„Na tohle už jsem moc starej.“ V akční klasice, která slaví 35. výročí, hrál respektovaný černošský herec výrazně starší postavu

„Na tohle už jsem moc starej.“ V akční klasice, která slaví 35. výročí, hrál respektovaný černošský herec výrazně starší postavu
Smrtonosná zbraň (1987) | Warner Bros.
Smrtonosnou zbraň natočil roku 1987 režisér Richard Donner, autor hitů jako Přichází Satan! nebo Superman, podle scénáře tehdy začínajícího Shanea Blacka. Mel Gibson a Danny Glover ve filmu ztvárnili dvojici povahově velmi rozdílných policejních detektivů Martina Riggse a Rogera Murtaugha, kteří se v Los Angeles společně snaží zlikvidovat gang nebezpečných pašeráků heroinu.

Trailer: Smrtonosná zbraň

Smrtonosná zbraň
Ze zdánlivě řadového dobového akčního filmu se – především díky jedinečné chemii mezi ústřední hereckou dvojicí – stal obří hit a následně i žánrová klasika, jež je už spoustu let považována za etalon akčních buddy movies v podobě, v jaké tento subžánr chápeme dodnes. Mimochodem, Gloverovi bylo v době natáčení 40 let, jeho postava však na začátku snímku slaví 50. narozeniny.
Smrtonosná zbraň (1987)
Smrtonosná zbraň | Warner Bros.

Zásadní, ale ne první

Smrtonosná zbraň přitom určitě nebyla prvním filmem onoho typu. Už v roce 1982 přišlo s totožným konceptem rovněž povedených 48 hodin, kde ústřední kontrastní a nesourodé duo drsných hrdinů, kteří jdou po krku nebezpečným zločincům, ztvárnili Nick Nolte a tehdy začínající budoucí superhvězda Eddie Murphy.
Eddie Murphy, Nick Nolte
48 hodin
Jeden z vrcholů Donnerovy pestré filmografie navíc nelze označit ani za jednoznačně nejlepší film v rámci svojí kategorie. Patrně nejsilnější konkurenci představuje neméně kultovní Poslední skaut, jehož v roce 1991 natočil Tony Scott (Top Gun, Nepřítel státu) podle druhého scénáře – tehdy už v Hollywoodu renomovaného a skvěle placeného – Shanea Blacka. V Posledním skautovi hlavní roli soukromého detektiva Joea Hallenbecka ztvárnil Bruce Willis, jenž měl přitom původně hrát právě Martina Riggse. Obě postavy jsou si však v mnohém blízké – jde o sympatické drsňácké outsidery ze staré školy, kteří jsou zvyklí utápět svůj žal v alkoholu.
Damon Wayans, Bruce Willis
Poslední skaut
Roky prověřenou a fanoušky žánru oblíbenou klasiku na poli parťáckých akčních filmů představuje také (výrazně komediálnější) Tango a Cash (1989), kde mezi sebou skvěle špičkovali konkurenční policejní esa v podání Sylvestera Stalloneho a Kurta Russella.
Kurt Russell, Sylvester Stallone
Tango a Cash | Warner Bros.

Vývoj značky

První Smrtonosná zbraň však nalezla nezanedbatelného konkurenta i v rámci své vlastní série. Díky úspěchu prvního snímku se diváci dočkali pokračování hned o dva roky později. Tvůrčí tým se naštěstí téměř nezměnil, jenom na pozici hlavního scenáristy Blacka nahradil Jeffrey Boam, jenž ve stejném roce napsal scénář i ke třetímu dílu série o Indiana Jonesovi. Black z práce na druhém dílu odstoupil, protože nebyla schválena jeho verze příběhu, v níž měl Riggs na konci zemřít. A to si studio Warner Bros., které logicky toužilo po dalších dílech, nepřálo.

Blackova absence však nebyla na kvalitě výsledného filmu téměř znát. Film sice přišel o část syrovosti a prvotního kouzla svého předchůdce a více se přiklonil ke stylu situačních (rodinných) komedií (zejména prostřednictvím postavy Joea Pesciho), brilantní závěrečný akt, který kromě jiného chytře pracuje s Riggsovou pohnutou minulostí, pak ale dokonale zahladil veškeré potenciální nedostatky. A udělal i ze zdánlivě obyčejného sequelu prakticky bezchybnou podívanou, kterou lze stejně jako jedničku vidět znovu a znovu.
Danny Glover, Mel Gibson
Smrtonosná zbraň 2 | Warner Bros.
V podobném duchu se pak nesly i trojka (1992) a čtyřka (1998). Prim sice i nadále hrála kriminální zápletka a skvěle natočené akční scény, pozvolnou změnu tónu z drsné kriminálky na ztřeštěnou akční komedii přesto v rámci tetralogie nelze přehlédnout.
Danny Glover, Mel Gibson
Smrtonosná zbran 4 | 1998 Warner Bros.
Smrtonosná zbraň je natolik silná značka, že se před šesti lety dočkala i seriálové verze. Riggse a Murtaugha v ní ztvárnili Clayne Crawford a Damon Wayans. Ten si přitom o čtvrtstoletí dříve zahrál Willisova parťáka v Posledním skautovi. Seriál byl v roce 2019 po třetí sezóně ukončen.
Clayne Crawford, Damon Wayans
Smrtonosná zbraň

Spekulace ohledně pětky

Zajímavé jsou zvěsti o pátém dílu, který je zřejmě stále ve hře. O tom se mnoho let pouze spekulovalo, loni ale Gibson i Donner potvrdili, že pátý (a definitivně poslední) díl opravdu vznikne. Pouhých pár měsíců poté však 91letý režisér zemřel. Donner nicméně Gibsona před svou smrtí požádal o to, aby případně film místo něj režíroval on sám. Úspěšný herec a oscarový režisér, jehož pověst se v minulých letech znatelně zhoršila (urážel Židy, bil svou ženu apod.), to svému dlouholetému příteli slíbil. Takže je možné, že snímek s pracovním názvem Lethal Finale nakonec skutečně vznikne.