Vinnetou

81%
Vinnetou

Rozlehlou prérií amerického Západu duní výbuchy dynamitových náloží. Napříč územím indiánského kmene Apačů Mescallerů se staví dráha pro "železného oře". Porušením smlouvy s indiány chce dobrodruh Santer ušetřit peníze, které do stavby železnice vložila společnost Great Western. Neváhá se spojit s Kiowy, odvěkými nepřáteli Apačů. Cestu mu však zkříží mladý inženýr, přezdívaný Old Shatterhand, který byl vyslán, aby dohlédnul na dodržení původních plánů. Není však již příliš pozdě?




martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
36 250 bodů
10
Nečekaný obrovský úspěch snímku 'Poklad na stříbrném jezeře' přivedl tvůrce k myšlence vrátit hrdiny stvořené spisovatelem Karlem Mayem na plátna kin. A když už, tak by bylo velice vkusné odvyprávět příběh zcela od začátku. Seznámíme se tedy s Klekí-petrou, bílým učitelem Apačů, s Vinnetouovým otcem Inču-čunou a sestrou Nšo-či. Dozvíme se že Old Shatterhand je vlastně inženýr a stavitel železnice a uvidíme, jak se Vinnetou a Old Shatterhand stali bratry. No a s dalšími postavami spjaté a neodmyslitelné s touto dobrodružnou indiánkou. Naplánované byli celkem tři díly a toto je pochopitelně ten první. Natočen byl se stejnou precizností a respektem k prvnímu snímku. Nádherné scenérie pohoří, skal, jezer a vodopádů vytvářejí doslova pastvu pro oči. Byť má scénář s románem pramálo společného, je napsán velice dobře. Plynulé vyprávění, napětí a určitá exotika divokého západu dává snímku nezaměnitelné kouzlo. A tak se i tento německý indiánský počin stal stále vyhledávanou klasikou.
Pete69
Pete69
31 382 bodů
6.5
Nejsem úplným fanouškem Winnetou, ale pořád je to o level dva lepším, než se samotným Old Shatterhandem, či dokonce nějaké napodobeniny typu Old Surehand a jiné zvěrstva. Spojení indiána s mirkodušínským bělochem prostě fungovalo nejlépe. Poklad na stříbrném jezeře mám ale například raději.
kunafix
kunafix
20 052 bodů
6
Další klasika mezi měkkejma westernama (tohle bych ale nenazval ani western, ale "kovbojka") s příchutí dobrodružství, indiánsko-kovbojské atmosféry a s trochou humoru aneb dnes by se to jmenovalo Winnetou & Old Shatterh4nd: Počátek. Mario Adorf jako docela dobrej záporák, ale mohlo to být lepší. Přidány opět vtipné postavičky Sam Hawkens a fotograf Lord Tuff-Tuff. Zajimavy je, že jsme se dozvěděli, že jak Old Shatterhand, tak Klekí Petra jsou němci... Jinak opět několik legendárních scén, hlavně závody v děravé kanoi. Dál se seznámíme s Nšo-či, poslechneme si bratře bratře atd. Takže hudba a odjezd do západu slunce hurá k pokračování...

Dodatečné informace

Původní název:
Winnetou 1 (více)
  • Itálie Vinnetou
  • Itálie Winnetou 1
  • Itálie Apache Gold
  • Itálie Furia Apache
  • Itálie La valle dei lunghi coltelli
  • Itálie Winetou 1 : La révolte des apaches
  • Itálie Winnetou I
Premiéra v ČR:
5. 3. 1965
Země původu:
Itálie, Německo, Jugoslávie
Knižní předloha:
Ocenění:
Žádná ocenění

Další z kolekce Vinnetou


Podobné