Špinavá autorská bitva v zákulisí Avengers

Špinavá autorská bitva v zákulisí Avengers
vengers, zasahující v českých kinech od 3. května  (naší recenzi už si ale můžete přečíst zde)  jsou jedním z nejočekávanějších filmových projektů roku. Málokdo ale ví, že se na jejím pozadí odehrála bezskrupulózní bitva za autorská práva, respektive jejich odcizení.
The Avengers, stejně jako většinu superhrdinů marvelovského univerza (mimo jiné Spider-Man, Iron Man, Daredevil nebo Fantastická čtyřka), stvořil legendární  comicsový tvůrce Stan „the Man“ Lee. Tedy, částečně. Přestože Lee bezpochyby patří mezi nejvýraznější osobnosti comicsové tvorby, nebyl na své snahy sám – se Spider-Manem mu například pomohl Steve Ditko, s Avengers a většinou dalších superhrdinů neméně legendární ilustrátor Jack Kirby. A právě zde je zakopán pes.
spinava-autorska-bitva-v-zakulisi-avengers-5
Kirby totiž po svém dlouholetém působení v Marvelu odešel v roce 1970 ke konkurenční stáji DC a nutno říct, že se s nakladatelstvím ani s Leem nerozešel zrovna v dobrém – přesnějši řečeno, zbytek svého života strávil půtkami o autorská práva k různým comicsovým superosobnostem. Za normálních okolností by jeho autorství bylo nezpochybnitelné (jednak jako ilustrátora, jednak jako scenáristy, neboť Lee sve svých „nejlepších“ letech plival dvacet comicsů týdně a přešel proto na systém, kterému říkal „plotting“ – jinými slovy navrhl zápletku a nechal ilustrátora, aby doplnil vlastní dialogy a scénář), kvůli vágnosti zákoníku a několikanásobným změnám autorského práva v US však Kirby o své copyrighty přišel.
Vzhledem k tomu, že je Kirby již téměř deset let po smrti, většina vášní z bojů o superhrdiny vyprchala – tedy až do příchodu výše zmíněné adaptace týmovky Avengers. Když se totiž Kirbyho jméno neobjevilo v žádné zveřejněné kopii filmu ani na reklamních materiálech, strhla se ze strany fanoušků obrovská vlna kritiky. Mnozí renomovaní comicsoví autoři, jako například Stephen Bissette (spolutvůrce Constantina) začali dokonce volat po celosvětovém bojkotu filmu i příslušných prodejních materiálů.
spinava-autorska-bitva-v-zakulisi-avengers-1
V autorství jde vždy nejen o rozměr legální, kdy se staráme o to, kolik a komu za co odvedeme, ale také rozměr etický, kdy je přinejmenším uctivé vlastní autory zmínit. Vyloženě sprosté vyřazení Jacka Kirbyho ze hry tedy oprávněně leckoho zvedlo ze židle.
Studio Marvel naštěstí na poslední chvíli ucítilo mediální katastrofu, kterou by fanouškovská odezva mohla způsobit, a Kirbyho do finální verze titulků dodatečně zahrnulo jako spolutvůrce. Jak se to líbilo senilnějícímu Stanovi Lee, který na předchozí dotazy novinářů odpovídal vyhýbavě a se zjevnou záští vůči Kirbymu, je pak otázkou...
spinava-autorska-bitva-v-zakulisi-avengers-2