Star Wars: Epizoda V - Impérium vrací úder

88%

Komentáře a recenze 50

Dle počtu bodů
JosefTomas
JosefTomas
9 035 bodů
9
Dospělejší, vyzrálejší a naprosto fantasticky zvládnuté pokračování. Za celou sérii zřejmě nejpamátnější díl a v jistých ohledech nejkultuvnější. Všechny ty scény, které si opakovaně pouštíme, a hlášky, které s pýchou opakujeme. To vše je zde.
cerfik
cerfik
7 890 bodů
10
V 5. díle a 2. historicky začíná děj na zmrzlé planetě, která působí stejně bezvýchodně jako situace rebelů. Duch 80 -tých let na mě z tohoto snímku jenom sálá svým chladem, ať už se jedna o atmosféru zmrzlé planety, pustého pásu meteoritů i tmavých chodeb města v oblacích. Na tomhle díle miluju část s výcvikem mladého Luka mistrem Yodou na opuštěné planetě se symbolicky živelnou přírodou evokující dávné časy. Boj se svými strachy v jeskyni je famózní a naskočila mi u něj vzpomínka na film Brazil od Terry Gilliama. Přerod ziskuchtivých kriminálníků v hrdiny odboje je úsměvně famózní, stejně jako Lukovo zjištění kdo je jeho otec. Upřímě si nejsem jistý jestli je víc pohádkové pokračování prvních 3 epizod po letech nebo tento 5. a následně 6. díl - posuďte sami.
Cortesz
Cortesz
6 542 bodů
10
Geniální snímek, skvělé pokračování a také temnější, složitější příběhově, režisérsky lépe zvládnuté Kershnerova režie je určitě lepší než Lucasova, ale samozřejmě že, bez Lucasova scénáře by to nebylo nic. Herci skvělí, hudba stejne jako v prvním díle dokonalá. Zkrátka KULT a LEGENDA v dějinách filomu. A troufám si říct, že jde o nejlepší díl celé série.
SNCIS
SNCIS
6 531 bodů
10
"Výborně, opravdu výborně. Obi-Wan tě vycvičil dobře, ovládl jsi svůj strach, teď dej průchod svému hněvu. Jenom tvoje nenávist mě může zničit." George Lucas si dal pauzu a štafetu přebral Irvin Kershner a jak to dopadlo? Po vizuální stránce není opět co vytknout, herci v čele s Harrisonem Fordem a Markem Hamillem výborní! Soundtrack originální a líbí se mi hodně ten co zní, když je na scéně temný Darth Vader. Příběh to je luxus, souboj Luka proti Vaderovi nezapomenutelný, romantické škádlení princezny Lei a Hana Sola roztomilé, neopomenu ani přítomnost mistra jedi Yody a chlupáče Žvejka! Nádherný film a pro mne srdeční záležitost. - 100%.
kedl
kedl
6 380 bodů
8.5
Celá sága Star Wars jde úplně mimo mě!
blazma
blazma
4 928 bodů
6
Pro mě o dost horší pokračování, než první film. Pořád je to super podívaná a jako pokračování opravdu super... Jenže nemůžu se zbavit dojmu, že oproti prvnímu filmu jsem se tady o dost více nudil, než při sledování jiných dílů.
VitvarJane
VitvarJane
4 487 bodů
8
Jeden z nejlepších dílů...
kilby1989
kilby1989
4 397 bodů
8
Měl jsem to štěstí (možná smůlu podle některých), že jsem první viděl novou trilogii a hodně dlouho se mi nechtělo do starších navazujících dílů. Takže v pořadí 5tý díl Hvězdných válek byl sice super, ale pro mě zatím zůstává nepřekonána Pomsta Sithů. 80%
Floridsky
4 376 bodů
10
Jeden z nejlepší sci-fi filmů. Jedno z nejlepších pokračování a také jeden z nejlepších filmů všech dob! To vše je tento můj nejoblíbenější SW počin. Klenot kinematografie!
evismaior
evismaior
4 254 bodů
9
Podařený díl z původní série. Možná i tím, že v dnešní blockbusterové době už by se nikdo nenamáhal ztrácet dvacet minut filmu situací, kdy jeden z hrdinů uvázne v ledové jeskyni s yettim (nebo co to bylo:-)) a druhý se ho pokouší zachránit. Když přece jde hlavně o důležitý souboj s Impériem. Prostě tehdy se natáčelo jinak a má to svůj nehynoucí půvab. Stejně jako v podstatě hloupoučké balící dialogy mezi Hanem Solem a Leiou, Lukeův pokračující rychlokurz jedirytířství u tehdy se poprvé objevivšího mistra Yody a zjištění, co se vlastně stalo s jeho otcem. Je to prostě stále kvalitní klasika.