US tržby: Otevřené brány Jurského světa lákájí rekordní počet návštěvníků

US tržby: Otevřené brány Jurského světa lákájí rekordní počet návštěvníků
Na Jurský svět (neboli čtvrtý díl jurské série) se čekalo dlouho a naštěstí ne zbytečně. Výsledek se podle očekávání nevyrovnal prvnímu dílu, kvalitativně se ale dostatečně přiblížil, aby si ho oblíbili diváci i kritici. A padl zatraceně důležitý rekord. Ne, nejde o největší americký otvírák všech dob. Impozantních 204 milionů dolarů za víkend totiž zaostalo o 3 miliony za prvním dílem Avengers. Přesto je Jurský svět dál. Celosvětově si totiž připsal půl miliardy, konkrétně 511 milionů dolarů. A to se ještě během tří dnů nikomu nepovedlo (nejblíže byl poslední díl Harryho Pottera s 483 miliony).
Co úspěch Jurského světa znamená? V prvé řadě je jasné, že budou další díly. A nebude jich málo. V nejbližší době nás nepochybně čeká i více filmů s dinosaury (je vlastně s podivem, že se jich všeobecně tak málo točí). Ohromný zájem o návštěvu exotického parku znamená ztráty pro všechny ostatní. Avengers 2 nedosáhnou v tržbách na první díl (momentálně ztrácejí nějakých 200 milionů dolarů), propadák Země zítřka zvládne už jen pár set tisíc dolarů a i fantastický Mad Max se bude muset spokojit s "pouhou" třetinou miliardy (na velké hráče se nechytá, vzhledem k silně autorskému pojetí se ale čekaly menší čísla, takže u Warnerů pořád mají důvod slavit).
Razantní nástup Jurského světa samozřejmě neumožnil žádnému jinému nováčkovi zářit. Do americké desítky pouze na chvost nakouklo fantasticky hodnocené drama Love & Mercy, mapující bouřlivý život zpěváka Briana Wilsona (Beach Boys). Snímek vydělal 1.7 milionu dolarů v 573 kinech.
Celý žebříček najdete v našem pravidelném kompletním výpisu US tržeb.