Lady Snowblood

75%
Lady Snowblood
Plakát traileru
Sayo se stala očitým svědkem přepadení a zavraždění svého manžela a synka, sama pak byla útočníky krutě mučena a několikrát znásilněna. Naplněna nenávistí a touhou po pomstě za své utrpení se vydala na cestu, na jejímž konci měli být všichni její nepřátelé do jednoho mrtví. Naneštěstí pro ni byla již po prvním aktu odplaty umístěna do ženské věznice, a její plány tak naznaly náhlého obratu. Touha po spravedlivém zadostiučinění byla ale tak neukojitelná, že ve vězení zplodila dceru Yuki, jež se měla stát dalším vykonavatelem její msty. Sama Sayo ale při porotu umírá a malá Yuki následně podstupuje tvrdý bojový výcvik a výchovu, jež ji učí, že jediným smyslem jejího života je náležitě krvavě pomstít zkázu své rodiny; po takřka dvaceti letech nelidského drilu se Yuki konečně může vypravit uskutečnit přání, za něž její matka položila život. Japonský snímek SHURAYUKIHIME se stal hlavním inspiračním zdrojem pro film KILL BILL (2003) amerického režiséra Quentina Tarantina.



Pete69
Pete69
29 898 bodů
8
O filmu jsem nic nevěděl a celou dobu jsem si říkal, jestli se Quentin Tarantino neinspiroval při tvorbě Kill Billa a.. je to tak. Lady Snowblood, či paní Šurajuki je parádní mstitelský film.. eastern s litry umělé krve ( která se mi mimochodem moc leíbila ). Pěkný příběh, obyčejné nepřehnané souboje a ledově klidné tempo.. Skvělá práce.
Klajnik
Klajnik
8 621 bodů
2
Inspirace tímto filmem pro Tarantinův Kill Bill 1 jde znát z mnoha ohledů. Kill Bill je ale lepší, což není příliš překvapivé, protože novější filmy (potažmo umění) stavá na dílech, která byla vytvořena dříve a vybrušují je. Ovšem netahej mě za slovo, neplatí to dogmaticky. Vím, že spousta nových filmů se poukouší svézt na úspěchu starších filmů, ale vůbec se jim to nedaří (viz. Rebel Moon vykrádající Star Wars a Sedm Samurajů/Statečných). Průměrná kvalita je ovšem vyšší. Průměrný film ze 60s je méně koukatelný než průměrný film dneška. Každopádně se můžeme shodnnout na tom, že ač Tarantino vykrádá, tak to dělá způsobem, díky němuž jeho filmy přesto působí velmi originálně - nikoli jako AI generated splácanina. Lady Snowblood jisté kvality má. Některé obrazy jsou působivé a taky je to výživně brutální. Když někdo někoho sekne, tak z rany stříká svítivě rudá krev (tyto komiksové stříkance krve QT převral a ještě více vyhrotil). Celkově je tento film ale méně působivé a nepříliš strhující. Protagonisčinu pomstu jsem vůbec neprožíval, protože to není dobře odvyprávěné. Abych do toho byl zainteresovaný tak, jak by bylo ideální, tak by do vyprávění muselo být včleněno to, co tam chybí. Takto mi její pomsta byla úplně volná, ačkoliv revenge stories by měly vybudit v divákovi pud pomstichtivosti. Toho lze docílit tak, že autor představí sympatickou postavu a pak jí nechá trýznit postavou, která je naopak nesympatická. Takto lze vypravěčsky zmanipulovat, aby byl divák/čtenář na stejné vlně se mstící se postavou. Tento film tento aspekt příliš nepodchycuje.
Matli
Matli
8 300 bodů
8
Nevěděl jsem, že je to předloha pro Killa Billa, o to líp. A je to tam hodně znát. Je vidět, že je to světová klasika, není to jako ty ukecané japonské filmy. Krví se tu nešetří, ikdyž je až moc červená a všichni jsou tou krví tak natlakovaný, že po píchnutí špendlíkem dostříkne krev asi patnáct metrů:) 73%


Dodatečné informace

Původní název:
Lady Snowblood (více)
  • Japonsko Lady Snowblood
  • Japonsko Lady Snowblood: Blizzard from the Netherworld
  • Japonsko Shurayukihime
  • Japonsko Shura-yuki-hime
Země původu:
Japonsko
Ocenění:
Žádná ocenění

Další z kolekce Lady Snowblood