Avengers: Endgame

87%

Zajímavosti 165

  • (cca 45 minut) Tony Stark řídí Audi e-tron gt, což je plně elektrické koncepční vozidlo. Když přijede do sídla Avengers, ozve se hlasitý zvuk spalovacího motoru závodního auta. Elektromobily však představují riziko pro zrakově postižené chodce a v mnoha zemích platí legislativa, která vyžaduje, aby vydávaly hluk; někdo s technickými schopnostmi (a egem ) Tonyho Starka mohl klidně přidat generátor hluku, který napodobuje silný motor.
  • (asi ve 4. minutě) Stark se zmíní, že po opravě motorů spolu s Nebulou zprovoznili Benatar na 48 hodin, ale loď je nyní ve vesmíru mrtvá. To neznamená, že by se loď zpomalila a zastavila (jako na planetě), ale pluje dál, dokud ji neovlivní vnější síly. Ačkoli scéna ukazující Benatar bez pohonu zdánlivě ukazuje, že je nehybný, je naprosto rozumné předpokládat, že se stále pohybuje, unášen vesmírem. (Vysvětlit přítomnost gravitace uvnitř plavidla je poněkud obtížnější!)
  • Vchod do Camp Lehigh je přímo podél ulice, po které jezdí Stan Lee svým autem. Žádné vojenské zařízení se nikdy nenachází podél ulice, jako je dům nebo obchod, a to z pochopitelných bezpečnostních důvodů.
  • v 02:23:02. Wasp a Antman jsou v dodávce a snaží se ji nastartovat. Clint hodí Black Pantherovi rukavici nekonečna a jak běží, je za ním vidět Antman ve své velké podobě. To není možné, protože je v dodávce s Wasp.
  • (33.-34. minuta) Když Tony Stark přebírá od Morgan helmu z nového modrého brnění a pak ji nese do domu, zadní deska helmy mezi záběry mizí a znovu se objevuje, což jsou zjevně různé záběry sestříhané pro tuto scénu.
  • (asi v 8. minutě) Když se Kapitán Amerika holí a přilétá vesmírná loď, chytne třesoucí se zrcadlo za levý dolní roh. V dalším záběru má prsty na stonku.
  • (cca 1h 21 min) Tony Stark je zobrazen v obleku SHIELDu bez rukavic, ale při zvedání kufříku s Tesseractem, chůzi ke dveřím na schodiště a po odhození Hulkem má rukavice, poté je opět zobrazen bez rukavic, když leží na zádech.
  • (cca 1h 14 min) Ve Strážcích Galaxie (2014) Gamora hledá kouli a neví, že jde o Kámen nekonečna, dokud jí to Sběratel neřekne asi ve dvou třetinách filmu. Ve filmu Avengers: Když ji poprvé vidíme, říká, že "otec našel Kámen nekonečna" (má na mysli kouli na Moragu). Tato scéna se odehrává těsně před začátkem událostí ve Strážcích Galaxie, čímž vzniká diskontinuita mezi těmito dvěma filmy. stejně jako další nesrovnalost, že Thanos dal svůj jediný Kámen nekonečna v rámci hole, kterou dal Lokimu zdarma v původních Avengers (2012). Navzdory jeho ztvárnění v Infinity War a Endgame, kdy je posedlý tím, že kameny má. Nemluvě o tom, že usnadnil Lokimu krádež kostky, která obsahovala další Kámen nekonečna. A to, že Loki měl dva kameny, z nichž jeden ovládal mimozemskou armádu, by Lokiho dostalo do situace, kdy by Thanose snadno přemohl.
  • Na samém začátku filmu učí Clint svou dceru střílet z luku a šípů a ona se trefí do terče. Pak Clintova rodina po záběru zmizí, Clint se rozhlédne a šíp je z terče pryč, ale v dalším záběru je šíp opět v terči.
  • Po bitvě o New York v roce 2012 byla uniforma Kapitána Ameriky velmi špinavá a na několika místech výrazně potrhaná (jak je vidět v prvním filmu Avengers (2012)), ale zde je vidět, že má po bitvě neporušenou uniformu.
  • (asi ve 2h 20 min) Scott je v dodávce a snaží se nastartovat, pak střih a v pozadí je vidět, jak bojuje s létajícím monstrem.
  • Joe Russo: (cca 20 minut) jako člen podpůrné skupiny, který mluví o tom, že jde poprvé na rande po ztrátě svého mužského partnera, což je poprvé, kdy se v MCU objevuje otevřeně homosexuální postava. Dříve se objevil ve filmech Captain America: (2014), Captain America: (2016) a ve vymazané scéně z filmu Avengers: Infinity War (2018).
  • Ken Jeong: (asi ve 23. minutě) jako člen ochranky, když se Scott Lang vrací do své dodávky ve skladišti.
  • Jim Starlin: (asi ve 21. minutě) se jako člen podpůrné skupiny objeví tvůrce Thanose. Je to plešatý muž s brýlemi a kozí bradkou.
  • Když Morgan Starková vyjde na verandu, protože "Maminka říkala, že tě má zachránit.", a Tony odpoví: "Jsem zachráněn.", naznačuje tím, že ho zachránila před jeho minulým životem a také že splnila úkol, který mu maminka zadala, aby Tonyho "zachránila" před otázkami hostů.
  • Když Thor vysvětluje éter, je vidět, jak si aplikuje oční kapky pouze do levého oka. Je to proto, že jeho pravé oko je robotická protéza, kterou mu dal Rocket v Avengers: (2018).
  • Katherine Langfordová byla původně v Avengers: (2019). Její postava byla starší Morgan Stark, dcera Tonyho Starka / Iron Mana ( Robert Downey Jr. ). Příslušná scéna však nakonec nebyla do finální verze filmu přidána (i když je k dispozici na Disney+ a pro domácí video).
  • Ve snaze překonat Avatara na pozici celosvětově nejvýdělečnějšího filmu, který se nedaří překonat už deset let, se Avengers: Endgame byl v kinech prodloužen/uveden s 6 minutami dodatečné stopáže, aby přilákal diváky. V březnu 2021 však byl Avatar znovu uveden do kin v Číně a znovu se dostal na první místo v žebříčku návštěvnosti kin.
  • Jackson Sze, vedoucí výtvarník ve studiu Marvel, se na Instagramu pochlubil několika kresbami z procesu vývoje Endgame. Tento concept art představoval několik Ant-Manových létajících mravenců, kteří jsou obřích rozměrů a útočí na jednoho z Thanosových leviatanů. Dotyčná scéna se nakonec do filmu nedostala. Tato vrcholná bitva byla už tak přeplněná, a kdyby se do ní přidalo mnoho dalších prvků, mohlo to být matoucí.
  • Teleportační zařízení zobrazené v tomto filmu se téměř stoprocentně shoduje s popisem údajného cestovatele v čase Andrewa D. Basiaga o stroji zvaném "chronovizor", který podrobně popsal rozhlasovému moderátorovi Artu Bellovi. Nebylo by to poprvé, co Marvel převzal nápady z podobných okrajových zdrojů: "Chitauri" v Avengers (2012) byli převzati z konspiračních teorií Davida Ickeho.
  • Hiroyuki Sanada se v komiksovém filmu od Marvelu objevuje podruhé. Předtím hrál postavu Shingena ve filmu The Wolverine (2013).
  • V tomto filmu hrají tři herci, kteří hráli Sherlocka Holmese: Robert Downey Jr., Benedict Cumberbatch a James D'Arcy.
  • Když Clint mluví japonsky, jeho titulky se liší od toho, co říká. Jeho řeč se přesněji překládá takto: "Polovinu Země vyhladil Thanos, proč jsi ještě naživu?".
  • V prvních verzích byla Carol Danversová srdcem příběhu. Její role však musela být značně redukována kvůli termínovým konfliktům herečky Brie Larson s filmem Captain Marvel (2019).
  • Ve scéně, kdy se ve velkém širokém záběru vracejí všechny roztrhané postavy, je štít Kapitána Ameriky viditelně celý poté, co ho před chvílí zlomila Thanosova čepel.
  • (cca 17 minut) Když Avengers vystopují Thanose na jeho světě v důchodu, zraněného Šíleného Titána zadrží hned několik hrdinů. Tento moment kopíruje podobnou scénu z filmu Avengers: Infinity War (2018), kdy se Iron Man a jeho spojenci snaží sundat z Thanosovy ruky Rukavici nekonečna.
  • Píseň na konci - znělka Steva a Peggy - zaznívá také v poslední epizodě první série Valediction (2015), když se Peggy loučí se Stevem, zatímco stojí na mostě a vylévá poslední zbývající lahvičku jeho krve do řeky. Jedná se o píseň "It's Been A Long, Long Time" v podání Harryho Jamese a Helen Forrestové.
  • Město, které se stane Novým Asgardem, je stejné město, ve kterém Red Skull původně objevil Tesseract ve filmu Captain America: První Avenger (2011).
  • Na rozdíl od neonově zbarveného plakátu k Avengers: Infinity War (2018) je teaser plakát k Endgame kombinací fialové a modré barvy. To se týká i některých propagačních materiálů, protože v televizním spotu Big Game je vidět opuštěný New York, který se koupe v modré mořské vrstvě. Nové "character postery" jsou plnobarevné pro postavy, které přežily, ale černobílé pro ty, které zemřely.
  • Skrullové z Captain Marvel (2019) se měli objevit v závěrečné bitvě, ale byli odepsáni ve prospěch budoucího výskytu.
  • Thor přišel o oko ve filmu Thor: Ragnarok (2017) během bitvy s Helou. V Infinity War začal s páskou přes oko, než mu známý zloděj končetin Rocket Raccoon daroval oko nové. Nové koncepty Thorova vzhledu ve filmu Endgame však zahrnovaly i pásku přes oko. Nakonec však postava Chrise Hemswortha skutečně dostala nové oko, i když v jiné barvě než jeho původní. Koncept art pochází z Twitteru umělce Wesleyho Burta, který dělá ilustrace a concept art pro spoustu velkých blockbusterů. V rámci Marvel Cinematic Universe pracoval jak na Infinity War, tak na Endgame, kromě dřívějších titulů, mezi něž patří Black Panther a Doctor Strange. Burt pracuje také na připravovaných projektech MCU The Eternals a na chystaném seriálu Loki od Disney+.
  • Jedním z důvodů pětiletého skoku je, že "umožňuje všem těmto postavám, aby se opravdu přiblížily k tomu, aby se staly 'v uvozovkách' úplnými lidmi."
  • (Přibližně 2 hodiny 15 minut) Když Stark/Iron Man a Potts/Rescue bojují zády k sobě, je to jediný okamžik, kdy Stark použije "Uni-beam", víceúčelový energetický projektor/zbraň zabudovanou v hrudním plátu brnění.
  • Tvůrce Thanose Jim Starlin řekl, že Thanosova zbraň má tvar lopatek vrtulníku, což je odkaz na "ThanosCopter", žlutý vrtulník s nápisem THANOS na ocase.
  • (asi ve 2 h 15 min) Wasp se vynoří ve zmenšené podobě z výrazně menšího portálu než ostatní a po průchodu jím se zvětší do normální velikosti.
  • Ve scéně, kdy vidíme krysu plazící se po palubní desce dodávky, byla krysa zkušeným filmovým zvířetem a byla připravena na akci, kterou vyžadovaly panelové desky. Rekvizitní desky byly pro krysu bezpečné. Během natáčení byli přítomni dva trenéři zvířat, kteří byli ukryti v dodávce a měli na sobě modré obleky. Jedna cvičitelka se schovala pod palubní desku na sedadle spolujezdce, což jí umožnilo krysu sebrat a zajistit, aby se nepokusila zalézt do prostoru pod palubní deskou.
  • Podle prvních sestřihů bylo odhalení Captain Marvel odloženo až do okamžiku jejího příletu na Zemi.
  • (asi v 53. minutě) Ve scéně v Novém Asgardu v Norsku leží na stole vedle Thora láhev skotského nealkoholického nápoje Irn Bru a nepravdivá stereotypní skotská "pochoutka", smažená tyčinka Mars, která se objevuje i v reklamě na Avengers: (2018).
  • Rudá lebka osloví Natašu jako "Ivanovu dceru". V ruské tradici pojmenovávání dětí označuje druhé jméno jejich otce. Natašino prostřední jméno je tedy Ivanovič. Ivan je ruská podoba jména Jan. V germánských jazycích, jako je dánština, švédština, norština, holandština a samotná němčina, se z Jana stává Johan. Ivanovič by se tedy překládalo jako Johansson. Natašu hraje Scarlett Johanssonová.
  • Hudba v pozadí scény mezi Black Widow a Hawkeye na planetě Vormir je stejná jako ve scéně mezi Gamorou a Thanosem ve filmu Avengers: Infinity War (2018).
  • Vzhled Tokia byl inspirován filmem Ridleyho Scotta Černý déšť (1989).
  • Brie Larsonová (Carol Danversová) má v rámci zbývajících Avengers nejméně času (pouhých 15 minut). Chyběla téměř 90 % celého filmu.
  • V komiksech byla Rukavice nekonečna pouhou nádobou, kterou Thanos používal k uložení kamenů a jejich udržení na jednom místě, aby je mohl použít všechny najednou. Ve filmech byla interpretována jako mechanismus potřebný k jejich využití.
  • Od 21. července 2019 je film Avengers: (bez započtení inflace), když s 2 790 216 193 dolary předstihl Avatar (2009), který vydělal 2 789 700 000 dolarů. Dne 13. března 2021 se Avatar opět přihlásil o své místo nejvýdělečnějšího filmu všech dob, ale stále má své místo jako 2. nejvýdělečnější film všech dob kvůli inflaci neupravené.
  • Bratři Russoové začínají natáčecí dny zkouškami, které umožňují provést změny ve scénáři do doby natáčení v odpoledních hodinách.
  • Tom Holland, který je známý tím, že spoileruje detaily svých filmů, na jedné z premiérových projekcí omylem prozradil, že je v Endgame naživu. Učinil tak, když před začátkem filmu vstoupil na pódium a zařval: "Jsem naživu!". Řekl to ve chvíli, kdy si myslel, že film skončil a všichni už ho dokoukali.
  • Josh Brolin, který hrál Thanose, má v Endgame méně času než v Infinity War, kde byl považován za hlavní postavu, jak vysvětlil McFeely: "Museli jsme si dovolit posadit padoucha trochu dozadu. Nemyslím si, že by si někdo v první polovině filmu říkal: 'Ach, kéž by tam byl nějaký padouch'. Válíte se ve ztrátě a loupeži času a říkáte si, že jsou to tak trochu Avengers proti přírodě." Svým způsobem má Thanos v Endgame 7 až 8 minut screentime, zatímco v Avengers: Infinity War (2018) má 29 minut screentime, kde byl považován za hlavní postavu.
  • (asi v 17. minutě) Bystrý Redditor zachytil, že během bleskového útoku Captain Marvel na Šíleného Titána mu pevně zasadí svou botu do levé dlaně, aby mu zabránila zavřít pěst, která má na sobě Rukavici nekonečna. V té době Avengers samozřejmě nevěděli, že Thanos "použil Kameny ke zničení Kamenů", takže jejich útok byl koordinován kolem využití jediné slabiny nejmocnější zbraně v galaxii.
  • (asi 20 minut) Nad pódiem na setkání podpůrné skupiny je nápis "Za Boha a vlast, na památku kaplana Matthewa Haggertyho". Matt Haggerty byl druhým asistentem režie obou Avengers: Infinity War (2018) a "Avengers: (2003), v němž bratři Russoové režírovali několik epizod.
  • Avengers uvažovali o cestování časem do roku 2988 př. n. l., kdy se odehrává úvod filmu Thor: Temný svět (2013), aby během bitvy o Svartalfheim získali Kámen reality.
  • Závěrečná bitva je už tak velmi dlouhá, ale byla by skoro ještě delší a zahrnovala by scénu, ve které se mnozí ze zúčastněných superhrdinů zastaví a začnou vymýšlet strategii, jaké budou jejich další kroky, zahrnovala by mnoho největších postav, včetně Kapitána Ameriky, Spider-Mana, Star-Lorda a Iron Mana. Scéna trvala přibližně tři minuty, což je poměrně dlouhá doba na přerušení děje kvůli přestávce v zákopech, a proto byla nakonec vystřižena. Scénárista Stephen McFeely k tomu řekl: "Nehrálo se to dobře... Když máte tolik lidí, je to vždycky, jedna hláška, jedna hláška, jedna hláška. A to není přirozená konverzace."
  • Jedná se o první film, který se před vydáním na DVD a Blu-Ray dočkal obnovené premiéry v kinech a prodloužené verze. Hlavní producent společnosti Marvel Kevin Feige se rozhodl, že tento film překoná Avatar (2009) v celosvětovém žebříčku návštěvnosti.
  • V příspěvku na Instagramu Marvel prozradil, že všechny kameny nekonečna jsou zničeny. Stojí však za zmínku, že se tak děje pouze v hlavní časové linii MCU a víme, že další časové linie byly vytvořeny díky událostem Endgame během časové loupeže Avengers. Mezitím autoři filmu otevřeli detail v závěrečné bitvě, který fanouškům možná unikl, a vysvětlili, že moment, kdy se po bojišti prohání rukavice, podnikají převážně hrdinové, kteří ve zbytku filmu nebyli. "Všimněte si, že většina lidí, kteří v této sekvenci dělají těžkou práci, nejsou ti, se kterými jste strávili dvě hodiny, jsou to ti, kteří se tam právě dostali, protože je to jediná chvíle, kdy dostanou nějaký čas na plátně," řekl Stephen McFeely pro Slash Film. Christopher Markus k tomu dodal: "Byla to skvělá příležitost posunout děj, ale zároveň dát všem na frak."
  • Vedoucí vizuálního vývoje Ryan Meinerding odhalil nepoužité Avengers: Endgame na Twitteru. Zvláštní pohledy odhalují některé potenciální návrhy oblíbených hrdinů, které byly nakonec vyřazeny. Různé iterace nabízejí určitý vhled do některých alternativních cest, s nimiž studio experimentovalo, než dospělo ke konečné volbě. Jeden z nejvýraznějších nepoužitých konceptů zahrnuje Doctora Strange, který si oblékne oblek Iron Mana. Koncept ukazuje Stephena Strange v pokročilém nanotechnologickém brnění, který využívá síly Nejvyššího čaroděje. Při bližším pohledu je vidět, že Agamottovo oko obklopené transmutačním kruhem nahrazuje obloukový reaktor Tonyho Starka jako hlavní zdroj energie obleku.
  • Rocket má na sobě nové oblečení, které je velmi podobné tomu, které nosil v oblíbeném díle Strážci Galaxie (2014) od Dana Abnetta a Andyho Lanninga.
  • Jak úvodní scéna pokračuje, zvuk ptáků kolem nich je stále tišší a tišší, jak se rozpadají.
  • Chris Hemsworth měl na sobě při natáčení filmu tlustý oblek, který vážil asi 60 až 70 kilogramů - to bylo předtím, než si oblékl vrstvy oblečení, zejména během závěrečné bitvy, kde si oblékl brnění. Hemsworth měl také lícní vycpávky a pro doplnění vzhledu dostal také nové vousy a vlasy. Nošení tlustého obleku omezovalo jeho pohyblivost během natáčení, nemluvě o zvýšeném nepohodlí při nošení veškeré té váhy navíc z obleku, ale nevadilo mu to; podle jeho spoluhráčů z Endgame Paula Rudda a Tessy Thompsonové byl dokonce nadšený z vyhlídky na proměnu své postavy v něco nového.
  • Nový koncept odhaluje, že Ant-Man měl na bojiště přivést armádu obřích mravenců, kteří by zlikvidovali chitaurské Leviatany, ale nakonec z toho sešlo.
  • (cca 2h 15 min) Iron Man a Rescue se dostanou do centra dění v záběru, kde obě postavy stojí zády k sobě a vybalí na Thanosovy jednotky obrovský arzenál. Jedná se o podobnou scénu jako ve filmu Iron Man 2 (2010), kde se Iron Man a War Machine naposledy postaví Whiplashovým dronům.
  • Trvalo 11 dní, než film dosáhl 2 miliard dolarů v pokladnách kin. To je dvojnásobek částky Avengers: Infinity War (2018) za 11 dní.
  • Oba Avengers: Endgame i X-Men: Budoucí minulost se odehrávají ve stejném roce 2023.
  • Na konci filmu, kde se odehrává závěrečná bitva, zařve Kapitán Amerika slavnou větu "Avengers... shromážděte se". Tom Holland uvedl, že slovo "Avengers" slyšel pouze v okamžiku, kdy Cap řekl "shromážděte se" potichu pro sebe a začal křičet a utíkat dřív než ostatní. Kvůli tomu pak museli scénu přenastavit a natočit znovu.
  • To, že Barton jako první po Scottovi vstoupil do kvantové říše zmenšením, je narážka na jeho působení v roli Goliáše, který mění velikost.
  • Skafandry, které Avengers používali k cestování kvantovou říší, se designem i barevným provedením podobají skafandrům, které nosili Avengers z filmu Avengers: Nejmocnější hrdinové Země (2010).
  • Producentka vizuálních efektů Jen Underdahlová podrobně popsala, jak přistupovala k Brolinovu Thanosovi v obou Avengers: V rozhovoru se zmínila o tom, že výkon Joshe Brolina byl pro tým stejně tak objevem postavy jako technickou cestou, která vedla tým ke změně způsobu, jakým byl Thanos napsán, a to kvůli Brolinovým hereckým výkonům. "Byl to pro nás nejen technický objev, ale také charakterový objev pro Joshe [Brolina], Joea a Anthonyho [Russoa]," vysvětlila. "Zjistili jsme, že... Thanose jsme si tak nějak představovali jako velkou, zlou, víte - přehnanou postavu, ale to, jak ho Josh zahrál, bylo nádherné. Jeho výkon byl hrozivý, ale jemný. Děsivý, ale v malých záchvěvech, takže jsme si v tu chvíli uvědomili, že opravdu potřebujeme společnost, která tohle všechno zachytí a protáhne jeho výkon protetikou, takže když jste takhle na Thanose [ukazuje záběr na padoucha z Avengers], cítili jste hrůzu v kostech s touto postavou, protože, museli jste."
  • Včetně epizodních rolí se ve filmu objeví devět držitelů Oscara (Brie Larson, Tilda Swinton, Natalie Portman, Marisa Tomei, Taika Waititi, Michael Douglas, William Hurt, Gwyneth Paltrow a Robert Redford) a dvanáct nominovaných (Robert Downey Jr., Mark Ruffalo, Scarlett Johansson, Jeremy Renner, Don Cheadle, Benedict Cumberbatch, Chadwick Boseman, Angela Bassett, Michelle Pfeiffer, Bradley Cooper, Josh Brolin a Samuel L. Jackson).
  • Bruce Banner/Hulk a Rhodes se bavili o cestování časem a vyjmenovali několik filmů. Jedním z nich byl "To byl zítra flám", film, ve kterém hrál Sebastian Stan.
  • Píseň, na kterou tančí Kapitán Amerika a Peggy Carterová na konci Avengers: Předtím zazněla ve filmu Captain America: Návrat prvního Avengera (2014), když se Rogers vrací do svého bytu a zjišťuje, že se Nick Fury skrývá před kompromitovaným SHIELDEM.
  • Během akce ke Strážcům Galaxie Vol. 2 (2017) v dubnu 2017 Zoe Saldana označila film jako "Avengers: "Infinity Gauntlet". Stalo se tak prostřednictvím jejího komentáře, který pronesla mimochodem, když se zmiňovala o tom, že se herci museli vrátit na dotáčky "kvůli Gauntlet". V návaznosti na to James Gunn uvedl, že se nejedná o název. Bratři Russoovi však upřesnili, že Avengers: Russoovi: "Infinity Gauntlet" byl název čtvrtého filmu Avengers, ale řekli, že prošli několika verzemi, než název změnili. S konečným názvem přišli jako Avengers: Endgame.
  • Původně měl Thanos podle Marvel's Avengers svádět další epickou bitvu: Endgame The Art of the Movie, kde se Thanos a jeho síly neměli utkat s Avengers, ale s jinou skupinou na cizím světě. Zdá se, že obyvatelé tohoto cizího světa by měli přístup k vyspělé vojenské technologii s velmi velkými, silně obrněnými tvory, kteří by ovládali velmi velké zbraně. Ilustrátor konceptu Josh Nizzi v knize naznačil, že tato obrovská bitevní scéna by měla ukázat, že i bez Kamenů nekonečna jsou Thanos a jeho síly téměř neporazitelní. Dokonce i mimozemská civilizace s takto vyspělými zbraněmi padla před silou Šíleného Titána a jeho Vyvrženců. K této bitvě mělo dojít v Avengers: Endgame z roku 2014, tedy z doby předtím, než Gamora Thanose opustila a kdy ještě usiloval o Kameny nekonečna. Ačkoli byla tato epická bitva s Thanosem vystřižena, znepřátelené bytosti se v Endgame skutečně krátce objeví. Když ve filmu uvidíme Gamoru a Nebulu z roku 2014, jak dorážejí na nějaké nejmenované mimozemské nepřátele.
  • Na titulní straně filmu hraje pouze polovina orchestru.
  • Bannerovi se podařilo spojit své vědomí s Hulkovým tělem, což se v komiksech stalo již několikrát, zejména v případě inkarnace "Sloučený/Profesor Hulk" v díle Petera Davida.
  • Dne 11. září 2017 byla produkce filmu dočasně zastavena kvůli hurikánu Irma.
  • V rozhovoru pro Variety scenáristé Christopher Markus a Stephen McFeely prozradili, proč byl Endgame na začátku pojmenován Mary Lou. Markuse napadlo, že by bylo zajímavé zjistit, co se stane, když se hrdinům nedaří: "Většina těchto filmů skončila vítězstvím. Chtěli jsme zjistit, co se stane s jejich osobnostmi, když se jim nedaří. Když velmi definitivně prohrají." "Když jsme to testovali, s různými tajnými diváky, vždycky říkali: 'První část je nejpomalejší'. My na to: 'No, to víme,' ale garantuji vám, že kdybychom to zkrátili na polovinu, i kdybychom mohli, když Cap zvedne kladivo, řekne [Falcon] po vaší levici, tak by to nemělo takový ohlas, protože předtím jste nebyli tak temní," pokračoval McFeely. Jak už všichni fanoušci umí zpaměti odříkat: "Součástí cesty je i její konec." Scénáristé chtěli, aby hrdinové i jejich diváci prošli příslovečnou zkouškou. Mnohé recenze Endgame poukazovaly na toto postupné budování jako na něco pro tyto filmy zvláštního. Vše bylo záměrné, protože tvůrčí tým se připravoval na onu masivní odplatu ve třetím aktu. "Opravdu chceme, aby měli pocit, že si těch postav vážíme stejně jako oni," navazoval Markus. McFeely by to pak upřesnil: "Heslem bylo 'Přistát na místě'. Správně? Proto bylo krycí jméno Mary Lou."
  • Thor prosí Tonyho, aby mu dovolil nasadit si nano rukavici a provést lusknutí, a tvrdí, že je "nejsilnějším Avengerem". Tím se vrací k filmu Thor Ragnarok (2017), v němž bezpečnostní systém Quinjet odmítne Thorovi přístup, když použije kódové jméno "Nejsilnější mstitel". V souladu s tím není Thorovi přiznána možnost provést lusknutí. Místo toho je to umožněno Hulkovi. Ve filmu Thor Ragnarok (2017) je to také Hulk, koho systém Quinjet rozpozná jako "Nejsilnějšího mstitele".
  • Během pěti vystoupení Spider-Mana v Marvelově filmovém vesmíru Peter Parker často odkazuje na popkulturní odkazy na "staré" filmy, jako je Impérium vrací úder nebo Vetřelec. A ukazuje se, že podobně neznalý těchto projektů je i Tom Holland, a to včetně předaleké galaxie. Bratři Russoovi nedávno promluvili o tom, proč se s touto osobnostní zvláštností skvěle pracovalo. Jak vysvětlil Anthony Russo: "Musím vám říct, že jsem byl vlastně opravdu nadšený, když řekl, že to neviděl, protože ten nápad byl pro mě tak nový a nečekaný. Říkal jsem si: 'To je fantastické.' Tom je člověk, jehož citlivost opravdu obdivujeme a vážíme si jí, a je to jako: Panebože, můžeme využít jeho citlivost a ta není ovlivněna Hvězdnými válkami."
  • (cca 1h 30 min) Thor není jediným Asgardem, který netuší, co je to mýval. Poté, co je Rocket v roce 2013 objeven skupinou asgardských strážců, prchá, zatímco jeden z nich křičí "Chyťte králíka!".
  • Na prvním zveřejněném plakátu se objevila Okoye, ale jméno Danai Gurira nebylo uvedeno mezi ostatními jmény herců v horní části plakátu. Tento plakát byl rychle odvolán a nahrazen plakátem, na kterém bylo její jméno uvedeno.
  • (asi v 16. minutě) Thanos použije své odložené brnění jako strašáka, stejně jako na konci "Rukavice nekonečna".
  • Závěrečný souboj Thanose, Kapitána Ameriky, Thora a Iron Mana byl inspirován koncem filmu Tenkrát na Západě (1968).
  • Bruceovi se během natáčení říkalo "Chytrý Hulk".
  • Tentokrát debatovali o tom, jak se vypořádat s Thanosovou stránkou příběhu, protože je "komicky silný" a už jednou je hloupě porazil. "Co je to za dvouhodinový film, kde si s ním hrajete na kočku a myš?" ptal se. V komiksech se to řeší tak, že si Thanos v podstatě "sváže jednu ruku za záda", ale tady touto cestou jít nechtěli. S odpovědí přišel producent Trinh Tran, který jednoho dne řekl: "Tak nějak bychom si opravdu přáli, abychom ho mohli prostě zabít." To jim otevřelo oči a nakonec umožnilo natočit jiný a nečekaný film.
  • Ve filmu má Thor stále na rukou rukavice, které zakrývají švy tlustého obleku, který měl na sobě Chris Hemsworth.
  • Iron Manovo brnění Mark 85 připomíná poněkud modernizovanou, ale jinak zcela přesnou rekonstrukci jeho klasického brnění Mark 2 (první červené a zlaté) v komiksech, zatímco Capův nový oblek konečně obsahuje klasický řetězový design jeho komiksového oblečení. Brnění Mark 85 má také zabudovaný energetický štít, který se podobá tomu, který má Iron Man ve videohrách Marvel vs. Capcom.
  • Mnoho scén muselo zůstat na podlaze střižny, včetně letecké bitvy, v níž měl vystupovat Kraglin v podání Seana Gunna. Kraglin je svérázná vedlejší postava v sérii Strážci Galaxie, kterou hraje bratr Jamese Gunna Sean (ten také během natáčení zastupuje Rocketa). Po uvedení Endgame do kin se objevila fotografie z natáčení, na níž Sean Gunn natáčí Kraglina, což prozrazuje, že vůdce Ravagerů byl někde v oné závěrečné bitvě proti Thanosovi. O této vymazané sekvenci se nedávno otevřeně vyjádřil: "Jediné, co vám mohu říct, je to, co jsme opravdu natočili. Je zřejmé, že některé fragmentární záběry byly ze závěrečné bitvy vystřiženy z dobrého důvodu. Z hlediska vyprávění nechtěli vystřihnout bitvu na nebi, což dává smysl, ale jediné, co mohu říct, je, že Kraglin měl na sobě ploutev. Měl u sebe šíp Yaka, ale ten byl v pochvě a zůstal v pochvě. Takže si myslím, že tohle všechno se dá považovat za kánon, a o zbytku si může každý domýšlet, co se týče tohohle." Nejenže měl Kraglin vymazlenou roli ve filmu Avengers: Endgame, ale také bychom se dočkali krátkého vystoupení Yonduova podpisového šípu, i když ho ve skutečnosti v bitvě nepoužil.
  • Samotná premisa rozdělení Avengers do několika menších skupin, které cestují napříč časem a prostorem, byla zřejmě inspirována knihou Kurta Busieka "Avengers Forever". V oficiálním sampleru, který Marvel vydal pro nové čtenáře, kteří by se po zhlédnutí filmu "Endgame" chtěli pustit do komiksu, jsou "Avengers Forever" dokonce uvedeni vedle dalších příběhů, které se k filmu vztahují, jako například původní minisérie "The Infinity Gauntlet".
  • (cca 1h 18 min) Ve scéně ve výtahu v roce 2012 se agent Sitwell zmíní o doktoru Listovi. To byl hlavní vědec barona Struckera, kterého jsme viděli ve scéně závěrečných titulků ve filmu Captain America: Návrat prvního Avengera (2014) a na začátku filmu Avengers: Age of Ultron (2015). Ani v jednom z filmů nebyl identifikován jménem, ale bylo to odhaleno, když se objevil v sérii crossoverových vystoupení v seriálu Agenti S.H.I.E.L.D. (2013).
  • Když matka Chrise Evanse viděla jako starší verzi jeho postavy, rozplakala se kvůli jeho podobnosti s jejím otcem.
  • Vstupenky na premiéru byly na eBay přeprodány za tisíce dolarů, přičemž pár vstupenek do IMAXu v New Jersey se prodal za 15 000 dolarů.
  • O podtitulu "Endgame" se spekulovalo kvůli větě "We're in the Endgame now", kterou pronesl Doctor Strange ve filmu Avengers: Infinity War (2018). Tato teorie se zdála být potvrzena poté, co se někdo podíval na profil kameramana Trenta Opalocha a všiml si, že "Avengers: Endgame" v jeho seznamu projektů; ten však byl automaticky změněn a Russovi tento název popřeli. První trailer zveřejněný 7. prosince 2018 oficiálně potvrdil, že Endgame je název.
  • V roce 1970 se Cap a Stark vydávají do tábora Lehigh, aby získali vesmírný kámen. Cap pronikne na místo v uniformě se jménem "Roscoe", což je pravděpodobný odkaz na postavu, která měla v komiksech v letech 1974-1975 nešťastné období. Roscoe Simons byl hrdina s dobrými úmysly, který převzal od Steva plášť Kapitána Ameriky, i když jen na chvíli. Jeho působení náhle skončilo, když ho se Samem Wilsonem přepadl Red Skull, který se mylně domníval, že konečně dopadl svého úhlavního nepřítele. Zklamán zjištěním, že pod maskou Kapitána Ameriky se neskrývá Steve, nechal Red Skull Roscoea zabít a v Kapitánu Amerikovi #183 je Steve dotlačen k tomu, aby získal zpět svůj starý titul poté, co narazí na tělo svého nástupce pověšené za nohy hlavou dolů.
  • Hayley Atwell, která hraje Peggy Carterovou v mnoha projektech Avengers, se s IGN podělila o to, zda by Steve Rogers v podání Chrise Evanse řekl její postavě o líbání Sharon Carterové, Peggyiny pravnučky. "Pravděpodobně, velmi nešikovným způsobem, to pravděpodobně znamenalo, že tam byla domácí," vysvětluje Atwellová. "Padla slova, možná se zvedly hlasy. Nebylo by to k popukání? Kdyby se kvůli tomu pořádně pohádali a ona prostě práskla dveřmi a on odjel na víkend na ryby kvůli něčemu, nevím," směje se. Atwell pokračuje: "Protože jsou to 40. léta, myslím, že to může mít takový krásný, zdravý, takový šroubovaný komediální tón, spíš než telenovelu. Pojďme to napsat hned, pojďme do toho," dodává.
  • (cca 20 minut) Záměrem setkání svépomocné skupiny je ukázat, že zádrhel postihl všechny, nejen hrdiny.
  • (cca 1h 40 min) Na vojenské základně Camp Lehigh v roce 1970 Tony narazí na podzemní bunkr, kde hledá Tesseract. V pozadí jsou řady zelených počítačových obrazovek. Ačkoli je téměř nemožné rozeznat, co obrazovky zobrazují, kotouč VFX odhaluje, že v dálce je zobrazen obličej Arnima Zoly.
  • Asgardské chodby se natáčely v katedrále v Durhamu ve Velké Británii v dubnu 2017 během natáčení filmu Avengers společnosti Marvel Studios: Infinity War (2018).
  • (asi v 39. minutě) Tony přijde na svůj model cestování v čase poté, co se "mírně inspiruje" fotografií, na níž drží s Peterem obrácený diplom.
  • (cca 1h 45 min) Když Tony předává otcovy užitečné rady svému otci, Howard se nechtěně nazve "chytrým chlapem". Tony reaguje slovy "Dělal, co mohl," což připomene ranou scénu z filmu Kapitán Amerika: Občanská válka (2016). Tonyho systém BARF ukazuje jeho mladší, digitalizovanou verzi, která Howardovi říká: "Vím, že jsi dělal, co jsi mohl.".
  • Nejvíce času při střihu jsme strávili snahou o vyvážení příběhu během časové loupeže.
  • Chytrý Hulk se původně objevil ve Wakandě během Avengers: Hulk Hulk se objevil ve filmu Infinity War (2018), kde se vyvlékl z brnění a vymlátil z Culla Obsidiana duši. Tvůrci ho ale zrušili, protože "film by tento podivný úspěch nezvládl". Film se potřeboval soustředit na ztráty, a tak sekvenci z Infinity War vystřihli, i když stříhali Endgame. Hrstka diváků na předpremiéře ji viděla ještě před vystřižením scény a zřejmě se jim nelíbila tonální zmatenost.
  • Události ve filmu Thor: Ragnarok (2017) znamenaly výrazný posun v tom, jak byl bůh hromu z marvelovského filmového vesmíru zobrazen ve srovnání s jeho dřívějšími podobami. Oživení postavy Chrise Hemswortha v rukou režiséra Taiky Waititiho bylo sice přijato (z větší části) kladně, ale zároveň představovalo problém pro Avengers: Scénáristé Christopher Markus a Stephen McFeely museli Thora pro Avengers Endgame vyobrazit svým vlastním způsobem: Infinity War (2018) a Endgame. Jak McFeely vzpomíná: "Vždycky jsem si myslel, že je to tak: "Nezapomeňte, že jsme po Ragnaroku zdědili Thora, který byl oproti předchozím filmům Avengers velmi dobře a radikálně vyladěn. Takže jsme museli přiletět s Hemsworthem a Taikou Waititim, z Austrálie se ozývalo: "Chápete, co s tím filmem děláme?" My na to: "Ne, nevím, co tím myslíte. Děláte z něj idiota? Nerozumím tomu! Mezi větším využitím komediálních schopností Chrise Hemswortha a Thorovou mluvou, která kvůli tomu, že strávil tolik času s Avengers, připomíná spíše obyvatele Země, se bůh hromu v Thor: Ragnarok rozhodně choval jinak než ve svých prvních čtyřech výstupech v MCU, i když původní duch postavy zůstal samozřejmě zachován. Christopher Markus a Stephen McFeely však měli s Thorem své vlastní plány a zpočátku měli problém pochopit, co s ním Hemsworth, Taika Waititi a tým Ragnaroku provedli. Paradoxně je Ragnarok sice nejzábavnějším z Thorových filmů (a jedním z nejzábavnějších filmů MCU vůbec), ale pro hlavního hrdinu je také pravděpodobně nejtragičtější, protože toho během tak krátké doby tolik ztratil. Naštěstí Christopher Markus a Stephen McFeely dokázali všech těchto ztrát využít, zejména pokud jde o Avengers: Endgame. Markus k tomu v rozhovoru pro Vanity Fair dodal: "V Ragnaroku ztratí své království, otce, sestru a oční bulvu. Prostě jsme přemýšleli o tom, co by se stalo, kdyby kdokoli z nás utrpěl tuto ztrátu a hrůzu. Pravděpodobně byste propadli neuvěřitelné depresi a stáhli se ze světa. Je to komediální představení, za kterým se skrývá spousta bolesti."
  • (cca 1h 40 min) Stephen McFeely přidal osobní velikonoční vajíčko, když se Stark zmínil o tom, že své těhotné ženě přinesl kysané zelí, protože jeho vlastní matka na něj měla chuť, když s ním čekala dítě.
  • (cca 54 minut) Úvodní záběr z Tokia byl natočen během dvou nocí v Atlantě.
  • Chřestění na buben mambo, kterým Luisovy příběhy v Ant-Manovi začínají, je slyšet během klíčových momentů Lupiče času, jako je Scottovo vloupání do Tonyho obloukového reaktoru.
  • Mnoho postav (mimo jiné Black Panther, Star-Lord, Spider-Man, Iron Man, Rescue) má masky, které se během bitvy mechanicky mění. Herci mají ve smlouvách rozpoznávací klauzule, podle kterých se jejich tváře musí po určitou dobu ve filmu objevit bez masky. Mechanické masky byly snadným způsobem, jak to začlenit.
  • Black Pantherova sestra Shuri sehrála díky svým znalostem pokročilých technologií důležitou roli při sjednocení Avengers. Právě díky ní se Sam Wilson dokázal spojit s Capem a říct mu před vstupem do bitvy se zbytkem neztraceného týmu chytrou hlášku "Po tvé levici", a to díky komunikačnímu zařízení v Black Pantherovi, když Shuri na začátku filmu informuje svého superhrdinského bratra o skvělých vychytávkách, které vytvořila pro jeho cestu do Koreje. Řekne mu, že má "neomezený dosah", čímž vysvětlí, jak se Falcon dokázal z takové dálky spojit s Capovou komunikací v jeho helmě, než přeskočil mystickým portálem z Wakandy do zničeného sídla Avengers na severu New Yorku.
  • Bratři Russoovi na svém Twitteru prozradili, že NoobMaster69 je ve skutečnosti Wong.
  • Byla napsána verze scény, ve které Hawkeye ze vzteku zaútočil na Hulka poté, co byl vytržen z minulosti.
  • Scény v Novém Asgardu se natáčely ve vesnici St. Abbs na jihovýchodním pobřeží Skotska.
  • (cca 1h 20 min) Když se Thor v roce 2012 zmíní o tom, že si jde dát "trochu oběda", je to odkaz na scénu po skončení filmu Avengers (2012), kde skupina jí šavli.
  • Scénárista Stephen McFeely uvedl, že v jednom okamžiku vývoje příběhu měl Tony Stark navštívit Asgard během událostí filmu Thor: Temný svět (2013), protože se tam ve stejnou dobu nacházel jak Aether (Kámen reality), tak Tesseract (Vesmírný kámen). Dále dodal, že v rámci této sekvence by Stark měl neviditelný stealth oblek a musel by bojovat s Heimdallem Idrisem Elbou, který by ho i přes jeho neviditelnost viděl. Nakonec se bratři Russoovi rozhodli zasadit hlavní události filmu do cestování v čase během filmu Avengers (2012) a od tohoto plánu bylo upuštěno.
  • (cca v 59. minutě) Karen Gillan se objeví ve scéně, kdy postavy diskutují o všech filmech, ve kterých se cestuje časem. Později řekla, že si přála, aby ji napadlo udělat odkaz na seriál Pán času (2005), ve kterém se objevila. Premisa "Time Heist" je název epizody "Doctor Who" a Bill a Ted cestují v telefonní budce, podobné Doktorově TARDIS.
  • Nový vzhled Carol po časovém skoku je inspirován komiksem ve dvou ohledech. Její krátké vlasy byly přeneseny z moderního designu, stejně jako červená šerpa, kterou nosí jako pásek. Její nový červený kostým s černými nárameníky je přímo převzatý z kapitána Mar-Vella, Carolina předchůdce. Navíc je to nenápadné, ale Carol projevující starost o Rhodeyho a říkající mu, aby byl v bezpečí, je odkazem na jejich nedávný romantický vztah v komiksech.
  • Se svými třemi hodinami a minutou se jedná o nejdelší film MCU vůbec.
  • (cca 2 h 25 min) Cap během závodu o získání nano rukavice oslovuje Spider-Mana "Queens", čímž se vrací k jejich hravému vtipkování z Captain America: Občanská válka (2016).
  • Datum vydání v Severní Americe bylo posunuto o týden dříve, z 3. května na 26. dubna 2019, poté, co 7. prosince 2018 vyšel první trailer a titul. Hodně se spekulovalo o tom, že to studio Marvel udělá, protože přesunulo Avengers: Infinity War (2018), aby snížili možnost velkých úniků děje ze zemí, které film uvedly dříve.
  • (cca 1h 12 min) Pokračování trendu, kdy Clint a Natasha vzpomínají na svou katastrofální misi v Budapešti.
  • (cca 1h 40 min) Během scén odehrávajících se v roce 1970 se Howard Stark zmíní o Arnimovi Zolovi a prozradí, že bývalí nepřátelé z dob války v té době pracovali společně v S.H.I.E.L.D.u.
  • V září 2018 bratři Russoovi zveřejnili na sociálních sítích fotografii z natáčení filmu s nápisem "Look Hard". To vedlo mnohé ke spekulacím, že se někde uvnitř fotografie skrývá název tohoto filmu.
  • Při řešení myšlenky cestování časem se scénáristé obrátili na skutečné kvantové fyziky, začali s googlem, ale Christopher Markus také prozradil, že se radili se skutečnými odborníky na kvantovou mechaniku a cestování časem, kteří potvrdili, že "pokud by se to mohlo stát, je to jeden ze způsobů, jak by se to mohlo stát." Také sekvence, v níž Avengers přicházejí na své cesty časem, je do značné míry rekonstrukcí toho, jak to bylo pro scénáristy.
  • Společnost Marvel Entertainment nazvala první upoutávku "Marvel Studios' Avengers - Official Trailer" bez názvu filmu v názvu videa, aby fanoušky překvapila odhalením názvu na konci upoutávky.
  • (asi ve 12. minutě) Když Tony vyndává obloukový reaktor a předává ho Stevovi, je vidět jizva po staré verzi, kterou měl zapíchnutou v hrudi.
  • Konec filmu Avengers: Infinity War (2018) se scénáristé snažili vypsat z bryndy, a přestože zvažovali cestování časem, věděli, že je to ten "nejhloupější nápad", jaký mohli mít. Filmy o Ant-Manovi však tvrdily něco jiného, protože nabídly zárodky stroje času, a nakonec si je získaly, protože cestování časem umožnilo několik scén zdůrazňujících emoce ztráty, shledání a vykoupení.
  • Má se to chápat tak, že Captain Marvel přichází před vesmírnou loď, na jejíž palubě jsou Iron Man a Nebula, poté, co navštívila Zemi, promluvila se zbývajícími Avengery a následně sledovala naváděcí maják vycházející z lodi. Toto odhalení nebylo součástí dřívějších střihů a místo toho se poprvé objevila, když přivezla loď na velitelství Avengers.
  • Thanos jako Iron Manův protiklad a osobní úhlavní nepřítel v MCU vychází z původního Thanosova vzhledu jako Iron Manova padoucha v roce 1973.
  • Scéna po titulcích, která je přidána pro reedici tohoto filmu, se skládá z pocty Stanu Lee, vymazané scény s profesorem Hulkem a ukázky z filmu Spider-Man: Daleko od domova (2019).
  • (cca 47. minuta) Tony Stark nenápadně a upřímně odkazuje na svého zesnulého otce, když se vrací do tábora New Avengers a vrací Capovi jeho štít, čímž se vrací ke scéně z filmu Captain America: První Avenger (2011).
  • Avengers: Avengers: Endgame a jeho předchůdce Avengers: Infinity War (2018) byly kompletně natočeny na digitální kamery IMAX a staly se tak prvními hollywoodskými filmy natočenými výhradně na kamery IMAX v exkluzivním otevřeném poměru stran 1,9:1. Bohužel standardní kina a všechna domácí videovydání filmu jsou oříznuta do běžného letterboxového poměru stran 2,39:1. V 11. listopadu 2021, téměř dva roky po skončení promítání filmu v kinech, jej společnost Disney znovu uvedla v původním formátu IMAX na Disney+ spolu s dalšími 12 filmy MCU.
  • (asi ve 22. minutě) Číslo skladovací jednotky Scotta Langa je 616, což je stejné číslo, které se používá pro primární kontinuitu (Země-616) komiksového světa Marvelu.
  • (cca 1h 40 min) Když vidíme Hanka Pyma v jeho laboratoři v minulosti, můžeme jasně vidět velkou, zaoblenou kovovou helmu s otvory pro oči a tykadly. Tato helma se podobá helmě Hanka Pyma Ant-Mana z původních komiksů Ant-Man a Avengers.
  • Toto bylo poslední živé vystoupení Chadwicka Bosemana v roli Black Panthera, protože 28. srpna 2020 zemřel na rakovinu tlustého střeva. Před svou smrtí dokončil nahrávání hlasu pro první sérii animovaného seriálu Co kdyby...? (2021)
  • Russovi byli nadšeni, jakmile je napadlo vrátit se k minulým filmům prostřednictvím "časové loupeže", protože se jim naskytla příležitost o nich mluvit a přímo je komentovat. "Tohle je dobrý příklad, Thor: Temný svět (2013) má tak trochu matoucí příběh v pozadí."
  • Jedna sekvence vystřižená z druhého dějství se odehrává, když tým sleduje bitvu o New York. Rocket se Rogerse zeptá: "Jak dlouho jsi s nimi bojoval?". Rogers odpoví, že to trvalo několik hodin, a Rocket mu vynadá, že mateřskou loď nevyhodil do povětří hned.
  • Koordinátor kaskadérů Sam Hargrave prozradil dojemný skrytý detail o tom, kdy Kapitán Amerika bojoval se svým minulým já v roce 2012. Hargrave začal spolupracovat s filmy Marvelu na filmu The Avengers (2012), kdy dělal dvojníka Capovi, ale na Endgame byl dvojníkem Capa jeho mladší bratr Daniel Hargrave. Souboj však dal Samu Hargraveovi šanci naposledy si oblek natáhnout a momenty v něm jsou on a jeho bratr, kteří spolu bojují jako Cap v největším filmu všech dob. "Proto jsem se vrátil do obleku, abych to mohl říct. Marvel je v tomhle skvělý, ale je tam spousta digitálních náhrad obličejů a je tam spousta epických momentů, kdy to jsou bratři Hargraveovi, kteří se na plátně utkávají v Avengers: Endgame," vysvětlil. "A to je důvod, proč jsem to udělal, protože tyhle věci žijí věčně. Budete moci vyprávět svým dětem, svým vnoučatům, že to jsem byl já a můj bratr, jak jsme se v tom filmu zdvojovali a prali." Celou sekvenci režíroval Sam Hargrave a označil ji za "jeden z vrcholů" práce na filmu.
  • (cca v 51. minutě) Korg (Taika Waititi) má na sobě stejnou košili s havajským/ananasovým potiskem, jakou měl Waititi na Comic Conu v San Diegu a v některých rozhovorech při propagaci filmu Thor: Ragnarok (2017).
  • Natáčení oficiálně začalo 10. srpna 2017. Natáčení probíhalo po tří- až pětitýdenní přestávce po uvedení Avengers: Infinity War (2018), který se začal natáčet 23. ledna 2017.
  • Když Tony řekne Nebule, že ho právě porazila ve hře flick it football, je znatelně šokovaná. Je to proto, že velkou část její identity určovaly neustálé prohry v boji proti její sestře Gamoře. Tohle je snad jediná soutěž, kterou kdy vyhrála.
  • Bratři Russoové si mysleli, že Thanos v roce 2014 zmasakruje všechny Avengers v jiné časové linii a usekne Kapitánu Amerikovi hlavu, načež přinese jeho useknutou hlavu do původní časové linie, aby se Avengers vysmíval. Tato myšlenka však byla považována za příliš násilnou a nakonec od ní bylo upuštěno. Marvel se s podobným problémem potýkal u scény smrti Phila Coulsona ve filmu Avengers (2012).
  • Prezident společnosti Marvel Studios Kevin Feige uvedl, že inspirací pro tento film byla závěrečná epizoda seriálu Star Trek: Nová generace (1987) "All Good Things... (1994)".
  • Tonyho extrémní úbytek váhy byl proveden pomocí VFX.
  • "Avengers: Endgame" se stal největším předprodejním titulem v historii na stránkách Fandango a Atom Tickets, které se zhroutily několik minut po oznámení prodeje. Tohoto úspěchu dosáhl za pouhých šest hodin. Některá kina po celém světě měla o premiérovém víkendu tolik vyprodaných představení, že se kina Cinemark, Regal a AMC rozhodla přidat nové noční projekce, aby pracovala nepřetržitě a mohla přijmout další představení. Endgame se stal nejvýdělečnějším filmem všech dob s celosvětovým obratem necelých 2,8 miliardy dolarů.
  • Anthony Russo na otázku, jaký je to pocit vědět, že je Endgame nejvýdělečnějším filmem všech dob, odpověděl: "Je to neskutečný pocit; je to velmi těžké zpracovat. Někdo nedávno napsal, že poprvé po 45 letech nerežíroval nejvýdělečnější film všech dob [Steven] Spielberg, [James] Cameron nebo [George] Lucas. To všechno jsou naši hrdinové, to všechno jsou lidé, na jejichž filmech jsme vyrůstali a studovali je, abychom se naučili, jak se stát filmaři, takže je to zvláštní. Je těžké to zpracovat."
  • (cca 15 minut) Jedním z nejoblíbenějších záběrů ve filmu je, jak se Kapitán Amerika/Steve Rogers poprvé vydává do vesmíru.
  • Někdy si Robert Downey Jr. přivedl na natáčení hudebníky, kteří hráli během oběda.
  • Nápad Kevina Feigeho, aby se v závěrečných titulcích objevilo šest Avengerů z prvního filmu, byl na světě.
  • Tento film vydělal ve čtvrtečních předpremiérách 60 milionů dolarů, čímž překonal rekord 57 milionů dolarů, který držel film Star Wars: Síla se probouzí (2015).
  • Úvodní scéna s Hawkeym byla původně zamýšlena jako součást finále Avengers: Infinity War (2018). Protože se však Hawkeye v celém filmu neobjevil, přesunuli bratři Russoovi tuto scénu na začátek tohoto filmu.
  • "Avengers: Endgame" je prvním filmem, který během úvodního víkendu v kinech dosáhl více než miliardy dolarů.
  • (asi ve 29. minutě) Když Black Widow koordinuje zbývající Avengers, jsou na židli vidět její baleríny. To je narážka na Natashinu minulost v Červené místnosti, kde byla vycvičena (Avengers: (2015)).
  • I když byl film Captain Marvel (2019) uveden do kin měsíc před tímto filmem, Brie Larson natočila své scény pro tento film jako první. Scéna na velitelství Avengerů byla prvním dnem Brie Larsonové na place v roli Carol Danversové. Anna Boden a Ryan Fleck, spolurežiséři filmu Captain Marvel, byli přítomni na place během natáčení jejích scén, aby zajistili konzistenci ztvárnění. V rozhovoru pro CinemaBlend se rozpovídali o této zkušenosti. "Jen pro upřesnění, natáčeli jsme vlastně současně," prozradil Fleck. "[Russovi] se s námi podělili o scénář, my s nimi o ten náš a navzájem jsme si k nim dávali zpětnou vazbu, takže to byl velmi plynulý přístup k postavě." Boden dodal: "Oni s ní natáčeli předtím a potom, co natáčeli s námi. Ale víte, bylo to opravdu příjemné uvedení do tohoto světa, protože bratři Russoovi spolupracují s Marvelem už mnoho let a v té době už měli za sebou několik našich oblíbených marvelovek. A my jsme byli s Brie na place první natáčecí den v Atlantě. Viděli jsme, jak si poprvé vyzkoušela kostým Captain Marvel. Bylo to opravdu vzrušující a už jenom to, že jsme cítili tu energii, když jsme do toho světa přivedli tuhle novou, opravdu důležitou postavu, a že jsme před natáčením našeho filmu tušili, kam se bude ubírat a jak důležitá bude, bylo opravdu, opravdu úžasné."
  • Stejně jako v případě předchozího filmu napsali bratři Russoovi v rámci virální kampaně na internetu dopis fanouškům, v němž je žádají, aby o filmu nic nespoilerovali. Hashtagy byly #DontSpoilTheEndgame a #ThanosDemandsYourSilence.
  • Dcery režiséra Joea Russoa Ava Russo a Lia Mariella Russo ztvárnily Hawkeyeho dceru (Lila Barton) a jednu z fanynek profesora Hulka, které chtěly autogramy a selfie.
  • (asi v 51. minutě) Thor má ve svém pokoji vedle Stormbreakeru dávkovače PEZ od Hulka a Iron Mana.
  • Natalie Portman se ve filmu objevila díky zbytkům záběrů z filmu Thor: Temný svět (2013) a ve scéně, kdy mluví zpovzdálí, se podílela i na dabingu. Přestože Portmanová nenatočila žádné nové scény, zúčastnila se premiéry filmu.
  • Jedná se o první (a vzhledem k jeho ohlášenému "odchodu do polodůchodu" pravděpodobně jediný) film, ve kterém se Robert Redford vrátil do své druhé role. Za svou 59letou kariéru Redford jinak nikdy nehrál stejnou roli dvakrát.
  • Evangeline Lilly a Paul Rudd natáčeli Ant-Man a Wasp (2018) a tento film současně.
  • Robert Downey Jr. si po celém natáčení schovával své osobní občerstvení. Scény, ve kterých jí svačiny a nabízí je svým hereckým kolegům, byly improvizované.
  • Když se Frigga připlíží za Thorem, aby ho překvapila, když vycítí jeho přítomnost, a oba se zároveň leknou, byla reakce Rene Russo zcela nepředvídatelná, protože nečekala, že Chris Hemsworth tak hlasitě vykřikne a uskočí dozadu.
  • Robert Downey Jr. oficiálně překonal rekord Hugha Jackmana v počtu vystoupení ve filmu v roli stejného superhrdiny, a to s deseti. Tento rekord vytvořil v pouhých 11 letech, zatímco Jackmanovi se to podařilo v 17 letech.
  • Nápad ukázat v závěrečných titulcích autogramy herců z původního filmu Avengers (2012) pochází z filmu Star Trek VI: Neobjevená země (1991), který byl pro své herce také finále.
  • (cca 1h 35 min) Kamera Stana Leeho je založena na jeho skutečném vzhledu v 70. letech. Pomocí vizuálních efektů společnosti Lola byl Lee zestárlý do podoby ze 70. let.
  • (cca 1 h 35 min) Poslední cameo Stana Leeho ve filmu od Marvelu.
  • Natáčelo se paralelně s Avengers: Infinity War (2018) v průběhu 200 dní.
  • Když Avengers: James Cameron poslal Kevinu Feigemu a studiu Marvel blahopřejnou zprávu k tomu, že jeho film sesadil z trůnu - s fotografií, na níž Avengers "A" představují ledovec, který Titanic potopí.
  • Robert Downey Jr. byl jediným hercem, který přečetl celý scénář.
  • (cca 41. minuta) Robert Downey Jr. jednou vyprávěl Anthonymu Russoovi a Joe Russoovi o tom, jak mu jedno z jeho dětí řeklo "Miluju tě 3000". Režisérům se tato věta natolik zalíbila, že se ji rozhodli zařadit do filmu.