Král Králů

66%
Král Králů
Plakát traileru

Může hlava cizího státu jezdit po Praze na mopedu s diplomatickým číslem? Může se obyčejný český dělník stát vladařem exotické země? Může, pokud se vhodně jmenuje, pobýval v pravou chvíli na pravém místě a zachoval se lidsky.
Lojza Králů splňuje všechny uvedené podmínky, a tak se mu jednoho dne pořádně zašmodrchá život. Přede dvěma roky pracoval v Orientu a zachránil tam život domorodému starci. Nyní zastavuje před branou továrny luxusní limuzína a vyslanec Tamánského souostroví předává udivenému montérovi pověřovací listiny. Tamní panovník ho totiž v poslední vůli jmenoval regentem své neklidné země. Lojza chce tuto pochybnou čest odmítnout, když ale zjistí, že o vládu usiluje také králův zlotřilý příbuzný, který se bratříčkuje s americkými ropnými magnáty a hodlá jim svou zem zaprodat, rozhodne se překazit mezinárodní komplot. Ve světě vysoké politiky to nebude mít lehké - a což teprve doma! Zdejší byrokrati nevědí, co si s cizím Veličenstvem českého původu počít...




Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 011 bodů
8
Tato komedie Martina Friče se mi nelíbila už tak, jako kdysi, ale pořád tam byla místa, kdy jsem se zasmála. Martin Frič byl náš přední režisér, i když tento film už patří k jeho posledním. Nicméně trojice Sovák, Kopecký, Brodský, ta nikdy nezklame!!! A několik docela obstojných hlášek. Třeba: Když jste Alois Králů, tak nemůžete být Král. Proč ? Protože máte na konci kroužkovaný "ů". No a to někomu vadí ? Naprosto perfektní je pak závěr, kdy zabiják dostane krásné pero, netuší však, že je v něm načasovaná nálož. Vyjede a málem srazí starší paní s kozou. Ta na něho křičí: "Čert tě vem'!" Po zhruba sto metrech auto vybuchne. Když to stařenka vidí, praví: "No tak takhle doslova jsem to zase nemyslela." Líbila se mi Jiřina Bohdalová, jak už se připravovala na roli první dámy, na nový život, který ji čeká. Myslím, že mnoho diváků tento film až zas tak úplně nepochopilo. Podle mě to není film poplatný své době, ale nadčasová politická satira!
kawa
3 388 bodů
8.5
Příjemná i když už trochu zestárlá komedie, ve které se objevila i píseň z filmu Advoáktka Věra s Oldřichem Novým a Grosslichtovou. V malých rolích se objevují i hvězdy minulých let. Je vidět Fričova parta. Během natáčení se zabila dcera Miloše Kopeckého a Stelly Zázvorkové, Jana. Na výkonu MK to není vidět.
BoredSeal
24 bodů
4
Přišlo mi to poněkud překombinované a zdlouhavé a moc jsem se nevyznal v tom, jestli je to dílo poslušné režimu nebo naopak lehce zlobící. Jediná věc, která mě na filmu nadchla byl klasicky dokonalý Miloš Kopecký.

Dodatečné informace

Původní název:
Král Králů (více)
  • Československo Král Králů
Premiéra v ČR:
12. 7. 1963
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Ocenění:
Žádná ocenění