„Ztrácím pojem o zábavě.“ Bena Stillera propadák jeho drahocenné značky těžce zasáhl

„Ztrácím pojem o zábavě.“ Bena Stillera propadák jeho drahocenné značky těžce zasáhl
Zoolander 2 | Paramount Pictures
Osmapadesátiletý Stiller se k nepodařenému pokračování vrátil v podcastu Davida Duchovnyho Fail Better a nijak netajil, že drsné kritické přijetí s ním zamávalo. „Domníval jsem se, že o ten film každý stojí. A pak si říkáte ‚Páni, musel jsem to vážně zmrvit‘. Nikdo na to nešel a pak se vyrojily ty děsné recenze,“ nechal se slyšet herec, jenž od té doby film nerežíroval. Chystá se k tomu až nyní a překvapivě nepůjde o komedii, nýbrž o thriller London podle povídky Jo Nesbøa, v němž si má zahrát Oscar Isaac.
Ben Stiller
Ben Stiller

Herec

7.1
Zatímco první díl vydělal při rozpočtu 28 milionů dolarů skoro 61 milionů a zvládl se zaplatit, přibližně o pětadvacet milionů dražší dvojka u publika pohořela a připsala si jen 57 milionů. To se rovná velkému propadáku, přičemž návrat malomyslného hrdiny Dereka zkrátka nenaplnil ani kvalitativní očekávání. Stiller se tak přirozeně začal domnívat, že mu uniká žánrová esence své doby. „Vyděsilo mě to, protože jsem nemohl přijít na to, co bylo tak špatně. Bál jsem se, že ztrácím pojem o tom, co je vtipné. Začal jsem se zpochybňovat. Zoolander 2 mě nepochybně vykolejil a poznamenal na dlouhou dobu.“
Herec tudíž polevil v pracovním tempu a zapřemýšlel nad svou kariérou z jiné perspektivy. Hned roku 2017 se například objevil v oceňované dramedii Noaha Baumbacha s názvem Meyerowitzovic historky (nový výběr), kde po boku Adama Sandlera nastavil i vážnější tvář. „Skvělou věcí na tom všem bylo, že jsem měl větší prostor. Kdyby to byl hit a nabídli mi Zoolandera 3, asi bych po tom skočil. Takhle jsem měl ale čas sednout si, vypořádat se s tím a rozvíjet jiné projekty vedle komedií, na nichž jsem pracoval,“ popsal Duchovnymu, jenž si zahrál v první části.
Zoolander (2001)
Zoolander (2001)
Zoolander (2001)
Zoolander No. 2
Zoolander No. 2
Vrhnul se tedy na televizní tvorbu a roku 2018 režíroval seriál Útěk z vězení v Dannemoře, za což si vysloužil nominaci na Emmy. S vážnějšími látkami si ostatně umí poradit, což dokázal i s celovečerákem Walter Mitty a jeho tajný život. Ujal se také režie několika epizod oblíbeného seriálu Apple TV+ Odloučení (Severance), jako herec v posledních sedmi letech vystupuje jen sporadicky ve vedlejších úlohách. Mnoho fanoušků a fanynek by bezesporu ocenilo návrat do časů Tropické bouře, ale ty jsou nenávratně pryč a rozhodně nejde o pomyslný Stillerův nedostatek. I druhý Zoolander koneckonců dokázal pobavit, jenže nároky publika se od přelomu tisíciletí změnily. „To jsem tak úplně mimo? Ne, to ty děti žijí mimo,“ ubezpečil se v Simpsonových ředitel Seymour Skinner. A možná tak učinil i Stiller, jenž předběžně plánuje také retro drama Bag Man o skrývaném úplatkářství Nixonova viceprezidenta Spiro Agnewa a možná nám všem ve vážnější poloze teprve ukáže.
Podívejte se, jak si Ben Stiller stojí v žebříčku nejoblíbenějších herců a režisérů v databázi Kinoboxu.
Zdroj: Movieweb