Po temných stopách komiksového Batmana: Zmrzačený veterán, bezcitná troska i nechtěná groteska

Po temných stopách komiksového Batmana: Zmrzačený veterán, bezcitná troska i nechtěná groteska
tema-batman-1
Batman. Jméno, které i v po stránce comicsu ranně rozvojových Čechách okamžitě vyvolá obraz pochmurného strážce noci, a řadí se svou popkulturní pregnantností po bok veličin jako je Conan, Rambo, derivační charakteristika a porno. Temný rytíř, oděný v černou zbroj (alternativně v latexový obleček s dominantními bradavkami; poděkujme Schumacherovi), z jehož obličeje zpravidla trčí pouze nekompromisní brada (na které později založil svůj úspěch Soudce Dredd) se stal zkrátka fenoménem. A my jsme se rozhodli odhalit jeho (jak jinak) temnou minulost.
tema-batman-3
Bruce Wayne neměl zrovna nejšťastnější dětství. Kromě předčasného i pozdního akné (a jiných předčasných věcí) ho trápila i smrt rodičů (dodnes je diskutabilní, který z těchto problémů ho nakonec přivedl ke gumové masce). Co ho však určitě netrápilo byl stav jeho švýcarského konta. Rodiče mu totiž po sobě zanechali pohádkové bohatství a rozlehlé sídlo, pod jehož základy mladý Bruce záhy objevil netopýří jeskyni, která se mu stala budoucí základnou a udala mu směr. Z Bruce Waynea se stal Batman – nekompromisní ochránce zákona, který nedostatek kousnutí od radioaktivních pavouků, gamma záření, radioaktivního odpadu a bůhví ještě čeho, nahradil tvrdým tréninkem a technickou výbavou (kterou mu rodinné prasátko s přehledem pokrylo).
tema-batman-6
Temný rytíř se zrodil v hlavě Boba Kanea léta páně 1939 a svůj debut si odbyl na stránkách série Detective Comics. Přestože byl v oněch zlatých časech považován za ultrazahořklého drsňáka, z dnešního pohledu vypadají původní série spíše jako úsměvná groteska, z větší části díky tomu, že zatímco Batman chytil na tehdejší dobu relativně střídmý obleček, jeho sidekick Robin jako by vypadl ze stránek erotického měsíčníku Princ. Mimoto přílišný dojem neudělaly ani Batmanovy pomůcky (batmobil, batplane, batsubmarine), ani alternativní pomocníci (Batwoman, Batgirl, Batdog (!!!)). S postupným přitvrzováním vkusu společnosti začal starý Batman blednout a zájem o jeho příběhy prudce opadal. DC se tedy rozhodlo učinit odvážný krok a předalo Batmana plně do rukou Franka Millera. Ano, toho Franka Millera.
tema-batman-5
The Dark Knight Returns bude pravděpodobně navždy největší Batmanovskou klasikou. Geniální Miller (který dokázal už v Daredevilovské legendě Born again, že slovu temnota rozumí víc než Češi slovu zadarmo) přetransformoval usměvavého Waynea v neoholeného zahořklého muže, jehož alter ego nenávidí téměř celý Gotham. Atmosféra TDKR byla tak hustá, že už se snad ani krájet nedala...pochmurné město bez naděje, zato však plné touhy někoho za to všechno obvinit. A přestože ten někdo byl právě Batman, vršící se problémy nakonec donutily Bruce Waynea znovu obléci masku temného...a tentokrát skutečně...rytíře. Ponurá linie příběhu nakonec svedla Batmana do bitvy se samotným Supermanem...
tema-batman-2
Je logické, že pokud by se autoři nechystali udělat z Batmana bezcitnou trosku, nebo zmrzačeného veterána, museli od Millerovy atmosféry trochu ubrat. Přesto však zůstala podstatná část pochmurnosti batmanovských příběhů zachována. Postupem času byl odpraven i Robin a narůstající nepředvídatelnost dějových zvratů vyvrcholila minisérií Knightfall, v níž arcipadouch Bane (záporák v Nolanovce Temný rytíř povstal) přerazil nebohému hrdinovi páteř a donutil ho dát vale kariéře baleríny. Gotham si však od Batmana neoddychl na dlouho, protože imobilního Bruce Waynea střelhbitě vystřídal horlivý superhrdina Azrael. Ve finále sám Azrael propadá temné straně batmanění a Wayne se zvedá z kolečkového křesla, aby ve věcech udělal pořádek.
Dnešní Batman se posunul zase o krůček jiným směrem. Stěžejní série se ujal kreslíř Jim Lee, jehož dokonale čistá kresba na sebe strhla většinu pozornosti. Přesto po scénáristické stránce autoři rozhodně neusnuli na vavřínech (jak dokazuje crossover Batman/Darkness, nebo Batman: Ticho).
Co je ale hlavní – Batman se udržel na trhu přes 60 let a to jen díky schopnosti transformovat se podle vkusu novodobého čtenáře (což v žádném případě není míněno hanlivě). Mimoto stál u kolébky dalších sérií, za všechny Nightwing, sledující odtrhnuvšího se Robina s cool oblečkem. Batman zkrátka udal comicsu nový směr a dodnes je vzorem všem alespoň trochu temným superhrdinům.