Top kina ČR: Na pohádku se slovanským božstvem se chodilo víc než na Black Panthera. Slabé návštěvnosti dominují tuzemské filmy

Top kina ČR: Na pohádku se slovanským božstvem se chodilo víc než na Black Panthera. Slabé návštěvnosti dominují tuzemské filmy
Největší dar | BontonFilm
5. DIVNOSVĚT (USA)
Divnosvět | Disney
tržby milion 527 tisíc Kč / návštěvnost 8941 divák / 114 kin
Nové Disneyho dobrodružství se u nás promítá druhý víkend, na kontě má něco málo přes 26 tisíc platících a 4 miliony korun v rámci tržeb. Vykrádačka všeho možného (Kačeři z Kačerova se potkávají s Miyazakim a Komandem!) stála přes 135 milionů dolarů, přičemž celosvětově utržila 42 mega a míří mezi propadáky. Disneyho studio to pochopitelně nezruinuje, do budoucna nicméně napne energii do jistějších projektů, s nimiž se diváci a divačky na první dobrou identifikují a budou mít větší nutkání zamířit do kina.

4. PRINCEZNA ZAKLETÁ V ČASE 2 (Česká republika)
Princezna zakletá v čase 2
tržby milion 595 tisíc Kč / návštěvnost 9658 diváků / 116 kin
Tuzemská fantasy pohádka Princezna zakletá v čase 2 je na tom o poznání lépe, za tři víkendy od premiéry ji vidělo přes 110 tisíc platících, kteří za vstupenky utratili přes 16 milionů korun. Pro srovnání, Princ Mamánek, který je v kinech téměř měsíc, má na kontě necelých 105 tisíc diváků a tržby 15 milionů korun. Zdá se, že se z Princezny stává poměrně zdařilá a u publika oblíbená série.

3. NEJVĚTŠÍ DAR (Česká republika)
Největší dar | BontonFilm
tržby milion 937 tisíc Kč / návštěvnost 14 505 diváků / 189 kin
Na Valašsko situovaná pohádka se slovanskými bohy a bohyněmi v hlavních rolích skončila třetí, ačkoli na počet diváků a divaček překonala druhého Black Panthera (Unie filmových distributorů v rámci statistik zohledňuje tržby nad návštěvností, a tam Wakanda Největší dar přeskočila). Vyhrál neotřelý námět, lidské příběhy situované do jednoho skanzenu, herecké obsazení (Boleslav Polívka, Anna Polívková, Jiří Dvořák, Petr Čtvrtníček) a tradiční příběh o dobru, které zvítězí nad zlem.

2. BLACK PANTHER: WAKANDA NECHŤ ŽIJE (USA)
Black Panther: Wakanda nechť žije
tržby 2 miliony 231 tisíc Kč / návštěvnost 11 402 diváci / 78 kin
Marvelovka z Afriky se v tuzemských kinech promítá téměř měsíc, a jak to tak vypadá, dochází druhému Black Pantherovi dech. Na kontě má 204 tisíce platících, kteří za lístky utratili 38 milionů korun, jenže vedle jiných letošních blockbusterů je to vyloženě slabota. Druhé Mimoně vidělo přes 690 tisíc lidí, Top Gun: Maverick 800 tisíc návštěvníků a návštěvnic kin. 733 milionů dolarů celosvětově není žádným ternem, jak ale tvůrci naznačili v závěru, s pokračováním série se počítá.

1. VÁNOČNÍ PŘÍBĚH (Česká republika)
Vánoční příběh
tržby 4 miliony 351 tisíc Kč / návštěvnost 24 999 diváků / 160 kin
Za dva víkendy od premiéry vidělo v nekonfliktním duchu vedenou vztahovku Ireny Pavláskové necelých 85 tisíc platících. Režisérka se inspirovala u Lásky nebeské (2003) a dalších evropských snímků a natočila svůj divácky nenáročný příspěvek, který ale i přes hvězdné herecké obsazení komerčně nezabodoval.
Z lákadel posledních týdnů to nejdál dotáhl druhý Black Panther, oproti předchozímu víkendu nicméně většina snímků ztratila třicet, někdy i čtyřicet procent publika. Jediný titul, který by měl slabou návštěvnost v nejbližších týdnech zvrátit, bude mít premiéru v polovině prosince. Na Cameronův druhý Avatar se čekalo mimořádně dlouho, film bude uvedený třináct let po opěvované jedničce. Spraví kinařům náladu?
Aktuální žebříček tržeb a návštěvnosti tuzemských kin najdete ZDE.
zdroje: Unie filmových distributorů, Kinomaniak, Box Office Mojo, IMDb

Kinolog: Tenhle film vyhraje Oscary. Čechy ale nezajímá. Řekneme vám proč

Fabelmanovi jsou poloautobiografické dílo režiséra Stevena Spielberga. 75letý klasik, co má za sebou přes 40 filmů, už u nás ale přestává být hvězdou a jeho zpověď je až příliš nenápadná a sofistikovaná.