Čína zřejmě plánuje omezení streamovacích stránek. Návrh zákazu některých filmů se ozývá i z Ruska.

Čína zřejmě plánuje omezení streamovacích stránek. Návrh zákazu některých filmů se ozývá i z Ruska.
Různé zpravodajské zdroje ohlásily, že Čína omezí povolený podíl
Teorie velkého třesku
Teorie velkého třesku | CBS Television
zahraničních seriálů na 30% obsahu stránek. Dále budou muset filmy a seriály zaregistrovat a vyžádat si speciální povolení pro jejich vysílání, to vše do 31. března 2015. 1. dubna vstoupí v platnost úplný zákaz vysílání nezaregistrovaných pořadů.
Kvóta pro filmy nečínského původu platí už dlouho, od roku 2012 je povoleno 34 zahraničních filmů ročně. Online vysílání ale nijak omezeno nebylo a internet byl místem, kde se daly sledovat nejnovější díly oblíbených amerických seriálů a talkshow. To se ale čínské vládě nelíbilo a tak si v posledních měsících na věc pořádně posvítila. Omezení na sebe nenechala dlouho čekat. V dubnu vláda přikázala stažení seriálů The Big Bang Theory, The Good Wife, NCIS a The Practice. Oficiální důvod nebyl uveden.
Benedict Cumberbatch
Číňané si oblíbili Sherlocka.
Podle výzkumu citovaném The South China Morning Post vydělaly online streamy za rok 2013 v přepočtu 44,7 miliard korun. To rozhodně není částka, co se dá jen tak ignorovat. Video giganti Sohu, Iqiyi, Youku Tudou a Tencent, kteří dohromady nabízejí přes 400 amerických a britských seriálů (Sherlock velice oblíbený) by tak omezením přišly o nezanedbatelný podíl zisků.
Rob Cain, autor blogu chinafilmbiz.com a odborník na čínský filmový průmysl, řekl, že by ho „nepřekvapilo, kdyby omezení opravdu zavedli. Vládnoucí strana chce zavést pravidla morálky a správného chování. A západní programy jsou většinou považovány za hrozbu, často jsou označovány jako 'kulturní znečištění'.“
Michael Bay
Část snímku Transformers: Zánik se natáčela v Číně.
I přes všechna omezení je Čína pořád nejlidnatějsí zemí světa, takže též obrovským zdrojem potenciálních příjmů. Hollywood proto rozhodně nedává ruce pryč a naopak se snaží čínskému trhu vyjít vstříc. Například Transformers: Zánik byl na míru ušitý čínskému publiku. Závěr se právě kvůli tomu odehrává v Hong Kongu a ve filmu hraje několik čínských celebrit.
cina-zrejme-planuje-omezeni-streamovacich-stranek-navrh-zakazu-nekterych-filmu-se-ozyva-i-z-ruska
Ředitel Paramountu Brad Grey řekl: „Jsme velice poctěni hluboce vřelou odezvou čínského publika – a publika jinde ve světě – na náš film Trasformers: Zánik a jedinečný styl Michela Baye. Mnoho nových vztahů, které jsme navázali se členy kreativní komunity v Číně, jsou zdrojem velké pýchy a těšíme se na budoucí spolupráci.“ Rozhodně měl za co děkovat, čtyřka Transformerů se stala v Číně nejvýdělečnějším filmem všech dob.
Říše středu ale není sama ve svých výhradách k západní proukci. V kulturním výboru horní komory ruského parlamentu se objevil návrh zakázat zahraniční filmy, které Rusy ukazují v nelichotivém světle.

Trailer k filmu Stalingrad:

“Měli bychom zakázat distribuci filmů, ve kterých je vše týkající se Ruska a ruské kultury démonizováno a primitivně či vulgárně zjednodušováno,” prohlásil senátor a člen výboru Batu Chasikov. Má prý na mysli filmy, ve kterých se “scenárista či režisér rozhodnou znázornit Rusy jako hrozbu lidstva.” Výjimkou by prý měly být „umělecké“ filmy. Také apeloval na ruské filmaře, aby natáčeli vlastenecké snímky. “Momentálně v našich filmech nemáme dost hrdinů, ke kterým by diváci mohli vzhlížet.” Jako příklad uvedl nedávný válečný film Stalingrad.
Robert Duvall
Apokalypsa
Ruské ministerstvo kultury vydalo seznam 100 „klasických“ zahraničních filmů, které považuje za přijatelné. Mnoho ruských i zahraničních novinářů se pousmálo nad legendárním protiválečným dílem Apokalypsa od Francise Forda Coppoly jako příkladem vlasteneckého a neurážlivého filmu. Pokud dáme ideologii na chvíli stranou, tak ministerstvu kultury jednu věc upřít nemůžu – podle seznamu klasik rozhodně mají vkus.
Ať už jsou důvody regulace zahraničních filmů jakékoliv, vládám musí dojít jedno - ať se budou snažit sebevíc, celý internet zablokovat nejde. Kdo chce, filmy si stejně obstará. V Číně je internetové pirátství už teď velkým problémem a čím více se vlády budou snažit něco omezovat, tím spíše se tabuizované filmy dostanou ke svým divákům. Vždyť zakázané ovoce voní nejlíp.