herzoga, který vlastní verzi natočil už v roce 1979. Od té doby uplynulo skoro půl století, jistě se tedy v látce najde mnoho nového k objevení.
Stejně jako v případě obou předchozích slavných verzí i Eggersova bude realizovaná v našich končinách. Potvrzuje se, že architektura žádné jiné země nepřežila destrukci 20. století v takové míře, aby mohla stejně lehce reprezentovat éru, v níž se děj odehrává. Filmaři milují neporušená historická jádra českých měst, v nichž mohou natáčet scény, jež by jinde musely vznikat v kulisách nebo prostřednictvím speciálních efektů.
Upír Nosferatu
Upír Nosferatu | Prana-Film
Příběh hraběte Orloka byl zprvu nelicencovanou vykrádačkou Stokerova Drákuly, na kterého se režisérovi Friedrichu W. Murnauovi nepodařilo zajistit práva. Dnes už je Drákula ve veřejné doméně a točit o něm může každý zadarmo. Z Nosferatu se mezitím stal kult sám o sobě a málokdo si dnes uvědomuje, že jde de facto o přejmenovaného transylvánského hraběte.
Nosferatu vděčí za mnohé unikátnímu a nezaměnitelnému make-upu Maxe Schrecka. V Herzogově verzi do jeho střevíců vstoupil s velkou vervou pověstný Klaus Kinski, herec známý svými „démony“. Eggers jistě ví, že obsazení této role je pro úspěch klíčové a jeho volba se zdá velmi rozumná. Možná až moc rozumná. Bill Skarsgård se proslavil rolí strašidelného klauna v moderní adaptaci Kingova To, publikum ho tedy už má zafixovaného v konkrétní specifické hororové pozici. Pomůže to Nosferatu, nebo uškodí? Snad Eggers ví, co dělá.
Prague Reporter hlásí, že natáčet se bude na přelomu února a března především v Praze. Další role měli původně ztvárnit Harry Styles a Anya Taylor-Joy, kvůli problémům s harmonogramem ale museli projekt opustit. Nahradí je Nicholas Hoult, jehož popularita stále roste, a dcera Johnnyho Deppa Lily-Rose. Premiéra se chystá na rok 2024.

Kinolog: Nejlepší české filmy roku 2022 podle šéfredaktora Kinoboxu

Loni vzniklo 76 českých filmů – dokumentárních, hraných i animovaných. Vybrat ty nejlepší z nich bylo těžké. Kritériem bylo hlavně to, aby ona vybraná sedmička pokaždé reprezentovala jiný filmový styl.