Zápisník smrti

70%
Zápisník smrti
Plakát traileru
První díl minisérie podle stejnojmené komiksové předlohy. Vysokoškolský student Light Yagami se chce stát policejním důstojníkem stejně jako jeho otec a prosazovat právo a spravedlnost. Proto když nalezne zápisník 'Death Note' s jehož pomocí lze zabít kohokoli jen se znalostí jeho jména a tváře, bere to jako příležitost očistit svět od kriminálních živlů jednou provždy. Masová úmrtí kriminálníků se brzy začnou spojovat s nadpřirozeným zabijákem Kirou (podle anglického 'killer') a po jeho stopě se vydává geniální detektiv L. Bude L schopen dopadnout Kiru dřív než ten uvidí jeho tvář a přijde na jeho pravé jméno?



xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
4
Film se se seriálem nijak nedoplňuje, nijak ho neobohacuje, jen převypravuje jeho část (mnohdy kopíruje i záběr po záběru, což vzhledem k zachování pohybů nesouvisí jen s mangou). S topornými hereckými výkony (a ne, nevidím v tom stylovou expresivnost, ale špatné vedení a unylý timing), s efekty, které nestačí a řemeslnou stránkou, která ukazuje, že 80 % nevelkého rozpočtu spolkl umělohmotný CGI panák. Kdyby neexistoval seriál, dal by se samozřejmě ocenit koncept a zdrcující finále (mírně pozměněné oproti seriálu, ale se stejnými důsledky), ale v anime to působí o tolik lépe, že vůbec není, čím se tu za zabývat - předně proto, že tam je vztah k postavám ambivalentněji, čímž je závěr víc šokující. Hraný Death Note je pro mě především ukázka, jak moc nefunguje, když se anime prostě jedna ku jedné převede, aniž by tvůrci přemýšleli o nějakých posunech, které hraná podoba potřebuje. Jen ubrat voiceovery není dost. A nakonec - doplňující poznámky vysvětlující pravidla užívání death note (v seriálu uvozující reklamní pauzu) tu jsou vlepovány přesně ve chvílích, kdy budou za okamžik relevantní, což kazí napětí a vede diváka k až příliš brzkému odhalení plánu - chyba.
hrumsrt
hrumsrt
9 329 bodů
9
Nečekal jsem od toho nic, jelikož asijská kinematografie není mou nikterak oblíbenou.. Ale tohle je hrozná pecka! Animovaný seriál neznám, ale zase tolik jsem se pokoušet nechtěl, abych hned skočil za tímhle tématem do anime.. Studentík Light objevující moc deníčku, kam když napíšete jméno, tak osoba zemře, přesně takhle se z něj nakonec stal Kira.. I když to může připadat rozvláčněné, mě to přesně sedlo na to abych s deníkem a postavičkou Ryuka pěkně sžil.. A co říct, ta potvůrka žeroucí jablíčka skvěle vedle našeho hrdiny ladí.. Žasnu nad tím jak takové teen téma dokáže přerůst v takřka sociální drama.. Neskutečně napínavý kriminální příběh, který střídá několik zvratů a perfektní využívání představené mytologie. I když samotné provedení příběhu je takové televizní, tak ono téma je natolik silné, že i lehce béčkovější prvky drží pohromadě... Perfektně gradující drama, které nakonec dovrší až geniálním thrilleroidní finální půlhodinka, která nakonec vystřelí hodně dobrej twist, pro jakej bych se na film mohl okamžitě podívat s chutí znovu. Jinak moc se mi líbil rozbor psychologie postavy Lighta, i když nepřijde asi s ničím překvapivým, tak nastíní přesně ty vrstvy, jaké by lidská bytost v jeho pozici měla mít.. Je příjemné vidět tak originální podívanou, která nakonec nesklouzne k žádnému klišé (přitom ten závěr k tomu přímo vybízel).. Morálně čestní lidé jsou jen v pohádkách a tohle bylo kurva reálný! Super jízda.. 90%
Pas
Pas
6 225 bodů
7
Vraždy po Japonsku Originalitu upriti nejde - stejne tak osobitou stylizaci s prvky nadprirozena, ktere ja vzdy vitam. Death Note je dilem zrucnym, kde se dialogy netoci kolem klise kde se hrdina lituje, kde si na konci saha do svedomi a vsechno se to jedinym mavnutim proutku zmoralizuje. Tohle je daleko dal a ac se najdou jiste nelogicnosti, nezabrani mi to ve velmi kladnem hodnoceni.

Dodatečné informace

Původní název:
Death Note (více)
  • Japonsko Zápisník smrti
  • Japonsko Death Note
  • Japonsko Death Note 1
  • Japonsko Death note - La película
  • Japonsko Death Note: Notatnik smierci
  • Japonsko Desu nôto
  • Japonsko Surma vihik
Země původu:
Japonsko
Rozpočet:
20 mil. USD
Tržby:
29,67 mil. USD (celosvětově)
Ocenění:
Žádná ocenění

Další z kolekce Zápisník smrti


Podobné