Když nezaujal jako herec, zkusil to coby scenárista a všem vypálil rybník. Ben Affleck slaví významné životní jubileum

Když nezaujal jako herec, zkusil to coby scenárista a všem vypálil rybník. Ben Affleck slaví významné životní jubileum
Ben Affleck ve filmu Pod rouškou noci (2016). | Freeman Ent.
Ben Affleck se narodil 15. srpna 1972 v Kalifornii. Ačkoliv jeho rodiče nepocházeli z uměleckého prostředí, on i jeho bratr Casey (Místo u moře, Zabití Jesseho Jamese zbabělcem Robertem Fordem) zamířili do světa filmu. Jejich matkou byla učitelka Chris Anne Boldt, otcem pracovník v sociálních službách Timothy Byers Affleck. Traduje se, že Ben chtěl ještě jako malý po matce psa, ale ona si stanovila zvláštní podmínku. Aby chlapec dokázal, že to s budoucím mazlíčkem myslí vážně, musel týden venčit imaginárního psa. Ben to vzdal po pěti dnech a bylo rozhodnuto. Tahle herecká role mu nevyšla, ale on to nevzdal.
Ben Affleck, Matt Damon
Školní pouta – Matt Damon a Ben Affleck | Paramount Network
Coby herec se prvně objevil v reklamě na řetězec Burger King. Bylo to v roce 1984, v té době se spřátelil s Mattem Damonem, který ho jako kamarád a kolega provází dodnes. Affleck zaujal v televizní romanci Táta (1991) inspirované tvorbou Danielly Steel. Herecky se s Mattem Damonem prvně setkal při práci na teenagerském dramatu Školní pouta (1992).
O rok později ho Richard Linklater obsadil do kultovního generačního filmu Omámení a zmatení, kde se objevil spolu s Matthew McConaugheym nebo Millou Jovovich, dalšími vycházejícími hvězdami. Následovaly obdobné tematické filmy, z nichž byli důležití Flákači (1995) – nejen kvůli angažmá, ale i pro setkání s kultovním režisérem Kevinem Smithem.

Trailer: Dobrý Will Hunting

Dobrý Will Hunting
Jaké byly okolnosti vzniku Dobrého Willa Huntinga (1997), který z Afflecka a Damona udělal světové hvězdy první velikosti? Frustrace. Ben Affleck, jeho bratr Casey a Matt Damon žili ve společném bytě a spřádali plány, jak dostat větší role. A tak se vrhli na vlastní scénář, v němž Damon čerpal ze zkušeností studenta na Harvardu. Jejich agent Patrick Whitesell prodal scénář studiu Castle Rock, jenže to autorům nevěřilo. Zasáhl zkušenější kamarád, režisér a herec Kevin Smith, a scénář se dostal k Miramaxu. Výsledek? Památné dílo, kde si spolu s Damonem a Affleckem zahrál ikonický Robin Williams (obdržel Oscara za vedlejší roli), bylo nominováno na 9 Oscarů a v počátcích odmítaným tvůrcům přineslo sošku za scénář.
Ben Affleck
Armageddon | Buena Vista International
O rok později následoval blockbuster Armageddon (1998), téhož roku Zamilovaný Shakespeare, později další emotivní drama Pearl Harbor (2001). Z Afflecka byla herecká hvězda první velikosti, kterou milovalo několik generací divaček a diváků. Jenže herectví Affleckovi nestačilo, často byl vysmívaný pro svůj neslaný nemastný výraz, působil trapně. Všem nicméně dokázal, že pokud vás zrovna neosnil svým herectvím, coby autor, scenárista, režisér a producent, který vše zafinancuje, je mimořádný.
Affleck prorazil jako režisér díky sociálnímu dramatu Gone Baby Gone (2007), kde zazářil jeho bratr Casey. Následovalo Město (2010) a dosavadní vrchol jeho režijní tvorby, oscarový thriller Argo (2012), kde si Ben Affleck zahrál jednoho z vyjednavačů, již mají za úkol osvobodit osazenstvo kanadské ambasády na území diktátorského Íránu.
Ben Affleck
Argo | Warner Bros.
Herecky se Affleckovi dařilo ve druhé dekádě 21. století v thrilleru Zmizelá (2014) a o dva roky později ztvárnil Bruce Waynea / Batmana v komiksovém filmu Batman v Superman: úsvit spravedlnosti (2016), Sebevražedný oddíl (2016) a Liga spravedlnosti (2017), respektive Liga spravedlnosti Zacka Snydera (2021). Coby Batman si Affleck vysloužil posměch od řady fanoušků. Producenti na něm však trvali, a když to vyjde, objeví se v této roli i v připravovaném snímku The Flash (2023).
Liga spravedlnosti Zacka Snydera
Liga spravedlnosti Zacka Snydera | Warner Bros.
Ve filmu Cesta zpátky (2020) Affleck reflektoval svou alkoholovou závislost. Do budoucna připravuje válečné drama Ghost Army, pojednávající o skutečných členech elitní jednotky americké armády, která měla na území Evropy škodit nacistům. Affleck snímek režíruje a obsadí se do hlavní role. Příběh vychází z knihy Ricka Beyera. Pod scénářem je podepsaný Nic Pizzolatto (Temný případ) a jedním z producentů bude hvězdný Leonardo DiCaprio.
Poslední režijní příspěvek Bena Afflecka Pod rouškou noci (2016) u kritiky ani u diváků neuspěl (spíše propadl) a zasloužil by si další solidní zářez. Přece jenom, v padesáti letech toho má ještě hodně před sebou.
Ben Affleck
Freeman Ent.
Ani v soukromí to Ben Affleck neměl jednoduché. Aktuálně tvoří pár se zpěvačkou, herečkou a tanečnicí Jennifer Lopez (s herečkou Jennifer Garner má Affleck dcery Violet Anne, Seraphinu Rose Elizabeth a syna Samuela). Cesta Afflecka a Lopez byla spletitá, má nicméně šťastnou tečku. Před dvaceti lety se zasnoubili, v roce 2004 Lopez zásnuby zrušila (údajně kvůli Affleckovu pití), rozešli se a letos se dali opět dohromady. Vzali se v červenci na utajovaném obřadu v Las Vegas (jak jinak).

Kinobox: Predátora dnes může zabít i malá holka

Už sedmý film s monstrem, kterému abstraktně říkáme Predátor (i když se jmenuje jinak), se poprvé odehrává v hluboké minulosti a poprvé je hlavní hrdinkou žena, členka kmene Komančů.