8. týden-kinopremiéry: Je holka se sprejem bohyní z pohádky?

8. týden-kinopremiéry: Je holka se sprejem bohyní z pohádky?
Nikolaj Coster-Waldau, Brenton Thwaites
Bohové Egypta
Máte rádi fantasy filmy, které jsou volně, ale opravdu hodně volně inspirovány mytologií a historií dávných civilizací? Souboj Titánů (2010) a Prince z Persie (2010) následují fantastičtí Bohové Egypta (2016). I v nich je příběh vedlejší. Otěže drží ve svých rukou trikaři, mágové počítačové postprodukce a režisér Alex Proyas (Vrána, Já, robot). Z textu distributora: "Starověký Egypt čeká epický souboj titánů. Magie, monstra, rozzuření bohové a šílenství ovládli paláce a pyramidy údolí řeky Nil! Osud starého Egypta a celého lidstva visí na vlásku. Na scénu ale vstupuje nečekaný hrdina, který musí podniknout napínavou cestu, aby v bitvě bohů o egyptský trůn změnil poměr sil, zachránil svou pravou lásku a s ní i celý svět."
Alex Proyas
S rozpočtem hodně přes 100 milionů dolarů se dá parádně čarovat. Ostatně, delší dobu to dokazují masivně sledované upoutávky. Snad se z Bohů Egypta nestane pouhá kulisa rozjetých večírků, kdy se přehrávají ty největší ujetosti.
Řachanda
Řachanda si poradila s trikovými Bohy Egypta.
Dost netradiční zážitek se dá očekávat též od fantasy pohádky Řachanda (2016) režisérky Marty Ferencové. Tvůrci slibují akci, napětí, humor, kouzla a ponaučení. Nebo zelené "Avatary" a další perfektně namaskované bytosti. Nebo Petra Čtvrtníčka, který ani tentokrát nezklame. Je to ještě pohádka? Nebo parodie v pohádkových kulisách? Dozvíte se ve vašem kině. Navnadí vás tahle scénka?
Saoirse Ronan, Eve Macklin, Emily Bett Rickards
Brooklyn
Saoirse Ronan (Grandhotel Budapešť, Hanna, Pokání) se v novince Johna Crowleyho (Temný případ) vydává do Brooklynu (2015). Když se mladá dívka z naprostého zapadákova přestěhuje do jednoho z největších měst na světě, čeká na ni docela silný šok. Ocitá se v cizím světě, připadá si jako ve vyhnanství a podléhá stesku po dosavadním životě. Ale poté, co se seznámí s pohledným italským dělníkem, stýskání po domově pomalu mizí. Eilis přichází životu v rušném New Yorku na chuť. Pak ale přijde událost, kvůli které se musí vrátit zpět do rodného Irska. Čemu dá nakonec přednost?
Dobovka z 50. let minulého století si vysloužila hned tři oscarové nominace. Vypravte se do Brooklynu a v noci z neděle na pondělí držte Saoirse Ronan a ostatním tvůrcům filmu palce. Recenze si přečtete zde. Prozatím slibných 74 procent.
Milan Peschel, Paula Hartmann
Chůvák
Po zvrhlém německém učiteli, jehož dva filmy (Fakjů pane učiteli, Fakjů pane učiteli 2) vzali diváci útokem, nastupuje další ujetost od našich západních sousedů - Chůvák (2015). Chůvákem je tenhle chlapík - Milan Peschel. Jak se k netradičnímu zaměstnání dostal? Chce se mstít. Najde domov muže, který je zodpovědný za jeho vystěhování, a rozhodne se "postarat" o jeho potomky. Jenomže ti se jen tak nedají. Sami doma v Německu? Mrkněte se na trailer. Recenze prozatím nevyšly.
Girl Power
Girl Power | A-Company CZ
Některé subkultury se tváří bůhví jak svobodně a volnomyšlenkářsky, ale velmi často jde o zatraceně machistickou záležitost. Tak schválně, kolik znáte dívčích punkových skupin? Rapperek? Metalistek? Nebo sprejerek? Girl Power (2016) je o posledně zmiňované podskupině subkultury. Pozoruhodná výpověď vznikla z iniciativy jedné z nich, writerky Sany. Vzpomíná na začátky street artu u nás, na dobu, kdy se sprejeři nedělili na kluky a holky. Zavede vás do světa, kde řada svérázných veteránek nelegálního umění má třeba už vnoučata. Sympatický projekt. Který mimo jiné pojednává i o tom, že graffiti se dají dělat i v hidžábu. GIRLz RULEzzz!!!
Marcello Mastroianni
Osm a půl | AČFK
A na závěr jedna filmová klasika. V rámci Projektu 100 se do kin vrací mysteriózní drama Federica Felliniho Osm a půl (1963). Držitel dvou Oscarů působí neotřele a moderně i 53 let od premiéry. Slavný tvůrce se v památném díle zabývá svou vlastní tvůrčí krizí. Hraje ho Marcello Mastroianni. Nechybí Claudia Cardinale.
Snímek vypráví o režisérovi, který natočil 8 a půl filmu a s tím dalším nemůže hnout, stejně jako se svým životem. Fellini stvořil dílo pojednávající o tom, jak příšerné a zábavné zároveň je ztratit svůj film. A získal za něj Oscara. Nejen pro studenty filmových škol a klubové diváky. Osm a půl patří ke všeobecným kulturním znalostem.
Seznam všech únorových premiér najdete ZDE.
Seznam všech filmů v kinech podle % hodnocení uživatelů Kinobox.cz najdete ZDE.