Netflix: Filmové a seriálové tipy na květen 2020

Netflix: Filmové a seriálové tipy na květen 2020
Barva z vesmíru (2019) | RLJE Films
Castlevania (2017)
Castlevania
Krásně animovaná adaptace série videoher má velmi daleko k pořadu pro děti. Svébytná parafráze příběhu o Drákulovi je nádherně stylově temnou a zatraceně drsnou hororovou fantasy, v níž se to hemží nejen krvežíznivými upíry, ale také mnoha dalšími hrozivými monstry, démony apod. A v souvislosti s tím i spoustou efektní akce, brutálního násilí a krve. Ale hlavně tu jsou k vidění nebývale cool postavy, a to na obou stranách konfliktu (někteří záporáci jsou skutečně vynikající). Osobně doufám, že se jednou dočkáme i hrané verze, protože z té by se při dostatku tvůrčí péče mohl vyklubat hit na úrovni Hry o trůny. K dispozici jsou aktuálně tři série.
Barva z vesmíru (2019)
Barva z vesmíru: trailer | RLJE Films
Sci-fi horor podle povídky H. P. Lovecrafta vypráví o rodině žijící v lesích, jíž kousek od domu dopadne meteorit, jenž brzy začne na obyvatele farmy velmi negativně působit. Temný, lehce psychedelický a poměrně brutální a nechutný snímek, částečně připomínající např. Věc Johna Carpentera, má jen jednu významnější slabinu. Nicolase Cage v hlavní roli. Dokud se drží na uzdě a snaží se působit civilně, je to ještě v pořádku. Ve druhé polovině už ale (opět) začne směšně přehrávat a to jinak vážně míněný film trochu shazuje a dělá z něj v pár momentech téměř komedii. Pro fandy slavného hororového autora ale i tak v podstatě povinnost.
Dark (2017)
Dřív by mě asi ani omylem nenapadlo, že zrovna Němci budou schopni vyprodukovat seriál jako je právě Dark. Mix spletité vztahové ságy s mysteriózním thrillerem, jenž čerpá z mnoha stran a stylů, a přitom je nejen velmi poutavý a návykový, ale navzdory spoustě inspirací i dostatečně svůj. Velmi povrchně by se dal Dark označit za syntézu ponurých psychologických severských kriminálek s netradičními sci-fi typu Ztraceni. Každopádně dokáže snadno pohltit i pokud vás moc nebaví zabývat se těmi nejsložitějšími filosofickými otázkami týkajícími se smyslu lidské existence, fungování vesmíru, času atd. Pustit si nyní můžete dvě řady, třetí (a zřejmě asi i poslední) by měla dorazit ještě letos, pravděpodobně už na konci června.
Království zombie (2019)
Království zombie
Pokud vám v současnosti chybí typ seriálu, jakým byla Hra o trůny, určitě zkuste Království zombie. Nabízí totiž velmi podobné ingredience - zasazení do atraktivních dobových kulis (feudální Asie), nelítostné mocenské intriky, časté a drsné zvraty, neustále se rozvíjející příběh, postavy i celý fikční svět. A to celé rámované epickou zombie apokalypsou, která se rozjede hned v prvním díle a pak už jen nabírá na obrátkách. Kdyby spolu někdy byli nuceni spolupracovat Akira Kurosawa a George A. Romero, v ideálním případě by výsledek vypadal asi nějak takto. Na Netflixu jsou v tuto chvíli k vidění dvě šestidílné série.
Poslední království(2015)
Poslední království
Výpravných středověkých řezničin s charismatickým hrdinou není nikdy dost. A zatímco tematicky i stylově spřízněné Vikingy už zná kde kdo, Poslední království, jež je adaptací knižní série Bernarda Cornwella, je stále poněkud přehlížené. Přitom snad v žádném ohledu (osud hlavní postavy, vylíčení doby, zpracování bojových scén) není výrazně slabší. Jako alternativní pohled na éru severských dobyvatelů a vládu Alfréda Velikého je to naopak možná o to zajímavější podívaná. První dvě osmidílné řady vznikly pro BBC, následující třetí a čtvrtou, které mají obě po deseti epizodách, už produkoval přímo Netflix. Na jeho stránkách najdete všechny čtyři.
Dříve recenzované: Černé zrcadlo, Dokonalost, Chalífát, MINDHUNTER: Lovci myšlenek, Narcos, Neuvěřitelná, Papírový dům, Peaky Blinders - Gangy Birminghamu, Perníkový táta, Spartakus, Vikingové, Vyproštění
Poznáte slavné životopisné filmy?