Zabíjení

78%
Zabíjení
Notorický kriminálník Johnny Clay je po pěti letech propuštěn z vězení. Než pověsí svou zločineckou kariéru na hřebík a vezme si za ženu snoubenku Fay, má v plánu udělat ještě jeden poslední kšeft. Musí to ale být tutovka. Spolu s dalšími čtyřmi „profesionály“ se Johnny rozhodne vyloupit dostihovou pokladnu. I dokonale naplánovaný zločin však může zhatit nečekaná shoda okolností. Film Zabíjení je kanonické loupežné krimi (heist film) a první mistrovské dílo režiséra Stanleyho Kubricka.



Chrustyn
Chrustyn
43 674 bodů
10
Ještě než se Kubrick proslavil klasikami jako "Mechanický pomeranč" nebo "2001: Vesmírná Odysea" natočil brilantní film-noir, ve kterém použil novátorské postupy, které se používají dodnes. Film se točí kolem loupeže peněz na dostihovém závodišti, která i když je dokonale naplánovaná, zákonitě nemůže dopadnou podle představ zlodějů. Režisérův přístup k příběhu je skutečně prvotřídní a hodně často používá "skoky" v čase, kdy různou událost ukáže očima několika zúčastněných, tudíž je důležité celý film sledovat pozorně, jelikož je jednoduché se v příběhu ztratit. Díky své krátké stopáži se zde pořád něco děje a režisér se nezdržuje zdlouhavým vysvětlováním. Jako třešnička na dortu vedle dokonalého scénaře a prvotřídní gradace filmu pak působí výborné herecké obsazení, skvělá hudba a konec, který ani nemohl být lepší. Nadčasová klasika.
Pete69
Pete69
32 233 bodů
7
Dokonalý plán loupeže.. ale Murphyho zákon platí. Co se může pokazit, to se pokazí. Stanley Kubrick je mistr dramatizace a dokázal obyčejný plán loupeže zdramatizovat na maximum, stejně tak loupež samotnou i zajímavý záběr. Po technické stránce jsou však akčnější scény spíš nevydařené, ale o nich to ani tolik není. Mám oblíbenější Kubrickovi filmy, ale Zabíjení je také vysoce nadprůměrný snímek.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 530 bodů
8
Killing jsem viděl několikrát, přesto si ho jako celek nedokážu zapamatovat. Vždy se mi vybaví jen několik dokonalých záběrů. Což je oproti další Stanleyho tvorbě rozhodně málo.


Dodatečné informace

Původní název:
The Killing (více)
  • USA Zabíjení
  • USA The Killing
  • USA Atraco perfecto
  • USA Die Rechnung ging nicht auf
  • USA Killing, The
  • USA L'Ultime Razzia
  • USA Rapina a mano armata
Země původu:
USA
Přístupnost:
13+
Rozpočet:
0,32 mil. USD
Knižní předloha:

Podobné


Powered byJustWatch