TOP 10: Nejlepší filmové přestřelky

TOP 10: Nejlepší filmové přestřelky
Predátor (1987) | 20th Century Fox
1. Finále Butche Cassidyho a Sundance Kida (1969)
Butch Cassidy a Sundance Kid
Jedinečný oscarový westernový buddy movie, v němž si dvojici proslulých lupičů zahrálo ikonické duo Paul Newman/Robert Redford, vrcholí strhující přestřelkou, při níž je dvojice sympaťáků obklíčena mnohonásobnou přesilou v podobě bolívijské armády, proti níž zkrátka nemá šanci. Ale aspoň během ní Redfordův Kid náramně potvrdil svou pověst brilantního pistolníka...

2. Finále Divoké bandy (1969)
Divoká banda
Legendární drsný demýtizační western kultovního režiséra Sama Peckinpaha (Útěk) obsahuje hned několik výtečných scén, tou zaslouženě nejslavnější a nejvýraznější je ale určitě monumentální závěrečná megapřestřelka, při níž padne několik desítek lidí. A která je dechberoucí podívanou i po bezmála padesáti (!) letech, takže ve své době musela svým celkovým ztvárněním působit jako zjevení z jiného světa...

3. Finále Zjizvené tváře (1983)
Zjizvená tvář
Krvavé akční inferno na konci klasického gangsterského majstrštyku Briana De Palmy, v němž totálně zkoksovaný Tony Montana (Al Pacino) čelí ve svém sídle obrovské přesile nepřátelských zabijáků, stále patří mezi nejpamátnější filmové závěry.

4. Útok na policejní stanici v Terminátorovi (1984)
Terminátor
Během svého honu na Sarah Connorovou (Linda Hamilton) se musí zabijácký T-800 (Arnold Schwarzenegger) vydat na exkurzi na policejní stanici, kde se Sarah právě ukrývá. Běžný lidský zabiják by sám proti desítkám ozbrojených policajtů asi nešel, pro takřka nezničitelný stroj se však jedná jen o takovou trochu krvavější procházku...

5. "Kácení pralesa" v Predátorovi (1987)
Predátor
Dodnes žádný jiný film nedokázal "prodat" rotační kulomet (a.k.a. "bezbolestnou") jako právě první (a jednoznačně nejlepší) Predátor. Scéna, v níž s ním Mac (Bill Duke) zahájí kolosální palbu celého týmu na tajemného mimozemského lovce, je nezapomenutelný akční orgasmus, který dodnes nemá obdoby.

6. Přestřelka v nemocnici v Hard Boiled (1992)
V případě tohoto Wooova veledíla by šlo pro tento žebříček vybrat v podstatě jakoukoli z jeho božských přestřelek (to samé v bledě modrém platí i pro Killera). Úvod v čajovně, dvojitá akce ve skladu či prakticky celé megafinále v nemocnici. Jako reprezentační "vzorek" tu máme kultovní několikaminutovou jednozáběrovku, v níž Chow Yun-Fat a Tony Leung Chiu Wai vystřílí dvě patra plná nelítostných zabijáků z hongkongských triád. Učebnicová ukázka dokonalé práce s předkamerovým prostorem, kterou John Woo při natáčení akčních scén ovládá jako málokterý filmař.

7. Pouliční přestřelka v Nelítostném souboji (1995)
Nelítostný souboj
Pravděpodobně nezpochybnitelným filmařským vrcholem hvězdně obsazeného (a zřejmě nejlepšího) filmu Michaela Manna, v němž se proti sobě osudově střetnou Al Pacino a Robert De Niro, přichází v druhé polovině po úspěšném vyloupení banky, kdy ale na zloděje vedené De Nirem čeká zástup ozbrojených poldů v čele s Pacinem. Dojde tak k impozantní masivní přestřelce, která je skvěle strukturovaná, naprosto famózně nasnímaná a má natolik perfektní zvuk, že pomalu každý výstřel ze samopalu lahodným způsobem rve uši.

8. Přestřelka v hale v Matrixu (1999)
Matrix
Revoluční sci-fi sourozenců Wachowských přinesla praktický nový (a ihned napodobovaný) styl akce, v němž prim hrály opojné zpomalovačky a tzv. bullet time. Patrně nejvíce se tvůrci vyblbli v dnes už kultovní (a nejednou parodované) scéně, v níž se Neo (Keanu Reeves) a Trinity (Carrie-Anne Moss) v obrovské vstupní hale v nádherných obrazových kompozicích a za doprovodu populární skladby Spybreak! od Propellerheads probíjejí skrze desítky ozbrojených policajtů.

9. Přestřelka v Candyho sídle v Nespoutaném Djangovi (2012)
Nespoutaný Django
Epický blaxploitation western Quentina Tarantina na akčních scénách rozhodně nestojí, když už v něm ale na nějakou dojde, je to nářez. Minimálně dvojnásob to pak platí pro tu největší a nejzásadnější z nich. Neskutečně masitou, brutální a extrémně krvavou přestřelku v domě Leonarda DiCapria, která vypadá, jako kdyby byla společným dílem Sama Peckinpaha, Johna Woo a Petera Jacksona (v dobách, kdy točil svůj černohumorný krvák Braindead).

10. Akce v klubu v Johnu Wickovi (2014)
John Wick
Pekelně naštvaný bývalý nájemný zabiják (Keanu Reeves) se poté, co mu zhýralý mafiánský synáček Josef (Alfie Allen) ukradl auto a zabil psa, vydává na cestu pomsty. Ta ho zavede do luxusního nočního klubu, kde si jeho cíl nepokrytě užívá. Výsledek? Špičkově zinscenovaná a nasnímaná sekvence, v níž cool Reeves v parádním obleku (a po zuby ozbrojen) projde celý klub a nekompromisně zlikviduje skoro celou Josefovu ochranku. Perfektní demonstrace současného filmového "gun-fu".