Motýlek

82%
Motýlek

Henri Charriére (1906-1973) byl odsouzen na doživotí a deportován do nechvalně proslulé věznice na Ďábelských ostrovech ve Francouzské Guayaně, kde si odpykávali trest nejhorší zločinci. Tamní podmínky byly nelidské, režim tvrdý a naděje na únik prakticky neexistovala. Charriére, podle tetování přezdívaný Motýlek, však odmítl rezignovat. Myšlenka na útěk byla to jediné, co ho udržovalo při životě. Získal pro ni i dalšího vězně, slabošského, intelektuálně založeného Degu, jenž se do trestnice dostal za padělání peněz. Několik nezdařených pokusů Motýlkovi vyneslo přísnou samotku a kruté zacházení, přesto bojoval dál.




Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
10
Není to tak dávno co jsem se zde rozplýval nad novou verzi Motýlka a sliboval jsem nápravu restu vůči originálu. Tu jsem už konečně splnil a tady jsou mé dojmy. Originál je prostě originál. Jakkoliv jsem byl spokojený s novou verzí,tak v tomto případě jsem nadšený. Steve McQueen je naprosto dokonalý a Dustin Hoffman mu zdárně sekunduje. Není zde jediné hluché místo,které by mne nebavilo,nebo nudilo. Byl jsem v neustálém napětí a očekávání co přinese další scéna. 151 minut se může zdát jako velká porce,ale pravdou je,že vám to bude po shlédnutí ještě málo. Osobně bych klidně půl hodinku přidal. Ačkoliv se natáčení potýkalo se spoustou problému,tak v závěru vzniklo mistrovské dílo.
Pete69
Pete69
29 851 bodů
8.5
Tento příběh ve mě zanechal hlubokou stopu. Doslova jsem v tom vězení byl s nimi. Steve McQueen i Dustin Hoffman předvedli herecký koncert. Prostředí je perfektní. Pot je snad pravý, únavu hercům věřím. I po 40 letech se na to dá dívat znovu a znovu. Nemusí být vše digitální, aby to člověka přišpendlilo do křesla ne? :)
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Solidní vězeňské drama. Trochu zidealizované, trochu černobílé a snad i trochu naivní, ale to všem těm emocím zas tolik neubírá. Několik silných scén, jasné morální vyznění... Slušný film, který řekl všechno, co chtěl. A hlavně má skvělé herce.

Dodatečné informace

Původní název:
Papillon (více)
  • USA Motýlek
  • USA Papillon
  • USA Motýľ
  • USA Motýlik
Země původu:
USA
Rozpočet:
12 mil. USD
Tržby:
53,27 mil. USD (celosvětově)
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné