S Tomem Hanksem si dnes večer "pohraje" jako kočka s myší. Nejlepší snímky slavného Leonarda DiCapria

S Tomem Hanksem si dnes večer "pohraje" jako kočka s myší. Nejlepší snímky slavného Leonarda DiCapria
Chyť mě, když to dokážeš | Dreamworks Pictures
Johnny Depp, Leonardo DiCaprio
Co žere Gilberta Grapea
Leonardo DiCaprio se narodil 11. listopadu roku 1974 v samotném epicentru filmu, v Hollywoodu. Jeho rodina měla povedené známé, na malého Lea v postýlce se přišel podívat například mistr "alkoholické" literatury Charles Bukowski. Leonardovi nebylo ani 20 let, když filmaře zaujal rolí Arnieho Grape v komediálním dramatu Lasse Hallströma Co žere Gilberta Grapea (1993). A vysloužil si první nominaci na Oscara. Ve snímku hraje mentálně zaostalého mladšího bratra Gilberta Grapea (Johnny Depp), který mu je zdánlivě pouze na obtíž.
Kate Winslet, Leonardo DiCaprio
Titanic
DiCapriův roztomilý kukuč nicméně nesliboval jen role v romantických filmech (Romeo a Julie, Titanic, Muž se železnou maskou). Méně známé, ale kvalitou srovnatelné role ztvárnil například v životopisu o básníku Rimbaudovi Úplné zatmění, coby basketbalový básník Jim Carroll se zase představil v dramatu z New Yorku Rváčův deník (1995).
Po Titanicu se stal Leonardo DiCaprio hvězdou první velikosti, která se však musela stále poměřovat s úlohou v romantickém blockbusteru. Zřejmě nejdůležitější spolupráci kariéry navázal herec s proslulým režisérem Martinem Scorsesem díky historickému snímku o osidlování velkoměsta Gangy New Yorku (2002). Film si vysloužil 10 nominací na Oscara a DiCaprio se mohl učit od mistra hereckého řemesla Daniela Day-Lewise, který mu byl filmovým protivníkem.
Daniel Day-Lewis, Leonardo DiCaprio
Gangy New Yorku | 2002 Miramax Films
Svého vytouženého Oscara se DiCaprio dočkal poměrně nedávno, během slavnostního udílení v února roku 2016. Oceněn byl za výkon v drsném "survival" snímku REVENANT Zmrtvýchvstání (2015) režiséra A. J. Iñárritua. V případě této role hollywoodská hvězda rozhodně překvapila přístupem k roli, kde se s herci rozhodně nejednalo v rukavičkách.
Leonardo DiCaprio
Leonardo DiCaprio
DiCaprio už rozhodně není tím romantickým hrdinou, po němž pokřikují fanynky se zápisníčky kvůli podpisu. Herectví bere Leonardo jako výzvu. A občas se mu podaří překročit profesní omezení a dostat se například na půdu mezinárodní politiky nebo klimatologie.
Herec inicoval vznik Nadace Leonarda DiCapria, která se věnuje problematikou znečišťování životního prostředí, a je v roli producenta podepsán pod tématickým dokumentárním filmem 11. hodina (2007) nebo Je s námi konec? (2016). Za snižování znečišťování ovzduší lobboval například u prezidenta Baracka Obamy, ten však již v úřadu není a Donald Trump se vydal diametrálně odlišným směrem.
Leonardo DiCaprio
Leonardo DiCaprio | http://www.natgeotv.com

Jaké jsou nejlepší herecké role Leonarda DiCapria?

1. 87% Počátek (2010)

Leonardo DiCaprio
Počátek | Warner Bros.

2. 85% Nespoutaný Django (2012)

Nespoutaný Django
Nespoutaný Django

3. 85% Skrytá identita (2006)

Skrytá identita (2006)
Skrytá identita | Warner Bros.

4. 85% Titanic (1997)

Kate Winslet, Leonardo DiCaprio
Leonardo DiCaprio – Titanic | Paramount Pictures

5. 83% Prokletý ostrov (2010)

Leonardo DiCaprio
Prokletý ostrov (2010) | Paramount Network

6. 82% Chyť mě, když to dokážeš (2002)

Chyť mě, když to dokážeš
Chyť mě, když to dokážeš | 2002 Dreamworks Pictures

7. 82% Vlk z Wall Street (2013)

Leonardo DiCaprio
Vlk z Wall Street

8. 81% Co žere Gilberta Grapea (1993)

Leonardo DiCaprio
Co žere Gilberta Grapea

9. 81% Krvavý diamant (2006)

Leonardo DiCaprio, Djimon Hounsou
Leonardo DiCaprio ve filmu Krvavý diamant (2006) | Warner Bros.

10. 81% REVENANT Zmrtvýchvstání (2015)

Leonardo DiCaprio
REVENANT Zmrtvýchvstání