Pouštní epika, tichý zabiják i skvělá Iva Janžurová. Devítka klasik je na pár dní v kinech

Pouštní epika, tichý zabiják i skvělá Iva Janžurová. Devítka klasik je na pár dní v kinech
Lawrence z Arábie | Columbia TriStar
„Výhradně na velkém plátně nabízíme předvánoční balíček kultovních kinematografických skvostů z Československa, USA, Anglie, Japonska, Itálie a Francie, které ohromí, rozesmějí, dojmou i rozněžní,“ láká v tiskové zprávě Karel Och, umělecký ředitel karlovarského festivalu, který přehlídku společně s Národním filmovým archivem pořádá. Filmy promítané pod hlavičkou KVIFF Classics tak navazují na festivalovou tradici uvádění digitálně restaurovaných snímků.
Petrolejové lampy
Petrolejové lampy | Filmové studio Barrandov
Prvním filmem budou ve čtvrtek večer Petrolejové lampy (1971). Vtahující psychologické studii Juraje Herze dominují výkony Petra Čepka a Ivy Janžurové, která se spoluautorem scénáře Luborem Dohnalem snímek osobně uvede. Dále se publikum může těšit na slavnou poctu kinematografii Bio Ráj (1988), neuspěchanou neonoirovku Samuraj (1967), raný hit Terrence Malicka Nebeské dny (1978), hrozivé japonské anime Hrob světlušek (1988), okouzlující romantickou komedii Byt (1960) a oceňovanou epiku Lawrence z Arábie (1962).
Taková díla nejen stojí za vidění, ale navíc se leckterá z nich nabízejí jako předchůdci současných výrazných filmů – Samuraj je zmiňovaný v souvislosti s Fincherovým Zabijákem, Lawrence z Arábie některými prvky připomíná Scottova Napoleona, lehce podobné téma jako Hrob světlušek zpracovává i Mijazakiho Chlapec a volavka a konečně Bio Ráj se často citovalo začátkem letošního roku v souvislosti s Babylonem. Kdo chce mít přehled o současné kinematografii, neměl by historické klasiky opomíjet.
XX. století
XX. století | Paramount Pictures
Všechny zmíněné tituly se promítnou na plátně kina Světozor, dvojici děl pak představují i kino Ponrepo. Jednak jde o monumentální historickou fresku Bernarda Bertolucciho s názvem XX. století (1976), v níž na ploše více než pěti hodin sledujeme boj komunismu s fašismem – a to očima Roberta De Nira a Gérarda Depardieua. Druhým snímkem v Ponrepu bude pozapomenutá, ale o to pozoruhodnější Šachta pohřbených ideí. Dílo z roku 1921 je prvním pokusem o sociální drama v československém prostředí, snímek se navíc dočká živého hudebního doprovodu od dua Šimanský & Niesner.
Další detaily včetně časů projekcí a možnosti koupení lístků se dozvíte na webu KVIFF.com či na stránkách jednotlivých kin. Podívejte se i na náš žebříček nejlepších filmů všech dob, kde se nacházejí podobně zásadní díla.
zdroj: KVIFF.com