Avengers: Endgame

86%

Komentáře a recenze 157

Dle počtu bodů
Klajnik
Klajnik
8 695 bodů
2
Závěr ságy nepříliš dobrých filmů se zlý vlivem na průmysl i diváky. Ten specifický mix prvků (barvičky, rychlé tempo, infantilních vtípků, banálního příběh...), který má film dělat co nejsnesitelnější a nejzábavnější pro co možná nejširší masu lidí, se promítá i za hranice marvelu. Emocionálně mě to minulo. K takovým plytkým postavám si nelze vytvořit hlubší vztah. To tvrdím jako člověk, který viděl všechno a prakticky s tím vyrůstal. Trapnostem tentokrát vévodí Thor hrající Fortnite. Tři hodiny utekly, ale uznávám, že jsem byl poněkud zvědavý a tím se mi podívaná obzvláštnila. Podruhé bych ti však vidět nechtěl. Po většinu času spolu jen mluví postavy, na nichž mi nezáleží a až na konci je na co koukat. Přesto opět dochází k nekonzistenci uvnitř fikčního světa. Thanos je zde bez rukavice silnější než v Infinity War s rukavicí. Velmi mě však pobavilo, že nějaký borec sestříhal tento film do verze názvu: "Avengers Endgame De-Feminized Fanedit aka Anti-Cheese-Cut aka Straight White Male Edition" Google it.
Tom Hardy
Tom Hardy
8 359 bodů
8
Úctyhodné završení jedné filmové ságy, které se ale na můj vkus až příliš podřídilo tomu, co diváci očekávají/chtějí a rezignuje se jak na pečlivější vykreslení nastolených témat, tak i ochotu uhnout od zavedených vzorců. Úvod s Thanosem podivně zkratkovitý (najednou ho vyřešili v podstatě lusknutím prstu, aby se tak řeklo), následující hodinové regulérní drámo o ztrátě a lidskosti je sice působivé a příjemně dospělé, ale proč ze světa zmizeli všichni popeláři a společnost najednou nebyla schopná fungovat, to jsem nerozklíčoval. Prostřední část nejhravější (redefinice dvou postav přímo zlatá) a šlo o asi nejlepší možný způsob, jak využít historii dlouhodobě budovaného universa. Finále uf. Nemyslím teď samotný dojemný konec, ale celou tu tupě generickou velkolepou akci předtím, která je zas jen o tom, že se dvě skupinky postaví proti sobě na otevřeném poli a mydlí se hlava, nehlava. Tvůrci to mohli zasadit doslova kamkoli, ale místo toho jen zrecyklovali Infinity War (a tam se s tím imho poprali o něco působivěji). Chápu to nadšení, ale pocitově pro mě bude Endgame v poměru k Infinity War (a vlastně i Občanské válce) podobně "ten druhý", jako Temný rytíř povstal ke svému nedostižnému předchůdci.
mojmir.sedlacek
6 062 bodů
8
Produkt zabalen, odeslán a doručen. Uznávám, že to asi nešlo zakončit lépe a možná ani jinak, ale jako dramatické dílo na mě poslední Avengers příliš nefungovali. Produkční kvality jsou samozřejmě na absolutním vrcholu a vzhledem k pročištění bitevního pole Thanosovým lusknutím mají přeživší dostatek prostoru, aby (možná naposled) zavtipkovali a pomrkli na fanoušky, kteří s nimi trávili poslední dekádu. Fan servis je tudíž zcela naplněn a víc asi není potřeba chtít. Ovšem zatímco Infinity War fascinovalo schopností seskládat desítky postav do funkčního příběhu, Endgame jede hlavně na nostalgický pohon a na logiku dokonce zcela přiznaně kašle. Takže tu máme vcelku konzervativní závěr, ze kterého nadšením nehýkám, ale zcela ho uznávám.
VládceVesmíru
VládceVesmíru
5 450 bodů
6
Profesionální produkt. Ale nic víc.
Toren
Toren
5 195 bodů
10
9/10. Jsem ještě plný emocí a vlastně ještě nemám úplně utříděné myšlenky (zítřejší druhá projekce snad pomůže) ale je to nehorázný kotel, jenž nemá v daném žánru žádného rivala. Skutečně monumentální rozlučka se vším, co si jako fanoušek dokážete představit a ještě mnohem víc. Šokující, zábavné, emocionální a řádně epické. Jo... a Captain FTW! Více: https://www.youtube.com/watch?v=fXsa2uqh-8Q
blazma
blazma
4 928 bodů
10
Velkolepé finále jedné kapitoly. Jako mega Nerd jsem nadšený i přesto, že spousta věcí se dala předvídat. Jasná pocta pro základní kameny hrdinů, kteří tuto obří Marvel ságu odstartovali. Povedené zakončení pro některé z nich. Připomínka na předchozí filmy z jiného pohledu, je naprosto skvěle zpracovaná. CGI fakt nerozumím že nevyhrálo ty vizuální efekty, ale co naděláme. Akce byla super, vtipy byli super. Zkrátka vynikající zakončení.
Petrson
Petrson
4 166 bodů
6
V prvé řadě nejsem žádným velkým fanouškem Avengers. Jen málo mě z toho nekonečného seriálu zaujalo (pokud ano, pak třeba Doctor Strange z roku 2016). Nevím ani, jestli jsem viděl všechny díly:). Je tu moc postav, které umí a mají všechno. Naopak některé postavy "nemají" nic a stejně umí všechno, nebo alespoň prochází dějem de facto bez zranění (Black Widow, Hawkeye). Dále "všemocná" postava Captain Marvel, která tu tentokráte je i není, by mohla vše vyřešit, ale nevyřešila. Cestování časem není vychytané, je zmatečné a nedomyšlené. Např. jak se v tom čase chovat vůči vlastním identitám? Captain Amerika získá i ztratí (?) vlastnosti, které mu nepřináleží, bez hlubšího vysvětlení. Mnoho psů zajícova smrt. Nejzajímavější (myšlenkově) postava Thanos měla dostat větší prostor k obhajobě svého záměru, i když by mě zajímalo z jaké pozice takto uvažuje, neboť pronáší věty z pozice Boha, tvůrce existence. Mám radost, že je tu pomyslný konec série, ale pochybuji, že je to konec. Takže už další díly jen na výslovné doporučení, i když chápu, že pro fanoušky to může být stále dobrý biják. Avengers: Infinity War byl zábavnější kousek, než Avengers: Endgame. Pro mě.
kery-
kery-
3 671 bodů
6
Vizuální nářez, dějový a akční shit festival zakončující jednu důležitou etapu komiksového filmu. Nebudu z toho srát, jenom proto, že je to pěkné a je to od Marvelu, protože vše co je teď od Marvelu je top, to jste přeci slyšeli, ne? Osobně moc nechápu až křečovité a vynucené zapojení všech okolo, protože kolikrát to vede akorát k neskutečnému bordelu, kdy vlastně ani vy sami nevíte, proč se děje zrovna tohle tak, jak se to děje. Např. Marvelka se tam objeví 2x - poprvé proto, aby si pohonilo ego nad vyslechnutím její důležitosti; podruhé proto, aby potom, co několikrát prolétne skrz tuny železa mimozemské lodi jako by nic, byla složena jednou fackou od Thanose, který tu rukavici nemá ani nasazenou! Z filmu je navíc hrozně cítit to, že cestováním v čase vykrádá akorát sám sebe. Ve finále je tam toho tolik, že i obyčejný divák nenadšený do lámání časových os se musí ptát sám sebe "a jak je možné, že to je takhle, když..?" Abych to shrnul, asi jsem spíše zklamaný. Thanos měl pravdu - už se do toho nemělo dál šťourat, a všichni mohli jít spokojeně dál.
rkotvald
rkotvald
3 162 bodů
9
Určitě k tomu mám několik poznatků, co mě dost štvalo a kdyby se nejednalo o zakončení 10 leté éry, tak to tomu všechno bez kompromisů vyčtu. Ať už to je slabší a pomalejší start nebo množství nelogických a nevysvětlitelných scén (které nebudu spoilerovat). Ale na druhou stránku to je skvělá emocionální ždímačka, u které nezůstane jedno oko suché, i přes 3h stopáž to rychle utíká, herecky to šlape, nahláškované to je tak akorát a i proto to je trochu víc, než jen důstojné a rutinnérské zakončení. I když je fakt, že jsem čekal trochu něco jiného. Je super, že trailery opravdu nic důležitého neukázaly.
leafroller
leafroller
3 023 bodů
6.5
Dělám to vážně nerad, ale bylo to takové zklamání, že se přes to přenést nejde. Nekonzistentní, nudné, nesmyslné a motivace naprosto k zblití. Ukázka myšlení, které vede lidstvo do záhuby; stejné, jako se projevilo v Občanské válce. Oko za oko je, zdá se, základní lidská povahová vlastnost. Když něco není po našem, tak i kdyby to bylo nakrásně geniální, my to odmítneme za každou cenu. A když potřebujeme vyřešit scénáristický problém, pomůžeme si novou všemohoucí postavou. (Něco jako orli v LOTR.) A pan kapitán, že je najednou hoden? Tahle slátanina je prostě jen pro skalní fanoušky série. Jenže já jsem fanoušek akčních filmů a to tenhle rozhodně nebyl. Je to škoda, ale dobře, že je od toho už pokoj. Jsem smutný.