Tom Hanks zachránil nejen vojína Ryana, ale celé natáčení. Zabránil totiž herecké vzpouře

Tom Hanks zachránil nejen vojína Ryana, ale celé natáčení. Zabránil totiž herecké vzpouře
Zachraňte vojína Ryana | DreamWorks Pictures
Stejně jako v řadě předchozích produkcí, i zde si nechali filmoví tvůrci radit od zkušeného veterána americké námořní pěchoty. Dale Dye se stal nejen technickým konzultantem, ale vedl také výcvik, díky němuž měli herci lépe pochopit své postavy i úděl vojáka za druhé světové války. A purpurovým srdcem ověnčený veterán z vietnamské války, který se podílel i na vzniku filmů Četa či Narozen 4. července, hollywoodské hvězdy rozhodně nešetřil.
Zachraňte vojína Ryana
Zachraňte vojína Ryana
  • Google Play
  • O2 TV
  • Rakuten
  • +1
87%
Během šesti dnů měl Dye v plánu herce seznámit s vojenským vybavením, zbraněmi a taktikou, ale také je hodlal stmelit prostřednictvím fyzicky náročného tréninku. Náročnost této přípravy, kterou Dye konzultoval se Spielbergem i představitelem hlavní role Tomem Hanksem, umocnil i fakt, že herci neměli vystupovat ze svých rolí a rovněž Dye podle všeho budil podobný dojem jako R. Lee Ermey ve známé roli nelidského výcvikového důstojníka v Kubrickově Olověné vestě.
Herci tak byli vystaveni nedostatku spánku, osmikilometrových výběhům v plné polní, trestům v podobě kliků za dopuštění se jakékoli chyby či odchylky od plánu a v neposlední řadě také chladnému a deštivému počasí anglického venkova. Aniž by s tím zprvu počítaly, hollywoodské tváře musely přistoupit na metodické herectví.
Zachraňte vojína Ryana
Zachraňte vojína Ryana | DreamWorks Pictures
Web Collider popisuje, že pro Edwarda Burnse se jednalo o nejhorší zkušenost jeho života. Tom Sizemore tvrdil, že se nehodlá stát vojákem jen proto, že má vojáka hrát ve filmu. I další herci Vin Diesel, Barry Pepper, Giovanni Ribisi, Jeremy Davies či Adam Goldberg měli tohoto výcviku plné zuby. Třetí den tudíž proběhla vzpoura a všichni tito herci hlasovali pro předčasné ukončení brutálního tréninkového kempu.
Hanks volal Spielbergovi, a ten nechal rozhodnutí na něm. A miláček publika Hanks se ukázal být stejně příkladný vůdce jako kapitán John Miller, jehož měl ve filmu ztvárnit – všechny totiž přesvědčil, aby příkoří vydrželi až do konce. „Všichni jsme byli na pokraji sil a chtěli odejít, ale tahle superstar, která tam vůbec nemusela být, hlasovala pro to, abychom zůstali. Tehdy jsme ho přijali jako svého kapitána. Řekl: ‚Chlapi, za dvacet let se ohlédnete a budete prosit Boha, abyste to bývali dokončili.‘ A my jsme dodnes opravdu extrémně vděční, že se tak stalo,“ vzpomínal později Diesel pro magazín Empire.
Zachraňte vojína Ryana
Zachraňte vojína Ryana
Zachraňte vojína Ryana
Zachraňte vojína Ryana
Zachraňte vojína Ryana
Myšlenku, s níž Dye, Spielberg a Hanks tento výcvik původně plánovali, se tedy podařilo naplnit. Zkušenost herce skutečně stmelila i ošlehala, což posléze napomohlo (na hollywoodské poměry) realistickému vyznění celého snímku. Výcviku se neúčastnil pouze jeden herec z hlavní části ansámblu, a to z dobrého důvodu – Matta Damona, představitele ztraceného vojína Ryana, totiž Spielberg nepozval, aby ostatním hercům/vojákům chyběl a oni o to více toužili jej kdesi na francouzských bojištích druhé světové války najít. I takovéto zážitky tedy může natáčení velkorozpočtových bijáků přinést…
Podívejte se také na náš žebříček nejlepších válečných filmů, kde Spielbergův opus okupuje krásné druhé místo za… jiným Spielbergovým opusem.
Zdroje: Collider, Empire, SlashFilm