Téma: Thor - historie komiksového velikána, který dobyl kina po celém světě

Téma: Thor - historie komiksového velikána, který dobyl kina po celém světě
tema-thor-4
Thor Odinson, norský bůh hromu a blesku, a syn nejvyššího vládce Asgardu (germánská variace Olympu) Odina (germánská variace Dia) sice nepatří mezi nejznámější mytické postavy, jeho přítomnost v kultuře a popkultuře je však překvapivě častá. Kromě toho, že se pravidelně objevuje v různých fantasy ságách, je po něm také v germánských jazycích pojmenován jeden ze dnů v týdnu (Thursday, tedy původně Thor´s day). Do širší souvislosti ale tuto sympatickou postavu uvedl až nesmrtelný comicsový autor Stan Lee, který severského bijce v roce 1962 přepracoval do podoby spandexového superhrdiny.
tema-thor-3
K obskurní volbě založit comicsovou postavu na mytickém božstvu vedlo Stana Leeho nejen to, že si nemusel žádného boha sám vymýšlet, ale hlavně to, že germánské legendy jsou oproti například řeckým stále ještě celkem neznámé, a že je na světě jen málo drsnějších povolání, než být bohem hromu a blesku. Vikingské legendy také libretistům poskytly nepřeberné množství dějových linek, které se daly různě parafrázovat, parodovat a obecně autorsky zneužívat. Největší slávy však anachronický Asgarďan dosáhl po boku Kapitána Ameriky a Iron Mana v týmovce Avengers. Právě v kontrastu s upjatým Kapitánem Amerikou a věčně rozjařeným Iron Manem mohla vyniknout Thorova starobylá neotesanost i jeho květnatá mluva (a ne, nemyslíme tím foglarovský idiom pro sprostá slova).
tema-thor-1
Zdrojem Thorovy moci je jeho kladivo Mjolnir, skrze nějž nejen naklepává hlavy a vepřové řízky, ale také jím přivolává bouře, otevírá brány do jiných dimenzí, uvádí se v let, a mění se na civilistu Donalda Blakea a zpět (mimoděk jsme si trochu zarýmovali). Mezi další vlastnosti Mjolniru, které byly ve filmu částečně nakousnuty, patří i to, že ho nedokáže zvednout nikdo kromě Thora, a že se ke svému majiteli stejně věrně jako dopis odeslaný Českou Poštou vždycky vrací. Po stránce schopností je Thor zajímavý tím, že je patrně jediným marvelovským superhrdinou, který se vyrovná ikonickému Supermanovi z konkurenční stáje DC. Nejenže po fyzické stránce vydrží téměř cokoliv a má pekelnou sílu, ale hlavně disponuje magickými schopnostmi, a jak každé dítě ví, Superman je kromě kryptonitu zranitelný také magií.
tema-thor-2
Tak, jako má Batman Jokera, Spider-Man Venoma a Superman Lexe Luthora, má Thor Lokiho – svého nevlastního bratra, boha lsti a mystifikace, který se mu neustále snaží zavařit. Na postavě Lokiho je sympatické nejen to, že je Thorovým přesným opakem – přímému konfliktu se vyhýbá, je mazaný a zbabělý – ale také to, že díky své podstatě, tedy schopnosti osnovat a intrikařit, může vesele stát za třemi čtvrtinami dějových linek jako jejich strůjce.
Výjimečnost Thora spočívá mimo jiné v tom, že je dodnes jediným populárním superhrdinou, přímo založeným na mytologické postavě (nemluvíme zde o volné inspiraci, jakou je třeba Wonder Woman). Proč tomu tak je, se můžete sami přesvědčit v kinech. Stojí to za to.