Počátek

88%

Komentáře a recenze 154

Dle počtu bodů
mimon
4 334 bodů
9
Super film k zamyšlení..
evismaior
evismaior
4 254 bodů
9
Parádní nápad ohledně možnosti vstupovat do cizích snů a ovlivňovat je, a to hned na několika úrovních (sny ve snu). Vizuálně nesmírně zajímavě - neboť ve snech je přece možné cokoli, třeba i obrátit celé město naruby. Krásně vystavěný příběh, kde nechybí akce, vztahy mezi přáteli, rodiči a dětmi, manželi, láska doslova až za hrob, dramatické zvraty ani herecké umění Leonarda DiCapria, který mi snad až v tomto filmu poprvé vůbec ničím nevadil. I ostatní herci potěší (Michael Caine jako otec hlavního hrdiny a Joseph Gordon-Levitt či Tom Hardy v roli jeho spolupracovníků). Film uhání v tempu doslova překotném a divák nesmí propásnout snad ani jednu vteřinu, aby neztratil souvislosti, takže na večerní pokoukání v telce v kruhu ukecané rodiny to fakt moc není:-) Pravda ústřední motiv - vnuknout někomu myšlenku, aby zničil otcovo pracně vybudované impérium - i přesto, jak složitě Cobb se svým týmem celou záležitost vykonstruovali - přece jen mi připadá dost nepravděpodobné, že by někdo mohl od základu změnit své myšlení na základě jediné události - přestože Cillian Murphy hraje onoho podceňovaného syna bravurně. A ke konci už mi paradoxně přišly zbytečně dlouhé ty neustálé střílečky, už toho bylo prostě moc a navíc (po oné scéně "to si neumíš vysnít lepší zbraň?") už to působilo i dost zbytečně. Ale to jsou tak asi jediné výtky, které mohu k tomu filmu mít.
Petrson
Petrson
4 166 bodů
9
A zase Matrix trochu jinak, proč ne ? Slepice nebo vejce ? Kdo ví jak to tu všechno vzniklo :). Dobrá práce, na mne až příliš stříleček.
Chimpanzee21
Chimpanzee21
3 873 bodů
9
Opravdu zajímavé a originální téma + skvělé zpracování. Ze začátku fimu totální zmatek, ale do 1/4 hodiny se to všechno vysvětlí. Herci vybráni opravdu skvěle, všichni mi sedli do role. Příběh podle mě bez chyby, člověk měl pocit, že ho opravdu zajímá, jak to celé dopadne a nemohl si ani dojít pro pití. Jediné mínus pro mne byla nepřehlednost ke konci, když už jsem měl bordel v tom co všechno je v jaké vrstvě podělané.
saboter
saboter
3 564 bodů
9.5
Promyšlený působyvý chytlavý a kde co všechno.Jeden znejlepších filmů vůbec.
TARANTlNO
TARANTlNO
3 345 bodů
9.5
Geniální Christopher Nolan vystartoval zhurta s prostřeným stolem nejjemnějším bavlněným ubrousem,kterým se s kouskem bavlnky snaží divákovy okamžitě protáhnut přes smyčku "snu ve snu“.Snad aby věděl,že má pro nás napnout všechny smysly a mozkové závity,protože se na něj chystá originální a náročná podívaná.Ještě než stihne nalít doušek arch.suchého vína,představí nám Cobba (Leonardo DiCaprio) a mladinkou Ellen Page v hlavní roli po boku s esy Cillian Murphy,Joseph Gordon-Levitt,Tom Hardy, Ken Watanabe.Nolan látku pojal svým klasickým stylem,obklopen osvědčenými spolupracovníky (kameraman Wally Pfister,střihač Lee Smith,skladatel Hans Zimmer),rozjíždí další sytou atmosférickou misi snů..Barevná paleta,zvuková plnost a precizní hudbou,kde Počátek bude patřit do esencí velkolepé hollywoodské podívané,do které se ponoříme s velkým nádechem adrenalinu v předtavách světa Christophera Nolana po 150minut,kdy v posledních sekundách budete možná foukat na kaču v stříbrném plátně. "Specializuju se na velmi zvláštní typ bezpečnosti" "Ochranu podvědomí" "Mluvíte o snech?" "Jsem připraven!"
leafroller
leafroller
3 023 bodů
8
Myslím, že myšlenka tvoření a sdílení snů je sama o sobě tak silná, že nebylo potřeba přidávat k ní nějaké omleté varování o ztrátě pojmu reality. Varování, díky kterému je navíc narušena logika "snové mechaniky" přidáním jakéhosi mimořádného prvku sloucího Limbus. Varování, které lze navíc kdykoli vyjmout a film nejenže nic neztratí, ale jen získá. No ale stalo se a zase tak hrozné to není. Od začátku byl film také obestřen aurou nepřekonatelných efektů, na které jsem se těšil téměř stejně, jako na myšlenku samotnou. Co k tomu dodat? Jsou tam pěkné věci. Nejokatější jsou asi fyzikální "hrátky" a fantazie mladé architektky. Na mě ale spíše zapůsobily hrátky ve stavu beztíže, kterých je tam díkybohu požehnaně a které byly ve své době skoro revoluční. Jinak by se totiž o auře nedalo mluvit ani zdaleka. Jinými slovy: triková výbava je sice možná nadstandardní, nicméně stále spíše doplňková. Nehledě na to, že vám budou tak vařit závity, abyste udrželi nit, že si je vychutnáte až tak napodruhé či napotřetí. A to je vlastně fajn, ne? U kterého filmu můžete několikrát po sobě najít něco nového...?
výfuk
výfuk
2 975 bodů
10
Tento film beru jako nejzmatenější film na světě. V tomhle je ještě víc nadpřirozena než ve Star Wars :-). Nolan z Batmana přesedlal na chvíli na Počátek. Tento film pro mě bude asi navždy hádankou. Mnoho věcí jsem nechápal, nepáchu a asi nikdy nepochopím, ale to ten film dělá ještě zvláštnějším a zajímavějším. Je to velmi velká patlanina, která však má neuvěřitelné efekty. Musím říct, že Nolan když psal scénář, tak byl buď v nejinteligentnější formě v životě a nebo byl neuvěřitelně sjetej. Tak či onak, je to film pravzvláštna, sci-fi tajemství a nadpřirozena.
kknk2
kknk2
2 955 bodů
9.5
Neexistuje film, který by byl sofistikovanější než Počátek. Nolan si dal záležet na každé milisekundě – kvalita je nepopiratelná. Při každém dalším zhlédnutí mě překvapí něco nového, chytrý detail či moment, zkrátka mě baví víc a víc. Člověk si užívá všechno od střihu po hudbu, nemluvě o prvotřídním týmu hrdinů.
HappyPiere
HappyPiere
2 773 bodů
7.5
A přece se točí... takhle vypadá blockbusterová tvorba na úrovni.