Slavný monster film se opravdu dočká přímého pokračování! Cestou skvělého originálu se ale úplně nevydá.

Slavný monster film se opravdu dočká přímého pokračování! Cestou skvělého originálu se ale úplně nevydá.
Monstrum | 2008 Paramount Pictures
Cloverfield, v české distribuci znám jako Monstrum, je monster-movie z roku 2008, v němž obrovská mimozemská obluda proměňuje New York v hromadu sutin. Snímek od producenta J.J. Abramse (Star Wars: Síla se probouzí) a tehdy neznámého režiséra Matta Reevese využil jako ozvláštnění v té době nesmírně populární koncept found footage a chaotické události zobrazoval jen perspektivou několika málo protagonistů, tudíž samotné monstrum nebylo tolik na očích. Efekt byl skvělý a poměrně levný projekt (udává se 25 milionů dolarů) si v kinech přišel na více než šestinásobek svého rozpočtu.
Ačkoli se film setkal s kladným až nadšeným přijetím, trvalo dlouho, než se
John Goodman, John Gallagher Jr., Mary Elizabeth Winstead
Ulice Cloverfield 10 | Paramount Network
značka Cloverfield začala ve filmovém světě rozrůstat. První rozšíření přišlo až roku 2016 s titulem Ulice Cloverfield 10, který ale místo klasického sequelu představoval jakýsi spinoff, přičemž se zaměřil na komorní příběh se třemi aktéry v podzemním bunkru. A neotřelou cestou se vydal také Cloverfield Paradox, který se po porodních problémech objevil na Netflixu velmi nečekaně a záhy po první ukázce na Super Bowlu roku 2018. S jeho neúspěchem divácký zájem o danou látku poněkud vychladl, byť se objevují zajímavé fanouškovské teorie, podle nichž se každý z dosavadních tří dílů odehrává v jiné dimenzi.
Podle magazínu The Hollywood Reporter se však nyní konečně blíží přímé pokračování originálu z roku 2008, které bylo poprvé oznámeno už před třemi lety, ale od té doby se po něm slehla zem. Produkovat bude opět Abrams a jeho společnost Bad Robot, scénář dostal čerstvě na starost Joe Barton, jenž má na kontě horor The Ritual a nedávno se coby nový showrunner připojil k chystané HBO sérii o Batmanovi. Momentálně se ovšem nepočítá s tím, že by se jako režisér vrátil Matt Reeves. Ten si v poslední dekádě vybudoval silné renomé režií Úsvitu planety opic a Války o planetu opic, přičemž nyní pracuje na ostře sledovaném Batmanovi s Robertem Pattinsonem. Nejen jeho absence naznačuje, že máme očekávat opět jiný koncept - prozatím bylo vyloučeno, že by měl Cloverfield 2 navázat na styl found footage, s nímž jeho předchůdce slavil velké úspěchy. Známy zatím ostatně nejsou žádné detaily kolem příběhu či prostředí a fanoušci si musí počkat rovněž na přibližné datum premiéry.
Monstrum
Monstrum | Paramount Network
Nad projektem se tedy stále vznáší mnohem více otázek než odpovědí a bude zajímavé sledovat, jakým směrem se tvůrci po 13 letech v prvním oficiálním sequelu vydají. Návrat ušatého monstra je však pro mnoho diváků skvělou zprávou, a byť to byl právě koncept found footage, který dodal původnímu filmu rozhodující formální kvality, možností pro nápadité rozvinutí děje existuje i vzhledem k různorodým spinoffům víc než dost.
Máte rádi původní Monstrum a přáli byste si vidět přímé pokračování v kině?