Kevin byl poprvé Sám doma už před 30 lety. Takhle dnes vypadají herci ze slavné vánoční komedie

Kevin byl poprvé Sám doma už před 30 lety. Takhle dnes vypadají herci ze slavné vánoční komedie
Sám doma | Radio Times
Sám doma vychází ze scénáře tehdejší komediální hvězdy Johna Hughese (Snídaňový klub) a v odlehčeném rodinném duchu rozpitvává jinak hororové schéma 'home invasion', k čemuž kromě nevyzpytatelného dětského hrdiny využívá především dvou zločineckých looserů v podání hereckých es Joea Pesciho a Daniela Sterna. Už v době uvedení šlo o obří divácký hit a nerovný souboj malého opuštěného Kevina s dvojicí natvrdlých lupičů, podbarvený tradičně výraznou hudbou Johna Williamse a jistou režií Chrise Columbuse (Harry Potter a Kámen mudrců), nepřestává platit za naprostou klasiku dodnes. Jeho úspěch zajistil prostor hned pro čtveřici pokračování, ovšem za důstojné z nich lze považovat pouze druhý díl se stejným hereckým i tvůrčím zázemím, přesouvající dění do New Yorku.
Na 30. výročí se pojďme podívat, jak představitelé oblíbených hrdinů vypadají dnes, respektive jaký osud je v následující kariéře a v životě potkal.
Macaulay Culkin - Kevin
Sám doma
kevin-byl-sam-doma-uz-pred-30-lety-jak-dnes-vypadaji-herci-ze-slavne-vanocni-komedie
Čerstvý čtyřicátník oslavil své jubileum tweetem, který mluví za vše: "Hej lidi, chcete si připadat staří? Je mi 40. Nemáte zač." Zatímco na začátku 90. let byl Culkin na roztrhání a jeho tvář se proslavila po celém světě, ze světel reflektorů následně ustoupil a mluvilo se o něm spíše v souvislosti s drogovými úlety, popřípadě ve spojení s Michaelem Jacksonem, v jehož prospěch svědčil u soudu a jehož třech dětí je kmotrem. Poslední dobou se věnoval hudební kariéře ve skupině The Pizza Underground a jeho podcasty na internetu se těší velké popularitě.
Joe Pesci - Harry
Sám doma
kevin-byl-sam-doma-uz-pred-30-lety-jak-dnes-vypadaji-herci-ze-slavne-vanocni-komedie-7
Slavný představitel mafiánských rolí několikrát ukázal, že se umí angažovat také v komediích, a v Sám doma ztvárnil jednu ze svých nejoblíbenějších postav. Po přelomu tisíciletí už se zdálo, že nikdy nenaváže na úspěchy spojené s Martinem Scorsesem, ale režisérův poslední epos Irčan ho přeci jen vytáhl z důchodu a přinesl mu další zaslouženou oscarovou nominaci. I ve svých 77 letech Joe Pesci charisma rozhodně nezapře.
Daniel Stern - Marv
Sám doma
kevin-byl-sam-doma-uz-pred-30-lety-jak-dnes-vypadaji-herci-ze-slavne-vanocni-komedie-2
Pro Daniela Sterna byl prostý zlodějíček Marv bezpochyby vrcholem jeho herecké kariéry, přestože si ho můžeme pamatovat i z povedené komedie Dobrodruzi z velkoměsta nebo ze solidní podmořské sci-fi Leviathan. Jako herec je aktivní dodnes, ale živí se rovněž sochařstvím a pořádá výstavy v galeriích.
John Heard - otec Peter
Sám doma
kevin-byl-sam-doma-uz-pred-30-lety-jak-dnes-vypadaji-herci-ze-slavne-vanocni-komedie-3
V osmdesátých a devadesátých letech platil John Heard za charakterního představitele vedlejších rolí, ale po přelomu tisíciletí přesedlal spíše do televize a celovečerní filmy, v nichž se objevoval, postupně ztrácely na kvalitě. Jako notorický alkoholik ve Žralokonádu byl sice vtipný, ale u něj jsme byli zkrátka zvyklí na serióznější role. Zemřel roku 2017 ve věku 71 let na infarkt.
Catherine O'Hara - matka Kate
Sám doma
kevin-byl-sam-doma-uz-pred-30-lety-jak-dnes-vypadaji-herci-ze-slavne-vanocni-komedie-4
I pro Catherine O'Hara je její úloha v Sám doma globálně nejvýraznější, přestože patří k těm herečkám, které si dokáží pravidelně vybírat zajímavé a kvalitní projekty. Objevila se v několika filmech Tima Burtona a stabilní kariéru si udržuje ve světě seriálů - od roku 2015 ji například můžeme vídat v sitcomu Schitt's Creek. Dnes je jí 66 let a se svým manželem a dvěma syny žije v Los Angeles.
Devin Ratray - Buzz
Sám doma
kevin-byl-sam-doma-uz-pred-30-lety-jak-dnes-vypadaji-herci-ze-slavne-vanocni-komedie
Prudérní Kevinův bratr, který jakoby vypadl z reklamy na Hellmann's, si své soukromí udržuje relativně v tajnosti. Přestože se díky účinkování v Sám doma stal známým již ve svých 13 letech, dále se soustředil na vzdělání v oblasti filmové tvorby a kromě hraní zkoušel také režii a psaní, byť jeho nezávislá díla nikdy nenašla distributora. Mezi jeho další nejvýznamnější role patří ty v dramatech Nebraska a Blue Ruin z roku 2013. Je rovněž zpěvákem, kytaristou a písničkářem a čas od času vystupuje se svou kapelou Little Bill and the Beckleys.
Gerry Bamman - strýček Frank
kevin-byl-sam-doma-uz-pred-30-lety-jak-dnes-vypadaji-herci-ze-slavne-vanocni-komedie-5
| Zimbio
Představitel morousovitého strýce, který má tendence krást v letadle a namísto syna si zapomněl brýle na čtení, je typickým hercem pro vedlejší role, kterých si většinou skoro nevšimnete. Zásluhou dvou dílů vánoční klasiky však jeho tvář zná skoro každý, přestože od té doby už podobně nápadnou roli neztvárnil. Ve známějším filmu se naposledy objevil před 16 lety a malou úlohu přijal i v seriálu Stoupenci zla z roku 2015. Dnes je mu 79 let.
John Candy - Gus Polinski
Sám doma
Sám doma | 20th Century Fox
Oblíbený komediální herec, známý hlavně z úspěšných filmů Strýček Buck a Kokosy na sněhu, bohužel zemřel velmi předčasně. Naposledy vydechl roku 1994 na dovolené v Mexiku a o jeho popularitě svědčí i fakt, že od dob Sám doma se během čtyř let stačil objevit hned ve 12 filmech. Kdo ví, jak by se jeho život, poznamenaný nadváhou a návykovými látkami, dále vyvíjel.
Kieran Culkin - Fuller
Sám doma
kevin-byl-sam-doma-uz-pred-30-lety-jak-dnes-vypadaji-herci-ze-slavne-vanocni-komedie-1
Mladší a méně známý, ale v rámci herecké kariéry 'po Sám doma' paradoxně úspěšnější bratr Macaulaye Culkina nás už řadu let přesvědčuje, že mu nadání neschází. Z obávaného nocležníka Fullera udělal během pár scén zapamatovatelnou figuru a pamatovat si ho můžeme také z Pravidel mošťárny či z komedie Scott Pilgrim proti zbytku světa. Momentálně však válí ve skvělém seriálu Boj o moc jako sebestředný syn bohatého magnáta, kde odvádí podobně jako zbytek osazenstva perfektní práci.
Roberts Blossom - Marley
kevin-byl-sam-doma-uz-pred-30-lety-jak-dnes-vypadaji-herci-ze-slavne-vanocni-komedie-6
| BrightSide
Svým zjevem byl Roberts Blossom vlastně předurčený pro role záhadných a spíše záporných postav, což zúročil například ve znepokojivém hororu Deranged, ale jinak šlo o váženého charakterního herce a také básníka. V Sám doma se díky své vizáži a talentu zhostil důležité role legendami opředeného souseda bezvadně a vedle zmíněného Deranged a Útěku z Alcatrazu jde o jeho nejznámější part. Hraní pověsil na hřebík na konci devadesátých let a v poklidu dožil nad svými básněmi v Santa Monice. Zemřel roku 2011 v krásných 87 letech.