Četa: Tvrdý dvoutýdenní výcvik řadu herců odrovnal. Charlie Sheen o roli málem přišel

Četa: Tvrdý dvoutýdenní výcvik řadu herců odrovnal. Charlie Sheen o roli málem přišel
Četa | Metro Goldwyn Mayer
Oliver Stone bojoval ve Vietnamu od dubna 1967 do února 1968 u 25. pěší divize, dvakrát jej vážně zranili a vysloužil si řadu vyznamenání. Především si však odnesl nový pohled na svět a hodnotu života, která se v prostředí všudypřítomné smrti a utrpení v hlavách vojáků povážlivě drolila. 
Četa
Četa
82%
Svůj celovečerní debut, psychedelický horor Seizure, Stone napsal a natočil roku 1974. Tehdy už měl připravený základní draft scénáře k příběhu, z něhož se posléze vyklubala Četa. Ačkoli v příštích letech vstoupil mezi scenáristickou smetánku díky Půlnočnímu expresu, za nějž obdržel roku 1979 Oscara, od jeho vysněného válečného projektu dávali všichni v Hollywoodu ruce pryč. Na sklonku 70. let ostatně vznikla mistrovská díla Lovec jelenů a Apokalypsa a studia se domnívala, že vzpomínky na nenáviděný vietnamský konflikt v kinematografii vyvrcholily.
Četa
Četa | Metro Goldwyn Mayer
Stone, jenž napsal i Barbara Conana a Zjizvenou tvář, nakonec Četu vytvořil pod britskou nezávislou společností Hemdale Film Corporation, která si projekt přivlastnila společně s dalším režisérovým snímkem Salvador. Stone chtěl točit přímo ve Vietnamu, ale z obav o bezpečnost štábu padla volba na Filipíny. Stejně postupoval i Francis Ford Coppola u Apokalypsy, která je známá jako jedna z nejnáročnějších produkcí historie, jež herci Martinu Sheenovi přivodila infarkt.
Z toho se však nikdo nepoučil. Těsně před začátkem dvoutýdenního tréninkového drilu, s nímž mladí herci předem souhlasili, došlo v zemi k politickému převratu a dlouholetý diktátor Ferdinand Marcos uprchl. Hlavní role dobrovolného rekruta Chrise, jenž sleduje morální konflikt mezi seržanty Barnesem (Tom Berenger) a Eliasem (Willem Dafoe), nakonec připadla Charliemu Sheenovi. Martinův syn přitom úlohu nejprve nedostal, jeho videonahrávka Stonea nezaujala a blíže k účasti měl Sheenův nevlastní bratr Emilio Estevez, popřípadě ještě Kevin Costner. Začátek produkce se však neustále odkládal a Sheen stihl natočit ještě filmy Lucas a Kluci od vedle, v nichž na Stonea zapůsobil. Roli mu nabídl pod podmínkou, že obsazení schválí také jeho filmový seržant Willem Dafoe. A k tomu samozřejmě došlo.
Četa
Četa | Metro Goldwyn Mayer
Sheen, jenž poté se Stonem (a otcem Martinem) natočil ještě obchodní drama Wall Street, se rázem ocitl v nehostinné džungli po boku dalších mladých herců jako Johnny Depp, Forest Whitaker nebo John C. McGinley. „Oliver nás vyhodil v džungli a podstoupili jsme vysilující trénink. Bylo to šílené,“ vzpomínal Sheen pro The Guardian. „Myslel jsem si, že na noc se vrátíme do hotelu, ale první den večer pro nás nepřijel žádný autobus. Ohlédl jsem se na Johnnyho a Foresta a řekl jim: ‚Asi tu zůstaneme.‘ Byl to šok, ale bez toho bychom zřejmě nikdy nezachytili autenticitu,“ vyprávěl herec. 
Zhýčkaní městští mladíci si pod dohledem válečného veterána Dalea Dya vyhloubili improvizované příbytky v hlíně, spali jen dvě hodiny denně a drželi noční hlídky. Pod neustálými útoky komárů či hadů se učili útočným i obranným taktikám, první pomoci, armádní hierarchii a zacházení se zbraněmi. Vše probíhalo naostro a štáb v YouTube videu A Tour of the Inferno: Revisiting „Platoon“ vzpomínal, že Stone byl ve svém živlu. Jeho posedlost možná hraničila s bláznovstvím geniální, potažmo traumatem zatěžkané mysli. Sheen ostatně vyprávěl, že během natáčení scény, kdy četa tyranizuje bezbrannou vietnamskou vesnici, se režisér beze slova odvrátil a odešel vstřebat oživený šok.
Stone tuto sekvenci založil na skutečných událostech z Vietnamu a Četa kvůli tomu čelila kontroverzi už před uvedením. Americká armáda, jíž se nelíbila myšlenka kritické morální sondy, odmítla poskytnout autentické kostýmy. To přitom jinak dělávala, což navyšovalo zájem potenciálních rekrutů. Reálné podklady má i postava démonického seržanta Barnese, již ztvárnil zřejmě nejzkušenější z herců a představitel klaďasů Tom Berenger. Barnes přestává rozlišovat mezi uniformou a civilním ošacením, posléze i mezi přáteli a nepřáteli. Představuje to nejnebezpečnější z fanatické militantní mysli a imperialismu, přičemž dopad takového jednání na blízké okolí i celou zemi Stone dále prozkoumával ve filmech jako Narozen 4. července či Nebe a země.
Četa
Četa | Metro Goldwyn Mayer
Při natáčení, které trvalo 54 dní a přišlo na 6 milionů dolarů, naštěstí nikdo nepřišel k závažnější úhoně. John C. McGinley málem vypadl z letícího vrtulníku, ale jeden z pohotových kolegů jej včas zachytil. Mnoho mladých herců se po poslední klapce přesto vrátilo k běžným zaměstnáním v barech a k filmu už nikdy nepřičichlo. 
Četa se stala diváckou i kritickou senzací a vysloužila si čtyři Oscary včetně těch za nejlepší film a režii. Nominace obdrželi i Willem Dafoe a Tom Berenger, jejichž psychologický a nakonec i fyzický duel dodnes náleží k těm nejpozoruhodnějším, jaké se kdy na plátně odehrály. Působivost filmu zvýrazňuje vedle naturalismu, skvělých herců a krásné kamery Roberta Richardsona také hudba, která kromě dobových hitů začleňuje třeba klasiku Adaigo for Strings od Samuela Barbera. Americký filmový institut Četu roku 1998 zařadil na 83. místo v žebříčku sta nejlepších tamních filmů historie. Z válečných filmů se lépe umístily jen Most přes řeku Kwai, Dr. Divnoláska, Apokalypsa a Lovec jelenů.
Na Četu se můžete podívat v neděli 13. srpna ve 21.35 hodin na ČT2.