Půlnoční expres

74%
Půlnoční expres

Skutečný příběh mladého američana Billyho Hayese. Dramatický příběh natočený podle skutečné události, vypráví o mladém američanovi Billy Hayesovi, který je v Turecku odsouzen ke 30 letům vězení za to, že se u něj našlo malé množství drog. Ve vězení musí snášet každodenní mučení a ponižování. A proto si brzy uvědomuje, že pokud neuteče, tak zemře!




martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 422 bodů
8
Bill Hayes, americký vysokoškolský student, je chycen za pašování drog a skončil v tureckém vězení. Příběh podle skutečné události ve snímku z roku 1978, ale co si budeme povídat, jakoby se to stalo včera. Snímek ve svém smyslu znepokojivý ve své strašlivosti reálných skutků na tureckém území. Buď jak buď, vězení jsou různá, podmínky v nich jakbysmet. Určité vyobrazené události mohou připadat drsně a občas až neskonale brutálně, ale kdo by co od vězení v určitém režimu také čekal. Snímek je svým námětem fascinující a vlastně i hodně varovný. Jenomže co se týče dramatizace, přeci jen to už na dnešní dobu krapet pokulhává. Ale to je neduh mnoha klasických snímků. Zub času je zkrátka neúprosný a tak to, co před třiceti lety šokovalo, už dnešní divák pojme spíše s lehčím úsměvem. Každopádně i přes to se jedná o hluboké vězeňské drama z prostředí tureckého vězení poukazující na tamní spravedlnost, vězeňský systém a životní podmínky jako takové. Námětem snímek naopak rozhodně nestárne a je to dobře. A malé rýpnutí do české filmu. Přesně takhle nějak měl vypadat český snímek z roku 2002 ´Zatracení´. Ale čeští tvůrci to mohou ještě stále napravit. Česko má nyní aktuální případ v Pákistánu, kde je za pašování drog vězněná Tereza H., takže mají další příběh dle skutečné události a klidně to mohou nazvat ´Zatracená´. Ale to je pro ně zřejmě hodně velké sousto, než náměty příběhů z dob komunismu.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
Působivé, ale dost zaměnitelné vězeňské drama s moc nedotaženou gradací... Takový slabší odvar Motýlka.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
Úvod a následné zatčení parádní. Potil jsem se společně s Billem. Ale trošku jsem byl zklamaný z toho vyobrazení tureckého vězení. Když odečtu počáteční "mučení", tak to tam vypadalo jako v nějakém jednohvězdičkovém hotelu, kde si trestanci žili svým vlastním životem. Každopádně Parker válí - u zásadních scén jsem ani nedutal (hlavně závěr). 8/10

Dodatečné informace

Původní název:
Midnight Express (více)
  • USA Půlnoční expres
  • USA Midnight Express
Země původu:
USA, Velká Británie
Rozpočet:
2,3 mil. USD
Tržby:
35 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Půlnoční expres je dostupný s českými titulky

Powered byJustWatch