Profilový obrázek

Hanzo Bureshi

Jan Bureš

Komentáře 27

Od nejnovějších
  1. Tokyo Ghoul
    Tokyo Ghoul (2014)
    7
    Tokyo Ghoul není seriál, který by mi předvedl velký a vychytralý příběh, ale dokáže pobavit pořádnou akcí. První řada mi nabídla docela slušný opening, docela zajímavou hlavní postavu a celkově i zbytek týmu a jejich přátelské/rodinné pouto. Když došlo na akci, tak ta byla neskutečná a když do toho hrála hudba od Jutaki Jamadiho, tak to byl ten správný randál, Auferstehung je tak úžasná skladba! Finální bitva byla top a vývoj postavy byl neskutečný, jenomže poté přišla druhá řada. Druhá řada mi nabídla velice špatný opening, který mi přišel tuplem mimo, protože i když se jednalo o přímé pokračování finále, tak proč se tam najednou objevilo X nových postav, které neznám? Buď se nic nekonalo nebo se jednal o chaos, ale epizoda (終雨) byla opravdu bombastická. Další seriál s podtitulem Re asi vynechám, abych si to více nezhoršil.
  2. Lovci z konce světa
    Lovci z konce světa (2024)
    6
    Sympatická a velice svižná jednohubka, která obsahuje solidně neuvěřitelnou dávku brutální akce, která bohužel trochu trpí velice průhlednými střihy. Snímek také trpí až moc přímým a jednoduchým příběhem, kde jsou na tom lépe i seriály pro děti, a to u Korejců moc často nevidím. Myslím si ale, že i tak to slušně zabaví, protože to má akorát délku a díky hereckému obsazení si tu danou akční stránku užívám ještě více, protože to Dong-seok Ma dobře táhne. Jinak je to takový slabší nadprůměr, který se ihned vypaří z hlavy, na víkendovou pohodu je to ale v pohodě. Po zhlédnutí jsem však teprve zjistit, že existoval už jeden film z tohoto světa, takže to je ještě třeba dohnat.
  3. Desu nóto Light up the NEW world
    Desu nóto Light up the NEW world (2016)
    6
    Co se týče filmového zpracování Death Note, tak toto je asi nejslabší díl a celkově zbytečný. Vizuál byl perfektní, CGI bohů smrti je cool, hudba byla také stylová. Erika Toda mě svým návratem hodně potěšila, ale to je asi všechno. Přijde mi, že část dialogů by chtěla prodloužit, protože někdy nevím, proč daná osoba řekne určitou větu. Proč měl třeba ten týpek jet na horu do hotelu, z jakého důvodu zrovna tam? Nevím, možná je to země zaslíbených. Spoustu věci nevím. Nástupce L nešahá původnímu ani po kotníky. U nového Kiry to platí též. Jako není to žádná katastrofa a nenudil jsem se, ale k prvním dílům to má rozhodně daleko. Aspoň to nemělo být takhle komplikované.
  4. L: Change the World
    L: Change the World (2008)
    6
    Dvoudílný Death Note film je opravdu skvělý, takže další díl pochopitelně láká. Jenomže já se na tento snímek těšil ne kvůli tomu abych viděl další vraždění skrz notes, ale kvůli mé oblíbené postavě. A jsem docela spokojený. Nečekal jsem nic epického, jen jsem chtěl ještě spatřit a zažít případ s L Lawlietem, a zklamaný rozhodně nejsem. Sice tu není žádný souboj největších géniů, ale jednou si užit jednoduchý film z tohoto světa není nic špatného. Příběh mě docela zaujal, L rozhodně nezklamal, zase tu je dobrý Kawaiho soundtrack. Plus se mi líbily dodatečné scény do minulých snímků. Nad průměrem to rozhodně je!
  5. Zápisník smrti: Poslední jméno
    Zápisník smrti: Poslední jméno (2006)
    9
    GENIÁLNÍ! Stejně jako první díl! Příběh ihned navazuje na předchozí díl a perfektně nás zavede zpátky do děje. Příběh je prostě opravdu geniální, jedna chytrá postava předvede něco chytrého, druhá postava ještě něco chytřejšího, je super něco takového sledovat. Jak též u prvního tak i zde se mi líbí to, že v podstatě nefandím hlavní postavě, a spíše jejímu nepříteli, a je to sakra opravdu super změna. Je super, že tu určitě vzniknou dva tábory a pohledy na tuto danou situaci. Co se týče obsazení, tak Tacuja Fudžiwara a Ken'iči Macujama a sladká Erika Toda jsou prostě skvělí. V tomto díle je určitě povinností dávat větší pozor, protože je tu dost skvělých cliffhangerů, které se zakládají na přidaných pravidlech, které se ukážou na začátku filmu. Tady už to někomu může přijít překombinované, ale je to skvělé. Když jsem k tomu všemu slyšel hudbu, hned jsem poznal, že jde o Kenjiho styl. Konec žádným zklamáním není a je takový, jaký jsem si představoval. Bylo tu pár míst, které bych poupravil + mám nějaké otázky, ale jsem spokojený.
  6. Zápisník smrti
    Zápisník smrti (2006)
    9
    Co se týče Death Note, tak tohle je moje první zkušenost, protože původní animovaný seriál jsem neviděl, ale možná to budu muset napravit! Bylo to prostě výborný. Co byl asi jediný šok, tak bylo první setkání s Ryukem, protože ten jeho vzhled může docela někoho přinutit k smíchu, ale koukám na fotku z animáku a vidím, že to docela ujde + díky perfektnímu obsazení, dobrému a jasnému příběhu, parádní hudbě jsem na to už ani nemyslel a nakonec to bylo opravdu dobré. Co je asi nejlepšího k probádání je hlavní postava, protože po zhlédnutí filmu nevím, jestli je dobré našemu hrdinovi fandit, a to se moc nestává. Je to super změna! No, ještě zbývá druhá část.
  7. Death Note
    Death Note (2017)
    2
    Někdo zřejmě musel napsat do zápisníku moje jméno a donutit mě, abych se na tento zjev podíval. Co to jako bylo? Death Note je skvělý, ať už se jedná o originál nebo dvoudílné filmové zpracování. Tento film mi dokázal, že i Light Up the New World z roku 2016 je docela ještě cool. Byl jsem zvyklý na souboj dvou chytrých hlav, jenomže zde se asi soutěžilo o to, kdo je větším hlupákem. Light mi přišel až dost ustrašený, L se jen neskutečně přežíral sladkostmi a Ryuk byl zvláštní, protože jeho hlava celkem šla, ale ruce měl někdy lidské a jeho první setkání s Lightem je tou nejvíce směšnou scénou. Všude létaly lavice a židle a Light seděl pod stolem a ječel, to byla dobrá parodie. Příběh byl až vtipně rychlý. Občas přítomnost Shinigamiho byla zabalena do strašidelného kabátku, to je jediný plus, jinak bych dal odpad.
  8. Death Note - Zápisník smrti
    Death Note - Zápisník smrti (2006)
    10
    Bylo velkým hříchem vidět tento seriál až nyní 17 let od jeho vydání. Death Note je rozhodně nejlepší anime seriál, který jsem zatím viděl. Příběh je opravdu luxusní a souboj dvou nejchytřejších hlav je velkou zábavou. Má to parádní postavy a každá splňuje svůj účel zábavy. Ať už ty hlavní nebo v pozadí nebo ty, které se stanou obětí Kiry. Jsou tu perfkektní dialogy a animace je suprová, zvlášť to zbarvení temného zamýšlení. Každý Kira měl opravdu skvělý styl a způsob zabíjení a jiný charakter. Ano, je tu i pár epizod, které se mohli pozměnit nebo se do nich nepouštět, protože třeba poslední desítka mě pořád bavila, ale už přišla taková navíc a to díky třeba postavě Near. Naštvaný ale nejsem a alternativní konec jsem si užil ve filmovém zpracování, takže je dobré to vidět i jinačím způsobem. Co bylo hlavně super byl hudební podkres od Hidekiho Taniučiho, který doprovázel vyšetřování L a Lighta. Jošihisa Hirano zas obstaral velkou hudbu u řádění Kiri, díky tomu bylo psaní do zápisníku dost epickým zážitkem. Každá skladba byla fascinující a měla něco do sebe. Je to čirý poklad ze světa anime.
  9. Gieokeui bam
    Gieokeui bam (2017)
    9
    VÝBORNÁ ŽÁNROVKA! Je to naprosto precizní práce, a navíc je tento snímek jednou velkou záhadnou hrou, která mě neskutečně dostala. Co je důležité před filmem vědět je to, aby si to divák nechal na večer/noc, kdy se tento snímek dostane více divákovi pod kůži. Film má působit jako thriller, jenomže díky první polovině bych připsal i hororový žánr, protože to má fungující temnou atmosféru a obsahuje jeden určitý scary moment, který mi už dlouho ani horor nabídl, možná ani vůbec. Poté nastal onen hlavní šok v příběhu, a od té doby naběhlo neustálé tempo, které žene diváka po celou dobu dopředu, a každé odhalení skulinky bylo lepší a lepší. Hudební podkres si zaslouží také velkou zásluhu, protože dělá ty scény strašidelnější a napínavější. Obsazení bylo naprosto fascinující, hlavně Ha-neul Kang to hrál skvěle, ale po určitým cliffhangeru byl naprosto neuvěřitelný, a maskéři si také tím pádem zaslouží velkou chválu. Samozřejmě, že ten film má pár zádrhelů, ale upřímně mě už dlouho takový film nevtáhl, jako toto zábavně napínavé překvápko.
  10. Viděl jsem ďábla
    Viděl jsem ďábla (2010)
    10
    BRUTÁLNĚ ORIGINÁLNÍ MASTERPIECE!!! Viděl jsem spoustu dobrých korejských filmů, ale I Saw the Devil je asi nejlepší filmové dílo z Jižní Koreje. Ten film obsahuje skutečně naprosto všechno, co jsem od něj chtěl. Každý určitý žánr, který je k tomuto filmu připsán, má velkou tíhu a je naprosto skvěle viditelný a výstižný, takže se jedná o skvělé ponoření do příběhu. Příběh se točí okolo dvou postav, které jsou naprosto skvěle napsány, velké díky si samozřejmě zaslouží celý scénář k filmu, protože já jsme se situacemi mezi postavami opravdu bavil až do konce. No a když do toho hraje sympatický frajer Byung-hun Lee, ze kterého jde respekt a Min-sik Choi, kterého byste na ulici v noci potkat nechtěli, tak oni dva tomu dali prostě úplně všechno. Má to parádní hudební podkres a zvukové efekty, díky které se perfektně vystihují situace v thrillerovém nebo hororovém žánru. Film má naprosto skvělé barvy a celkově výbornou vizuální stránku, protože třeba úvodní scéna v autě, kdy je noc a sněží, na to se tak úžasně kouká. Díky kameře tu ale jsou i jiné zážitky a to jsou určité akční sekvence, protože třeba 360 stupňová scéna v taxíku byla boží, a to nenabídnou ani nejlepší akční filmy, a těch momentů je tu i více. První třetina se spíše zaměřuje na tu klasičtější stránku, která je naprosto výborně natočena a poté nastane ona špičková filmařina, ve které vidíte skutečného ďábla. Nebyl tu jediný okamžik, kdy jsem se nenudil, naopak jsem hltal každou vteřinu a setinu. Toto je prostě jasný vrchol.
  11. Šingeki no kjodžin: kuinaki sentaku
    Šingeki no kjodžin: kuinaki sentaku (2014)
    8
    Krutě překvapivý prequel! Jedná se jen o dvoudílný OVA, ale je to tak moc dobré, že to kvalitou malém sahá i na původní sérii. Příběh má docela dobrou hloubku a velkou porci porozumění Levimu. Hned je tu představená nová lokalita, do které se snad v budoucnu ješte doufám podívám. Bavilo mě to hlavně také díky sympatickým postavám, tedy té hlavní trojici včetně Leviho. Všechno má naprosto dobré důvody a rozhodnutí o daných situacích, takže žádná střela od boku tu není, a nic tu není navíc. První díl je takovou tou příjemnou pohodou, ale ta druhá část je naprostým krutým šokem, díky kterému známe Leviho tvař z první řady. Bonus, který určitě stojí za pozornost.
  12. Hyeobsang (2018)
    7
    Téměř dvouhodinové vyjednávání může znít jako nic extra záživného, ale není tomu tak, protože to na mě působí jako celkem slušná jednohubka. Asi tou největší kladnou stránkou a výhodou je herecké obsazení, protože Ye-jin Son opět nezklamala a jako vyjednavač je opravdu v pohodě. Bin Hyun byl jako únosce docela také super, ale později, díky scénáři ohledně vývoji jeho charakteru, se stal naprosto skvělým důvodem toho, že divák uvidí něco nevídaného a překvapujícího, takže nakonec je to příběhově také dobré. Vypadalo to na libové tři hvězdy, ale posledních 20 minut mi nabídlo luxusní třešničku na dortu jako odměnu, která obsahovala ždibec akce a slušný hudební podkres. Já to vidím na takové příjemně menší překvapení, které za to zhlédnutí stojí.
  13. Večeře u Noriko
    Večeře u Noriko (2005)
    9
    Kdyby existoval stroj času, tak letím do Karlových Varů do roku 2005, kdy se tento film speciálně u nás o rok dříve promítal. Noriko's Dinner Table není žádným obyčejným filmem. Je to snímek, který slouží jako prequel, spin-off a sequel najednou, a to ke snímku Suicide Club (2001), a nejlepší na tom celé je, že se jedná o odlišný styl žánru. Ten film má naprosto skvělý příběh, u kterého jsem hltal každou scénu. Hlavní obsazení je též hlavním důvodem dobré zábavy. Kazue Fukiiši jako Norika byla naprosto skvělá a Cugumi jako Kumiko na tom byla snad ještě lépe a Ken Micuiši je už v těchto filmech klasikou. Co se týče režie, tak už je asi klasikou, že Šion Sono nabídne naprosto neočekávané zvraty a šílenosti. Ten film má obsahuje i spoustu vyprávění, kde nám každá z hlavních postav říká něco ze svého kousku života a promítá to do reality, to se tak skvěle poslouchá (v mém případě dobře čtou titulky). Nejzajímavější je asi to propojení s předchozím filmem Suicide Club, protože se nejedná o něco, co by ten film potřeboval a docela v pohodě by se bez toho obešel, ale kdo by to sakra nechtěl?! Zbožňuji tyto crossovery! Konec ve mě vyvolal takový pocit, že ani nevím, jestli mám být šťastný nebo smutný, a to je vzácnost. 160 minutová délka je pro filmového fajnšmekra naprosto ideální. Škoda, že existuje jen DVD kvalita, protože předchozí film má remastered Blu-ray verzi, takže budu doufat v budoucnu.
  14. Jisatsu saakuru
    Jisatsu saakuru (2002)
    8
    Šion Sono je naprostý šílenec a jeho šílený Suicide Club je šíleně neskutečný, ten chlap je totiž sakra borec. Má to bizární příběh, má to levné triky a efekty, a přesto to všechno je to výborný film, a to je právě ten režisérův jedinečný a skvělý styl. Je tu několik sebevražd, nálezy tašek s ošklivě neobvyklým obsahem a naprosto i ujeté situace a postavy. Hlavní vyšetřovatel je dobrý Rjó Išibaši ho zahrál klasicky na jedničku. Líbí se mi také ty přeskoky z různých ohavností a brutalit do normálního rodinného života, které doprovázel geniální hudební skadba, je škoda, že nemá oficiální vydání. Někdy zahrála i skladba, která zněla jakoby se hodila do nějaké dětské pohádky a najednou začal velký masakr, to bylo také skvělé. Je to opět typ filmu, který nechá diváka na konci zamyslet se, ptát se na různé otázky nebo pátrat po odpovědích. Bylo to prostě šílené...
  15. Lovci pokladů: Na hraně historie
    Lovci pokladů: Na hraně historie (2022)
    6
    Tento seriál je spíše určen pro fanoušky předchozích dílů, protože jinak to pro cizího člověka může být směšná a naivní blbost, jenomže dneska i naivní blbosti jsou velkými hity, stačí mít jen nostalgický základ a to tento seriál rozhodně má! Peter Sadusky a Riley Poole se o to postarali a díky několika dialogům připomněli Lovce pokladů. Trevor Rabin odvedl též dobrou práci, protože slyšet opět hlavní hudební téma filmů a hudební motiv Ciboli.. to sakra byla lahoda pro uši. Takže už tyto 3 osoby se o základ postaraly. Nové postavy mi v ničem nevadily a docela i zabavily. Scénář je sice hloupější, ale to se dalo čekat. Čekal jsem průměrnou pohodu a tak to také je, ale jelikož jsem si to užil více z důvodu lásky k původním filmům, tak dávám o jeden bodík navíc. Je to pohodové odreagování a pořád to dopadlo lépe, než nějaké akční přehnané CGI atrakce, takže velká chvála i za vizualizaci. Je to prostě slabší bráška hlavních filmů. Mé hodnocení: 6/10
  16. Lady Snowblood
    Lady Snowblood (1973)
    10
    CHLADNÝ SKVOST NASAKLÝ KRVÍ! Očištění zkaženému světu nepřinese čistý bílý sníh, ale sníh nasáklý krví. Kill Bill je můj nejoblíbenější film od Quentina Tarantina, ale příběh o paní Shurayukihime jsem viděl teprve až teď. Po zhlédnutí jsem měl v hlavě jasno. Asi jsem opravdu objevil poklad ve filmařském průmyslu! Nevím, jak je to možné, ale jak mohlo něco takového vzniknout už v 70. letech? Viděl jsem sice remasterovanou verzi, ale i tak mě ten vizuál odrovnal a také jsem si říkal, že je i o dost lepší než u některých dnešních fillmů. Ty barvy byly opravdu neskutečné, zvlášť bílá a červená, ta krev a sníh byly vskutku vizuálním granátem. Meiko Kadži a její postava Yuki Kashima byla opravdu vydařená role. Díky Meiko jsem hlavní postavě dost držel palce a užíval si celý chod pomsty. Kromě herectví tu také zazpívala píseň "Flower of Carnage" (Shura No Hana), která opravdu zahřála u srdíčka. I když většinu znám z Billa, tak musím říct, že tu bylo spoustu odlišných a šokujících událostí, které mě hodně překvapily. Sice tu nemůžu čekat souboj ve stylu The Bride vs The Crazy 88, ale když nastala každá akce, tak vůbec neměly žádnou chybu. Krvavé efekty se dokonce 100% rovnaly Tarantinovi, což je na tu dobu neskutečný zázrak, což hlavně platí také u komiksových úryvcích. Má to dost dobrý příběh, je to vizuální granát, audio-vizuál je též bombastický. Nevím, co bych měl tomu vytknout, takže je počet bodů asi jasný.
  17. Ring 0 - Zrození
    Ring 0 - Zrození (2000)
    8
    Co se stalo před prokletou kazetou? Ring 0 - Zrození je skutečně perfektním a dokonalým prequelem originálního The Ring. Z počátku jsem byl zaskočen, protože jsem spíše čekal, život Sadako spíše od úplného dětství, ale puberta taky není špatnou volbou. Bylo to ze začátku podivné, protože se to všechno odehrávalo tam, kde jsem to nečekal, ale když to prokletí začalo řádit, tak jsem dostal opravdu slušnou zábavu. Jukie Nakama jako Sadako byla perfektně dokonalá, dokonce překvapilo obsazení z původního dílu (mamka a taťka). Skřípající hudba byla klasicky strašidelná, takže je to cool. Mohlo to být trochu lepší, ale i tak už asi takový dobrý horror (ze série Ring) neuvidím. První dva japonské filmy a tento prequel tvoří úžasně super trilogii. Mé hodnocení: 8/10
  18. Ring 2
    Ring 2 (1999)
    7
    Toto pokračování je rozhodně mnohem lepší, než pokračovaní na americký remake. Příběh je tu ovšem slabší a dává přednost dalším postavám. Co se týče atmosféry, tak ta tu ale byla mnohem hustější a o dost strašidelnější. Je to rozhodně pokračování, za které se není potřeba stydět a rozhodně zabaví (aspoň mě). Jak jsem psal u prvního dílu, tak u někoho to může vypadat jako nudná slátanina, ale pro mě teda rozhodně NE! Mé hodnocení: 7/10
  19. Ring
    Ring (1998)
    9
    Sadako je prostě má druhá nejlepší postava, první je samozřejmě Kayako. Já mám prostě pro starší japonské horory slabost a baví mě to. Americký remake má lepší vizuál, lepší soundtrack, větší rozpracovanost, ale japonské legendy by se dle mého názoru nemají předělávat. Tohle je prostě ORIGINÁL, který si opravdu drží mou pozornost, má to super zvukové vřískající efekty, sympatické postavy. Hlavní dvojice byla samozřejmě nejlepší. Nanako Macušima byla super a Sanada byl klasicky cool. Není to snímek, který sedne každému a někoho bude určitě nudit a někomu přijde dost směšný, ale já prostě tohle říct rozhodně nemůžu. Mé hodnocení: 9/10
  20. Onibaba
    Onibaba (1964)
    10
    Psychologický a hororový snímek, který nesmíte ve svém životě promarnit? Jasnou odpovědí se stává tento počin. ONIBABA je snímek z roku 1964, který je svým originálním způsobem strašidelný, zajímavý a vizuálně pozoruhodný. Je to neskutečný mazec a v té době to muselo být něco nezapomenutelného. I dnes se mi na něj dobře koukalo a přitahoval moji pozornost více než některé dnešní filmy. Kaneto Šindó a jeho tvorba mi není úplně známá, ale rozhodně je to dobrý počin a tento film zvládl naprosto skvěle, a rozhodně si jeho tvorbu musím projít. Příběh je v podstatě jednoduchý a prostý, děj se odehrává během války, hlavní postavy se musí živit nehezkým způsobem, jsou tu báchorky o peklu a démonech, parádní rákosy s docela slušným a tajemným hudebním podkresem. Tohle všechno dohromady tvoří jeden velký a unikátní snímek, jménem ONIBABA. Mé hodnocení: 9/10
  21. Sláva
    Sláva (2022)
    10
    Toto je jasný důkaz toho, že dlouhé a upovídané drama nemusí vždy znamenat nudu, protože tohle byla pro mě absolutní BOMBA!!!. Korejská tvorba je opravdu geniální a ve spoustu ohledech originální. No a nyní tu máme téma šikany a příběh o pomstě, který byl prostě brilantní. Někteří uživatelé a jejich nízké hodnocení je docela smutné, protože asi čekali Johna Wicka nebo jinou řežbu, tu já taky zbožňuji, ale tento způsob odplaty je taky něco luxusního. Hlavní postava Moon Dong-eun (Hye-kyo Song) má tak dobře vymyšlený plán, že by na ní nestačil ani Profesor z Papírového domu. Je to plán, který trvá několik roků přípravy a má tolik postupů. První polovinu jsem viděl jako lehce nadprůměrnou podívanou, ve které se to všechno rozjíždí a všechny hlavní postavy se naťukávají a tajemná minulost se také odhaluje. Co se týče druhé části, tak ta dostala úplně jiné grády. Byl to suprový pocit vidět, jak se postavám rozpadá život na malé kousky a to je právě něco, co třeba ty akční filmové řežby nemají, tam máte kulku do hlavy a za sekundu je vyřešeno, ale tady ty postavy prostě trpí o několik hodin více a to je právě to, co mě na tom tolik baví a díky tomu mě baví prostě celý tento 16ti dílný příběh. Líbí se mi, že tu byla připletena vražda, dokonce ne jedna, hlavní postava si taky během pomsty šáhla na dno a to je u kladné postavy základní věc, nic nemá lehce vycházet. Co se týče obsazení, tak jsem neměl sebemenší problém a hlavní postavy mi sedly hned. Jen ze začátku, jak se měnily časové linky a tím pádem i herci, byl v tom docela bordel, ale jakmile si zvyknete a ty postavy poznáte, tak je to prostě úplně jiná liga. Ten luxusní soundtrack od skladatelky byl prostě ráj pro uši a vždy konec epizody byl díky hudbě tak gradující, že byla chuť na další epizodu. Tyto skladby byly famózní: Prelude To The Glory, My Long-Term Plan, The Land Farther Than The Sky, Designed Revenge, An Overshadowed Soul. Občas se příběh trochu odklonil a řešily se tu i jiné věci, ale za to jsem byl vlastně rád. A to se týká i úplného konce, který je prostě jako třešnička na dortu. Originální projekt, který mě dostal a je to opět Jižní Korea… na pár omylů mají prostě luxusní projekty. Ze začátku jsem dával 3 nebo 4 hvězdy, ale celé druhé polovině jsem musel těch 5 hvězd napálit. Pro někoho se to může zdát zdlouhavé a ukecané a pomalé, ale mě se to sakra líbilo! Vůbec by mi nedělalo problém se na to někdy kouknout ještě jednou.
  22. Ant-Man a Wasp: Quantumania
    Ant-Man a Wasp: Quantumania (2023)
    3
    Nemělo se to jmenovat PUSTOMANIA? Přechozí dva díly byly opravdu skromné a zábavné komedie, a proto se tvůrci rozhodli tohle všechno opustit a tentokrát udělat velkou a nudnou prázdnotu jménem Quantumania. Chápu, že tento díl musel mít i spoustu hromady CGI, ale tohle bylo opravdu moc a bylo to nepřehledné. Příběh nikdy nebyl u komiksovek epický, ale tohle bylo opravdu přes čáru. Tento příběh vznikl opět díky tomu, že hlavní postavy jsou hloupé a neumí si nic říct a nemají si zahrávat, a pak díky tomu spoustu lidí umře. Jsou to ale hrdinové, takže jim bude asi odpuštěno.... Kang by mohl být luxusní záporák, jenomže se neocitl v jiném světě, ale asi v jiném filmu. Každý na něco z různých filmů vzpomíná a já po zhlédnutí tohoto snímku nemám na co vzpomínat. Po Endgame se mi možná líbil Shang-chi, ale jinak je to pád a velká bída. Pokud se MARVEL rozhodl vydat tímto směrem, tak ani nemám zájem se o další filmy zajímat...
  23. Ju-on
    Ju-on (2000)
    9
    Zaručený japonský majstrštyk. Japonsko a horor jsou dvě věci, které mi zaručí velmi často dávku spokojenosti a i zde se jedná opět o úspěch. Je to důkaz, že horor nepotřebuje nic extra velkého, aby diváka dostal. Ten starší feeling z roku 2000, temná hudba, pomalé natahování napětí během průzkumu onoho temného místa, poctivost bez nějakých velkých efektů a nával strachu bylo dost. Je rok 2023 a viděl jsem to poprvé a musím říct, že to prostě na mě působí lépe, než ty dnešní horory. K filmu mi zbylo spoustu otázek, ale to se doufám dozvím v pokračování. Nic extra velkého, ale výsledný efekt byl velký a mě se to opravdu líbilo.
  24. Všechno, všude, najednou
    Všechno, všude, najednou (2022)
    10
    [ TOP 5. ] Tenhle film je pro mě docela osobní je to něco úžasného. Když jsem viděl poprvé teaser trailer, který jsem si přehrál minimálně 50x, tak jsem počítal dny do premiéry, jako malý kluk a má to několik důvodů. Michelle Yeoh, kterou sleduji od mala, předvedla neuvěřitelný herecký výkon a hlavně nabušenou akční choreografii a je vidět, že pořád je děsně cool, jako před 30 lety. Ke Huy Quan mě také dost překvapil, protože jsem ho naposled viděl jako malého klučinu v Indiana Jones: Chrám Zkázy a bylo super ho opět vidět. Hudební soundtrack byl originální a fantastický doprovod. Celkově tenhle film bude pro někoho totální kravina a šílenost a pro někoho (pro mě) geniální masterpiece. Jenomže multivesmír má být šílený a to tutově splňuje, viz. třeba párky místo prstů. Nedávno tu byl Mnohovesmír šílenství od marvelu, kde mi to přišlo zbytečně překombinované CGI efekty a pak tam postavy chodily po jiných vesmírech jako by to byla odfláklá procházka v jiném městečku skrz fantasy výpach atrakcí. Jenomže Everything Everywhere All At Once je zvědavě akční, poctivé, drsné, komediální, zajímavé a dojemné veledílo, které má svůj originální příběh a jasný svůj směr, který se ke konci stane neuvěřitelným dojákem. Samotná ta nápaditost spojení mezi vesmíry byla fakt famózní. Ze začátku to přijde zmatené, ale tak to má v mnohovesmíru fungovat a později přijde to přecházení docela super. Líbilo se mi, že se nikdo moc do toho režisérům nepletl a mohl jsem se více ponořit do jednotlivých vesmírů, kde nám aspoň ukázali životní rozhodnutí Evelyn v každém jejím životě. Co jsem očekával, to jsem plně dostal a celková 140 minutová stopáž utekla jako voda a přišlo mi to akorát. Nemám snad ani jedinou věc, kterou bych tomu vytknul a už dlouho jsem nebyl takhle spokojený a uchvácený. Určitě je to pro mě nejlepší film roku. Tenhle film rovnou řadím do žebříčku mezi můj nejoblíbenější kousek a půjdu si toto dílo užít znova.
  25. Bullet Train
    Bullet Train (2022)
    10
    [ TOP 3. ] Bullet Train k nám konečně dorazil a já jsem mega spokojený. Už si ani nepamatuji, kdy jsem odcházel z kina v tak dobré náladě, jako po tomhle filmu. Už po zhlédnutí prvního teaseru jsem věděl, že tohle bude pro mě nejočekávanější film roku a má to několik důvodů. Jízda ultrarychlým vlakem skrz Japonsko se sympatickými herci jako Brad Pitt, Andrew Koji a Hiroyuki Sanada s katanami a za pomocí doprovodu luxusního soundtracku. Seznámení se zabijáky a jejich minulostí + propojování zápletek bylo hodně povedené. Ačkoliv to muže znít divně, nejvíce mě rozsekala skladba Holding Out For A Hero v Japonské verzi od Miki Asakur, která tomu dodávala tak epický moment, který těžko zapomenu. Měl jsem tu snad jedinou drobnost a to CGI slow motion záběr ke konci filmu, protože se mi to do akčního filmu nehodí, do komiksovek ano, ale tady ne. Jedno vím jistě, tenhle film si zaslouží být fyzicky v mé sbírce, protože tenhle film jsem sakra potřeboval. Celkově dost akční, zábavný, překvapivý a postupně gradující film se spoustou překvapení, jako jsou camea, odkazy na Deadpoola 2 díky hercům nebo akčních sekvencím. I když to většina bude brát jako pouze akční oddech, tak já to vidím ještě o dost lépe. Přemýšlím, že se jedna vlastně o nejlepší film, který se ve vlaku odehrává. Kamera a obraz je taky na výbornou, třeba ty záběry ohledné Bílé Smrtky byly dost cool.
  26. Poslední samuraj
    Poslední samuraj (2003)
    10
    [ TOP 2. ]Dnešek je den, kdy přesně před 20 lety vstoupil tento legendární snímek do českých kin. Já jsem ho však spatřil, když měl televizní premiéru. Po zhlédnutí snímku se stala jedna věc a to ten prvotní okamžik, kdy jsem se zamiloval do Japonska a samurajské tématiky a od té doby jsem tím pohlcen. Ten film je opravdu výjimečný. Tom Cruise ani není ten důvod, (i když byl skvělý), ale ten důvod proč to miluji je to, že je tu jedna akce na začátku a poté ta finální a mezitím je tu jen klid a život ve vesnici a to je právě to, co je tak kouzelné, protože ta atmosféra je opravdická a Hans Zimmer složil pro mě asi ten nejlepší soundtrack, co kdy stvořil. Když jsem si poté pustil první hlavní skladbu a šel jsem relaxovat, byl jsem opravdu v sakurové říši na nebi… Orgasmus pro oči i uši.
  27. Piráti z Karibiku – Prokletí Černé perly
    Piráti z Karibiku – Prokletí Černé perly (2003)
    10
    [ TOP 1. ] Psal se datum 11. září 2006, kdy mi bylo 6 let a v obýváku v televizi začala běžet upoutávka, že za okamžik bude premiéra dobrodružného filmu – Piráti z Karibiku: Prokletí černé perly a já byl nadšen, protože takhle u televize v takovém věku jsem přilepený ještě nebyl. Když se objevil Jack Sparrow, tak bylo jasné, že tohle je moje a to platí do dnes. Tento filmový snímek obsahuje cosi výjimečného a kouzelného a to jsou perfektní postavy, nádherné lokace, dobrý příběh, strašidelnější atmosféra, bombastická pirátská akce a nejlepší CGI, protože i dneska vznikají filmy, které pirátům v efektech nestačí ani pod kotníky. Pirátský film obsahuje vše, co by si pravý pirát přál…(akce, poklady, rabování, šermovačky atd.). Celý film, každou větu, každou hlášku znám nazpaměť a i když to dávají v TV, neváhám ani chvíli, někdy si ten film pustím také jen tak na Blu-ray a nikdy nepřestane bavit. Z těchto několika důvodu je jasné, že Piráti z Karibiku: Prokletí černé perly si u mě zasluhují první místo v žebříčku mých oblíbených filmů.