US tržby: Levný horor to znovu natřel velkým flákům a to včetně šestky Rychle a zběsile

US tržby: Levný horor to znovu natřel velkým flákům a to včetně šestky Rychle a zběsile
Rychle a zběsile 6
V Universalu budou mít krásné Vánoce. Jako by nestačilo, že jim Rychle a zběsile 6 již stihlo celosvětově vydělat 584 milionů a o svém třetím víkendu skončilo na hrdém druhém místě s 19 mega. Jindy by podobná částka možná i stačila na zlato, tentokrát se ale muselo uvolnit místo jinému koni ze stejné distribuční stáje. O víkendu totiž americká kina naprosto ovládl horor Očista, který pracuje s poměrně originální premisou: Svět je bez zločinů. Lidé žijí poklidně, nikdo nepáchá žádná zvěrstva, zkrátka ráj. Jeden den je to však obráceně. Vše je dovoleno a bez trestů. Očista vypráví o takovém dni.
Rychle a zběsile 6
Rychle a zběsile 6
Svěží nápad společně s povedenými trailery a Ethanem Hawkem, který v rámci žánru zazářil v loňském Sinister, se postarali o masivní zájem a 36 milionů dolarů za první víkend. A to tahle hororová legrace stála miliony pouhé tři! Recenze sice nejsou z nejlepších, ale to může být studiu jedno. Sázka na brutální myšlenku se vyplatila a nepochybně brzy dojde na (nejedno) pokračování. Na bronzové příčce tentokrát leží Podfukáři, kteří projevují nečekanou výdrž. Slogan „Dannyho parťáci s kouzly“ dělá své, stejně tak hvězdné obsazení. Že by nakonec film založil novou sérii?
Až na čtvrté pozici skončili Stážisti v Googlu Owen Wilson a Vince Vaughn. Měla to být komedie, která „polidští“ Google, kritiky si ale nijak extra nenaklonila a ani diváci nekřičí nadšením. Úvodních 18 milionů je vlažným openingem. Film stál naštěstí jen 58 milionů, takže když už ne ve Státech, celosvětově se zaplatí. Od podobné značky se nicméně čekal silnější start.
Stážisti
Stážisti
Na páté pozici Království lesních strážců, které celosvětově líže hranici dvou set milionů. Star Trek na šesté pozici oproti minule příliš neztratil, naopak rychle padá Po zániku Země. Minule třetí s 27 miliony, tentokrát sedmé s 10. Smith naštěstí pořád ještě nějakou tu "star power" má, takže si po dvou týdnech snímek na celosvětových tržbách připsal 94 milionů. Což ještě jde. Osmá Pařba na třetí jasně ukazuje, že diváci sérii tak trochu opustili (současných 272 milionů už moc nahoru nepůjde, přitom dvojka vydělala víc jak 2x tolik!). Na devítce Iron Man 3 (toho dělí již jen šest milionů od pokoření 400 milionů ve Státech) a desátý sr drží překvapivě vytrvalý Velký Gatsby.
Co víkend, to se ve Státech urojí nějaký hit. A tento týden startuje Muž z oceli, takže se dá očekávat, že ani tentokrát nepřijdou kinaři zkrátka.
Kompletní žebříček víkendových tržeb naleznete zde.