Jakub "lamps" Vopelka

Jakub "lamps" Vopelka

Autor
Narozen 4. srpna 1995 v Českých Budějovicích.

Články autora

  1. Kultovní masožravý horor se vrátí. Novou verzi americké legendy natočí mistři žánru
    Filmy18. 3. 2024
    Kultovní masožravý horor se vrátí. Novou verzi americké legendy natočí mistři žánru

    V Čechách jsme měli problém s Adélou, která ještě nevečeřela, v USA od roku 1960 navštěvují Malý obchod hrůz (Little Shop of Horrors), který si ve dvou kultovních verzích dělal zálusk třeba na Jacka Nicholsona, Ricka Moranise či Steva Martina. Moderní verzi slavné hororové komedie, kterou v popkultuře etabloval zejména muzikálový remake z poloviny osmdesátých let, zpracují dva věkem velmi nemoderní a protřelí tvůrci – sedmasedmdesátiletý režisér Joe Dante (Gremlins) a v dubnu osmadevadesátiletý producent Roger Corman (Masakr na svatého Valentýna).

  2. Žádná Captain Marvel či Eternals. Marvelovky se po sérii přešlapů spolehnou na osvědčené hrdiny
    Filmy18. 3. 2024
    Žádná Captain Marvel či Eternals. Marvelovky se po sérii přešlapů spolehnou na osvědčené hrdiny

    Ještě před pěti lety se zdálo, že na stříbrných plátnech skočíme po jakékoli marvelovské návnadě. Komiksová série kolem Iron Mana, Kapitána Ameriky, Thora či Black Widow ovšem v poslední fázi předávala hrdinská žezla novým postavám a prozkoumávala své možnosti u poněkud alternativního publika s titulu jako Eternals nebo Shang-Chi a legenda o deseti prstenech (Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings). Sebevědomá tvorba sequelů či prequelů všeho druhu spěje ke konci po katastrofickém roku 2023, kdy finančně propadl ambiciózní Ant-Man 3 (Ant-Man and the Wasp: Quantumania) a hlavně ženské Marvels. U Disneyho by rádi opět rozjeli mlýnek na peníze a dříve nedotknutelný marvelovský boss Kevin Feige už nebude mít tak snadnou pozici.

  3. Seznamte se. Hvězda seriálu Šógun zazdila hudební kariéru a míří mezi nejslavnější japonské herečky
    Téma17. 3. 2024
    Seznamte se. Hvězda seriálu Šógun zazdila hudební kariéru a míří mezi nejslavnější japonské herečky

    Hvězda aktuálně trendujícího seriálu Šógun (Shōgun) z období feudálního Japonska stála o roli, která by jí svým způsobem naháněla strach. Jednatřicetiletá herečka, zpěvačka a tanečnice Anna Sawai ji nalezla v urozené překladatelce Lady Mariko, založené na skutečné ženě z počátku 17. století jménem Hosokawa Garasha. Novozélandská rodačka s japonskými rodiči přijímá za svůj výkon čerpající z divadelních tradic samou chválu, a jelikož seriál na Disney+ si po čtyřech odvysílaných epizodách vede ve všech směrech fantasticky, věhlas a možnosti Sawai se pravděpodobně rozšíří.

  4. Ikoničtí filmoví záporáci, jejichž představitelé získali Oscara. Který z nich je nejlepší?
    Téma16. 3. 2024
    Ikoničtí filmoví záporáci, jejichž představitelé získali Oscara. Který z nich je nejlepší?

    Pokud k tomu máte vlohy, hrát filmového padoucha může být velice vděčné. Mnozí ikoničtí herci a herečky to preferují před úlohami klaďasů, které sice mají větší prostor a navrch i sympatie dané morálně žádoucím postojem. Skvělí záporáci jsou kořením průměrných žánrových filmů a tažnou silou těch hodnotných a kreativně napsaných produkcí, v nichž neříkají jen prázdné fráze, jde z nich strach a nutí k zamyšlení. Ať už jde o zcela smyšlené psychopaty, mocné byznysmeny s předobrazy v realitě nebo o kontroverzní historické figury, následující seznam zaměřený na oscarové herecké výkony v záporných rolích představí výkvět těch vskutku památných filmových postav. Americká Akademie možná zcela ignorovala Anthonyho Perkinse v Psychu, Jacka Nicholsona v Osvícení (The Shining) nebo Roberta Mitchuma v Lovcově noci (The Night of the Hunter) i Mysu hrůzy (Cape Fear), avšak v minimálně v těchto případech vložila Oscara do těch správných úlisných rukou.

  5. Stranger Things jako duchařský horor? Neviditelné zlo je až zábavně pitomý patvar
    Recenze16. 3. 2024
    Stranger Things jako duchařský horor? Neviditelné zlo je až zábavně pitomý patvar

    Imaginární přátelé se většinou nahlíží jako nostalgická vzpomínka na dětství, kdy člověk v představách létá mimo fyzické zákony reality. Plyšový méďa Chauncey v hororové novince Neviditelné zlo (Imaginary) narušuje hranice pouhé fantazie o dost agresivněji a protagonistce Jessice (DeWanda Wise), která se zrovna s novým partnerem a dvěma nevlastními dcerami přistěhovala do svého rodného bydliště, připraví tvrdý mateřský i mentální test. Jako roztomilá hračka se vetře do přízně mladší dcerky Alice (Pyper Braun), která s ním hovoří a plní jeho stále nebezpečnější úkoly. Pro koho je ale opravdu jen přeludem a pro koho skutečností? Od 12 let přístupný snímek Jeffa Wadlowa (mizerný Fantasy Island) chce v průběhu překvapovat, ale činí tak spíš vtipnými způsoby.

  6. Nolan je největší filmová hvězda. Za Oppenheimera dostal neskutečný balík a píše nový film
    Téma15. 3. 2024
    Nolan je největší filmová hvězda. Za Oppenheimera dostal neskutečný balík a píše nový film

    Po letech se opět schyluje k tomu, že hollywoodské herecké hvězdy přijdou o svou výsadní pozici komerčních vábniček na úkor talentovaných lidí za kamerou. Režisér a scenárista oscarového hitu Oppenheimer Christopher Nolan má za sebou výjimečnou kariéru, již aktuálně zpečetil právě oscarovým triumfem a téměř miliardovými tržbami pro papírově méně přitažlivý životopis konstruktéra jaderné zbraně. Snímek plný slavných herců přetavil konverzační i politickou látku v mainstreamový kulturní zážitek a zlaté sošky zajistil také Cillianu Murphymu a Robertu Downeymu jr. Největší hvězdou ovšem zůstal Nolan, jenž si dle zákulisních informací přišel až na sto milionů dolarů a jehož další tvůrčí kroky bedlivě monitoruje celý Hollywood.

  7. Nový Jurský svět verbuje největší ženskou hvězdu minulé dekády. Původní tahoun se nevrátí
    Filmy15. 3. 2024
    Nový Jurský svět verbuje největší ženskou hvězdu minulé dekády. Původní tahoun se nevrátí

    Kamery nového Jurského světa, který pod dohledem Garetha Edwardse (Godzilla) a Davida Koeppa (Jurský park) restartuje oblíbenou dinosauří sérii, se rozběhnou už v létě. Směle stanovená premiéra na červenec 2025 si po odstoupení původně zvažovaného režiséra Davida Leitche (Kaskadér) žádá rychlý vývoj a podle webu The Insneider se produkce sešla s herečkou Scarlett Johansson ohledně nabídky na hlavní roli. Představitelka Black Widow a držitelka oscarových nominací za Manželskou historii (Marriage Story) a Králíčka Jojo (Jojo Rabbit) zatím nepodepsala, ale její angažování by ambicióznímu projektu prospělo a postavilo ji před novou blockbusterovou výzvu.

  8. Opičí muž je John Wick na steroidech. Hvězdu s indickými kořeny lidé chtějí za příštího Bonda
    Filmy14. 3. 2024
    Opičí muž je John Wick na steroidech. Hvězdu s indickými kořeny lidé chtějí za příštího Bonda

    Je libo drsná akční pomsta dle indické mytologie? Britský rodák s indickými kořeny Dev Patel má celkem etablovanou hereckou pozici díky Milionáři z chatrče (Slumdog Millionaire), Hotelu Mumbai či Zelenému rytíři (The Green Knight), přičemž v nadcházejícím nářezu Opičí muž (Monkey Man) poprvé usedl do režisérského křesla. Snímek od producenta Jordana Peela (Uteč) distribuovaný studiem Universal Pictures zamíří do tuzemských kin od 4. dubna a světovou premiéru si čerstvě odbyl na texaském festivalu South by Southwest. Internet tudíž zaplavily první reakce od věhlasných i fanouškovských webů, které zatím provolávají slávu a vinšují budoucnost minimálně na úrovni Johna Wicka. Nebo i Jamese Bonda, který by podle mnohých Patelovi slušel.

  9. Geislerové napsal, Goslinga objal. Steven Spielberg ví, jak podporovat mladší generace
    Téma14. 3. 2024
    Geislerové napsal, Goslinga objal. Steven Spielberg ví, jak podporovat mladší generace

    Jestliže filmová režie má svou žijící legendu, pravděpodobně jí bude Steven Spielberg. Jeden z autorů moderního blockbusteru, tvůrce masově populárních i kritikou uznávaných děl a režisér, jehož filmy vydělaly v součtu nejvíc peněz, je i v 77 letech nedílnou součástí hollywoodského dění, debaty o vývoji kinematografie či různých ceremonií. „Jste nominovaný, nebo vám už vystavili permanentku?,“ žertovně se jej na letošních Oscarech dotázal moderátor Jimmy Kimmel. Spielberg si stále udržuje přehled a zejména v posledních týdnech se množí svědectví o tom, jak podporuje a oceňuje práci ostatních. A to ve velmi sympatickém a osobním stylu.

  10. Arnold ulovil první filmovou roli po pěti letech. Bude tou nejbláznivější, jakou si lze představit
    Filmy14. 3. 2024
    Arnold ulovil první filmovou roli po pěti letech. Bude tou nejbláznivější, jakou si lze představit

    Vánoce letos přichází o něco dřív a rolničky možná zase jednou budou všude, kam se podíváš. Arnold Schwarzenegger, jenž právě zaplavuje internet díky vtipnému předávání Oscara za vizuální efekty po boku svého filmového dvojčete Dannyho DeVita, se pět let po premiéře posledního Terminátora (Terminator: Dark Fate) a koprodukčního Tajemství dračí pečeti (The Mystery of Dragon Seal. Journey to China) dohodl na nové filmové úloze. Vedle seriálového Jacka Reachera Alana Ritchsona se objeví ve vánoční akční komedii s názvem The Man With The Bag, který dost zřetelně odkazuje k Santu Clausovi a hlavní rekvizitě.

  11. Slavný producent nutil Sharon Stone k sexu s kolegou. Měl se tím zachránit jistý propadák
    Téma14. 3. 2024
    Slavný producent nutil Sharon Stone k sexu s kolegou. Měl se tím zachránit jistý propadák

    Bývaly časy (které pravděpodobně nejsou zcela zažehnané), kdy se i nejvěhlasnější herečky posuzovaly spíš podle tělesných proporcí a sexappealu než na základě talentu. A co víc, především producenti se to v přesvědčení o vlastní nedotknutelnosti nezdráhali otevřeně a názorně deklamovat. Dnes šestašedesátiletá Sharon Stone je smutným příkladem globální hvězdy, která se rozzářila hlavně díky obdivovanému vzhledu a podvodům průmyslu, který byl připravený její půvab vytěžit za každou cenu. Už ve svých memoárech The Beauty of Living Twice roku 2021 poplivala režiséra Základního instinktu (Basic Instinct) Paula Verhoevena a naznačila, že ji producenti nutili k sexu s hereckými kolegy. Tento kontroverzní aspekt nyní rozvedla v podcastu Louise Therouxe a přímo jmenovala zesnulého filmového mogula Roberta Evanse (1930–⁠2019).

  12. Christophera Walkena se při natáčení Duny báli. Teď už chce konečně hrát normální chlapy
    Téma13. 3. 2024
    Christophera Walkena se při natáčení Duny báli. Teď už chce konečně hrát normální chlapy

    Osmdesátiletý Christopher Walken podle vlastních slov nikdy nemusel utíkat před zástupy bulvárních novinářů, přestože mnoho osobitějších a legendárnějších celebrit v Hollywoodu nenajdete. Herec, jenž si v pubertě vytvaroval účes podle Elvise Presleyho a svou ikonickou nesouvislou mluvu přisuzuje vlivu mezinárodní hatmatilky v rodné chudinské čtvrti New Yorku, přerušil čtyřletý filmový půst účastí v jednom z největších filmů posledních let. V Duně 2 (Dune: Part Two) i na menším prostoru zazářil jako císař Shaddam IV a s vidinou spolupráce s oblíbeným režisérem Denisem Villeneuvem porušil také své cestovatelské zábrany, tudíž mohl navštívit krásnou Budapešť a svou přirozenou autoritou zneklidňovat mladší hvězdné kolegy.

  13. Anthony Hopkins vzkřísí prokletou adaptaci, která pohřbila kariéry Marlona Branda a Vala Kilmera
    Filmy12. 3. 2024
    Anthony Hopkins vzkřísí prokletou adaptaci, která pohřbila kariéry Marlona Branda a Vala Kilmera

    Britský držitel dvou Oscarů Anthony Hopkins ve svých 86 letech nadále ničí představy o poklidném důchodu a po sérii letošních projektů, z nichž vynikalo drama ze života Nicholase Wintona Jeden život (One Life), má v rozvrhu tucet dalších produkcí. Zahraje si císaře Vespasiána v historickém seriálu Those About to Die od Rolanda Emmericha (Den nezávislosti) a podle webu Deadline rovněž jako čtvrtý filmový herec zosobní šíleného doktora Moreaua v nové adaptaci prokleté literární klasiky H.G. Wellse Ostrov Dr. Moreau.

  14. Animovaný fenomén pokračuje. Rekordní Super Mario Bros. se brzo vrátí do kin
    Filmy12. 3. 2024
    Animovaný fenomén pokračuje. Rekordní Super Mario Bros. se brzo vrátí do kin

    Když loni na jaře vlétli do světových kin údržbáři Luigi a Mario v animované adaptaci legendární videohry od Nintenda, zejména o prvním víkendu je málem zbořili. Super Mario Bros. ve filmu (Super Mario Bros.: The Movie) vydělal při prvotním uvedení víc peněz než jakýkoli jiný animák od Disneyho nebo Pixaru a ukázal, jak hluboko v popkultuře tenhle osmdesátkový námět zakořenil. Filmové pokračování ve spolupráci Nintenda, produkující společnosti Illumination a distribuujícího Universalu dorazí 3. dubna 2026 a práce na něm už brzy započnou.

  15. Dakota Johnson se distancuje od příšerné komiksovky Madam Web. Producenti mluví o zradě
    Téma12. 3. 2024
    Dakota Johnson se distancuje od příšerné komiksovky Madam Web. Producenti mluví o zradě

    Herecké ego někdy dospěje do slepé uličky, kde katastrofální veřejné přijetí vlastního projektu prostě nejde zhodnotit nezaujatě a pokorně. Čtyřiatřicetiletá Dakota Johnson, hvězda série Padesát odstínů šedi (50 Shades of Grey) a dcera kultovního herce Dona Johnsona, zasvětila poslední půlrok opatrné propagaci komiksové novinky Madam Web od studia Sony. Ženský superhrdinský dýchánek ze světa Venoma a Morbia evidentně brala s nadhledem do té doby, než publikum unisono odmítlo kupovat vstupenky a kritické recenze poplivaly kvalitu snímku i vůdcovské herecké schopnosti hlavní hvězdy. Johnson prý katastrofu předpovídala a nic podobného už nikdy nenatočí, což se přirozeně nelíbí lidem ze studia.