Ju-on

68%
Ju-on
Plakát traileru

Učitel Shunsuke Kobayashi se rozhodl navštívit rodiče malého Toshia, který se dlouho neukázal ve škole, aby zjistil důvod jeho dlouhé absence. Kobayashi v domě nenachází nikoho kromě samotného Toshia, od kterého se nepřímo dozví, že rodiče odešli společně na nákup. Teprve až po chvíli čekání si všimne, že okolní místnosti jsou ve velkém nepořádku a s Toshiem taky není něco v pořádku. Navíc se pod střechou domu začíná uvolňovat smrtící kletba…(Pumiiix)




martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 428 bodů
8
The Curse v překladu znamená Prokletí, a právě s tímto strašidelným fenoménem tento příběh pracuje. Dějově tak probíhá řetězec hrůz, začínající tragédií, která se stala v obyčejném domě. Ano, svým způsobem se jedná o další příběh o strašidelném domě, kterých je už skutečně bezpočet, avšak začínající režisér a scénárista Takashi Shimizu takový koncept v rámci japonských strašidelných legend dotáhl do nové dokonalosti. Krátký viditelně nízkorozpočtový snímek spíše televizního ražení je rozdělen do kapitol, čímž propracovaná kompozice, která se postupně odhaluje, svým způsobem vytváří minisérii se stále stejnou scénou, avšak pokaždé s jinými protagonisty. Na vytvoření něčeho takového, aby to diváky zaujalo, to chce pořádný talent, což autor Takashi Shimizu má. Okultní hrůza zobrazující tragédii prokletého domu, jaká tu do této chvíle snad ani ještě nebyla. Co víc k tomu dodat. Snad už jen, že tímto začala nová éra tematického japonského hororu, která, jak už dnes víme, později zaujala i Hollywood.
PeterFRiusJilek
PeterFRiusJilek
2 462 bodů
8
Nie každý režisér má možnosť niekoľkokrát natočiť remake svojho filmu. Úplne prvý - 呪怨 (Juon) z roku 2000 je nízkorozpočtové V-Cinema, ktorého kamera bojuje s amaterizmom, ale - napriek tomu - Takaši Šimizu vytvoril niečo kultové.
Hanzo Bureshi
Hanzo Bureshi
271 bodů
9
Zaručený japonský majstrštyk. Japonsko a horor jsou dvě věci, které mi zaručí velmi často dávku spokojenosti a i zde se jedná opět o úspěch. Je to důkaz, že horor nepotřebuje nic extra velkého, aby diváka dostal. Ten starší feeling z roku 2000, temná hudba, pomalé natahování napětí během průzkumu onoho temného místa, poctivost bez nějakých velkých efektů a nával strachu bylo dost. Je rok 2023 a viděl jsem to poprvé a musím říct, že to prostě na mě působí lépe, než ty dnešní horory. K filmu mi zbylo spoustu otázek, ale to se doufám dozvím v pokračování. Nic extra velkého, ale výsledný efekt byl velký a mě se to opravdu líbilo.

Dodatečné informace

Původní název:
Ju-on (více)
  • Japonsko Ju-on
  • Japonsko Ju-on: Rancore
  • Japonsko Ju-on: The Curse
Země původu:
Japonsko
Rozpočet:
4 mil. USD
Ocenění:
Žádná ocenění

Další z kolekce Ju-on