Rebel Moon: První část – Zrozená z ohně

52%

Komentáře a recenze 53

Dle počtu bodů
lamps
lamps
15 156 bodů
4
Snydera nemusím a nejlépe mi pasuje k drahým videoklipům, ale z povahy se mi příčí těšit se na jeho opus magnum jen kvůli tomu, abych to frajersky setřel. Jenže Rebel Moon mi fakt moc nepomohl. První půlhodinka je přitom dost ok, Hopkinsův pacifistický robot je zajímavý a vypadá to, že hromadné vykrádání Snyder alespoň kočíruje v utlumenějším stylu. K originu protagonistky obšlehnutém od Gamory a celkovému vykreslení rebelské situace na bázi ,Star Wars mínus síla a charakterní postavy’ se přidává ještě ,Sedm statečných mínus charakterní postavy’. A v tu chvíli ztrácíte zájem, i když celkový koncept by mi ani nevadil. Stvořitele všichni sejmuli za opisování, ale tady je ukázkový příklad, jak vypadá vysokorozpočtová absence originality a formální organické jednoty. Je to zase sled komiksových stran, který by fungoval leda tehdy, kdyby to dělal Tarantino a do vcelku banálního příběhu vnesl svůj oddalovací narativ, zábavné postavy a nečekané zvraty. Tady není jediný vtípek, výprava je sterilní a jediné menší překvápko se váže na Hunnama. Tedy jasně nejcharakternějšího herce, jehož Snyder dokonale zazdí.
Klajnik
Klajnik
8 671 bodů
0
Zack Snyder posledních deset let film nenatočil nic jiného než sračku, takže to dopadlo podle očekávání. Rebel Moon je scénáristicky unylá slátanina toho, co jsme již viděli jinde a lépe. Takhle si představuju film vygenerovanej AI. Snyder je tedy neoriginální. Jasně, Tarantino taky krade, ale je něco jiného vykrádat béčka/zapadlou kinematografii a něco jiného je vykrádat mainstreamové Star Wars nebo Sedm Samurajů/Statečných. Nemluvě o tom, že taky záleží na tom, co přesně si autor bere odjinud (jestli celou premisu fikčního světa, strukturu příběhu, postavy, estetiku, hudební motivy nebo jen nějaké konkrétní momenty), jak s tím nakládá a do jakého kontextu to nyní staví? Proto jedno funguje a druhé nikoli. Tarantinovy filmy fungují samy o sobě, takže nejrůznější emocionální momenty sepnou, zatím co zde se dře bída s nouzí. Je to tedy neoriginální a vyčpělé. Nezajímavé postavy si diváka nezískají, takže mu jsou jedno ony, jejich počínání, snahy i to, jak to s nimi dopadne. Vyprávění musí s posluchačem/čtenářem/divákem manipulovat a lze tak činit lépe či hůře. Snyder je v tom naprosto bezradný a nepomohli mu ani další dva scénáristé. Rovněž i world-building je nezvládnutý, takže fikční svět působí dosti strnule a prázdně.  Myslel jsem si, že on sice nerozezná kvalitní vyprávění od nekvalitního, ale je schopen alespoň té efektní exekuce. Jeho poslední filmy však nejsou ani audiovizuálně opojné. Tvůrci nedávného sci-fi Stvořitel rovněž dodali scénáristicky debilní patvar, ale za stejný rozpočet, který je poloviční oproti blockbusterovému standardu, dodali něco, co vypadá podstatně dražší. Rebel Moon nedosahuje ani tohoto kvalitativního aspektu a často působí trapně s těmi svými pseudo-stylovými zpomalovačkami. Zpomalovačka by ideálně měla vyzdvihnout nějaký moment děje, ale vzhledem k tomu, že Snyderův děj je debilní, tak je vyzdvihnuta právě ona debilita. Je to vlastně celé trapně pozérské… Nevěřím tomu zhola nic. Nevěřím, že protagonistka v podání Sofie Boutelli je největší válečnicí říše, jak se nám film snaží v závěru nakukat skrze promluvu záporáka. Těžko říct, jestli se toho Zack Snyder za celou svou kariéru moc nenaučil anebo jestli to má čím dál tím více na háku a sází na svůj fandom paniců. Já jeho prací každopádně opovrhuji a považuji za debilního toho diváka, který k takovému filmu přistoupí stylem: “Mám rád sci-fi a koukat na to šlo, takže 3/5.”
Riverdon
Riverdon
7 400 bodů
6
Vizuální cestovatelský slepenec několika etnik.
Temný Pán ze Sithu
Temný Pán ze Sithu
2 316 bodů
3
ach ten snyder.chapu jeho vizi,nebo jsem aspoň chápal, teď se v zackovi ztrácím.udelal na mě dojem v DC neotřelý přístup a vize.rebel moon,chtěl prý Zack zařadit do SW,ale Lucas film řeklo ne,a musím říct ještě že tak.totalne ploché postavy,obslehnuto snad 10 filmů,z nich vyčnívá 7 statečných, neustálé SloMo, příběh jalový a okoukaný.jako fanda sci-fi sem to musel vidět,ale nikdy už neuvidím,jednou stačilo
JaraSlama
JaraSlama
2 088 bodů
2
Rebel Moon od Zacka Snydera slibovala zajímavé spojení sci-fi a Sedmi samurajů, ale bohužel neplní očekávání. Snyderův přístup k příběhu a vizuálním prvkům je chaotický, film postrádá originalitu a koherentní styl. Vizuální prvky působí nekoordinovaně a ztrácí se tím identita. Akční scény jsou ploché, zpomalovačky spíše nudí, než poskytují dynamiku. Postavy jsou bez osobnosti a motivace, flashbacky nevedou k jejich skutečnému rozvoji. Celkově Rebel Moon nedosahuje Snyderových předchozích úspěchů a po právu se kritizuje za neoriginalitu a nedostatek zájmu o postavy.
Duffman97
Duffman97
1 618 bodů
5
Zacka Snydera sice nepovažuji za zvlášť výborného režiséra ale úspěch s Úsvitem Mrtvých, 300 a Watchmen už mu nikdo neodpáře........i když u posledních dvou to bylo vlivem už tak skvělých předloh. Dokonce i jeho vize DC universa se mi líbila. Rebel Moon je jakousi variaci na skomírající Star Wars okořeněné Dunou. Svět je poměrně rozmanitý a zajímavý. To je ale bohužel vše co mohu pochválit. Zbytek je poměrně velká splácanina všech možných klišé v žánru vesmírných sci-fi. Máme tu zlé Plenitelé ( vykradeno z Duny ), jakýsi Imperialistický řád ( Star Wars ) a boj za svobodu ( vykradeno z obojího ). To by možná ani tak nevadilo, kdyby film táhly zajímavé postavy a děj byl lépe zpracovaný. Jenže ani tady bohužel nemůžu jinak než kritizovat. Postavy jsou tak ploché, že si po zhlédnutí ani nevzpomenete na jména jediné z nich. Nikdo nemá prakticky žádnou motivaci se k odboji přidat a vše probíhá stylem: Odboj jsou klaďasové ? Tak se přidám. A to je prostě špatně. Taky nevím proč Snyder z každé scény dělá veledůležitou událost, která reálně nemá žádné opodstatnění. To je další problém..........film se bere opravdu smrtelně vážně a snaží se hrát si na Dunu. Jenže tohle není Duna a Snyder není Villeneuve. Co se vizuálu týče ten je kolísavý. Místy film vypadá celkem dobře a nápadité. Jenže místy máte pocit, jako když sledujete 10 let starý TV seriál. Ve finále i když to dle komentáře tak nevypadá......... není to tak hrozný film. Je to prostě typický průměr, který neurazí ale ani nenadchne. Pod vedením jiného režiséra ( nebo Snydera pod dohledem ) by mohl vzniknout zajímavý film z tohoto světa. Je také fér zmínit že jde o první část trilogie.......a že další filmy mohou být lepší. Jen po těch velkohubych kecech jsem čekal o dost více.
  • Zajímavý svět, některé menší nápady
  • Přílišná sebeuvědomělost, kolísavý vizuál, ploché postavy, klišé
naineko
naineko
1 552 bodů
7
Jednoznačně nejslabší Snyderův film, počítaje i soví strážce. I když nevím nakolik na něj lze nahlížet samostatně bez druhé části. A taky nakolik brát Rebel Moon jako film. Scény a dialogy první poloviny jsou tak neuvěřitelně kostrbaté a utahané, že se tomu pomalu nedá věřit. Mě pomohlo koukat na celek jako na oživlý komiks. Pak to začalo celé nějak zapadat. Dialogy byly najednou méně otravné a netradičně posazené zpomalovačky dostaly smysl.
Bodík navíc, jelikož kvalitních výprávných sci-fi máme pořád málo.
SW to bohužel nalinkovaly až moc sevřeně. Vzhledem k tomu jakého opěvování se dostává třeba kýblu na hlavě aspol. je trochu nefér jiné počiny nějak moc třískat. Wachovských Jupiterka by mohla vyprávět.
Michudy
Michudy
1 292 bodů
10
Nechápu nízké hodnocení. Je to klasická Space Opera a původně to měli být Hvězdné války, což je na ději hodně vidět. Jako součást válek by to dějově krásně zapadlo do canónu, a děj postav by rozšířili pomocí comicsů a knih. Takhle samostatně se dá říct, že to klasické sci-fi vykrádá. Děj je předvídatelný, ale ten vizuál to zachraňuje. Proč to funguje u Avataru (2009) nebo v herním Mass Effectu, ale tady je za děj Zack Snyder (nar. 1966, USA) linčován? Tomu nerozumím. Na dvojku se těším. Prostě Sci-Fi popcornovka na vypnutí hlavy.
  • Vizuál
  • Efekty
  • Akce
  • Předvídatelnost
RadimH
RadimH
1 028 bodů
5
Pokus Zacka Snydera stvořit vesmír podobný tomu Star Wars se nepovedl. Děj je hrozně předvídatelný a motivace některých postav jsou těžko uvěřitelné. Potřebujete bojovníky, kteří by za vás umírali? Jednoduché, stavte se na vedlejší planetě, řekněte pár slov a hned máte válečníka co za vás položí život i když vás nikdy neviděl. Chtělo by to ubrat akci a více zapracovat na scénáři.
  • vizuál
  • motivace postav
  • předvídatelný děj
  • emoce
MartinZ8
MartinZ8
824 bodů
3
Ach jaj ...