Nejslavnější dítě světa slaví 45. Macaulay Culkin vytrvale vyvrací fámy o životní tragédii
Sám doma 2: Ztracen v New Yorku | 20th Century Fox
Macaulay byl třetím ze sedmi sourozenců, ale především otec, divadelník Kit Culkin, mu od brzkého věku přikládal rozhodující váhu. Roztomilý syn vystupoval v televizních reklamách, ve čtyřech letech debutoval na jevišti a brzy dostal první filmové role v některých nenápadných klasikách osmdesátých let. Otec se přitom rázem chopil manažerské úlohy. Svědomitě, řekli byste. Jenže pozdější nejslavnější dítě kinematografie, snad kromě Judy Garland a Haleyho Joela Osmenta, se dlouhodobě netají tím, jak moc mu táta v osobním životě ubližoval.
„Už od velmi útlého věku jsem věděl, že si o něm musím dělat poznámky,“ říká o svém otci. „Poznámky o tom, jaký nechci být. Poznámky o tom, jak se nechci chovat, až vyrostu,“ pronesl Culkin na rodičovu adresu roku 2006, kdy vycházela jeho knižní autobiografie Junior. Náhradním otcem mu byl režisér a scenárista John Hughes. Autor Snídaňového klubu Macaulayho obsadil do své rozverné rodinné komedie Strýček Buck (1989) a při jejím natáčení mu skotačící chlapec vnukl nápad na zlodějskou domovní invazi, které čelí osamocené a vynalézavé dítě.
Sám doma podle Hughesova scénáře a v režii Chrise Columbuse netřeba představovat. V celosvětovém fenoménu a jednom z nejvýdělečnějších filmů své doby Culkin vystřelil ke hvězdám jako drzý Kevin, jenž v úvodu odmítá nocleh po boku počůrávajícího se Fullera – toho ztvárnil jeho mladší bratr Kieran, jenž letos převzal Oscara za výkon v dramatu Opravdová bolest. Tehdy se ale veškerá pozornost upírala na blonďatého brášku, jenž předvedl velmi komplexní komediální výkon. Publikum na notách Johna Williamse oslnil také v pokračování Ztracen v New Yorku a problémový otec mu stačil vyjednat ještě dvě lukrativní zakázky. Jednak tklivou dětskou romanci Moje první láska, jednak mrazivý thriller Dobrý synek, v němž Culkin ukázal, že by mokré bandity býval zvládl i chladnokrevně zavraždit.
Tím ovšem výčet hercových památných okamžiků v podstatě končí. Fantasy Vládce knih si pamatuje málokdo a zbytečný přídavek Sám doma a bohatý už nikdo nepotřeboval. Rozhodně ne Culkin, jenž už ve čtrnácti letech jako teenagerský multimilionář zosnoval plán útěku. „Jenom… mě herectví baví. Baví mě být na place,“ vypráví s odstupem. „Ale nebaví mě spousta věcí, které se k tomu pojí. Jaký bych k tomu dal příměr… Vykoupení z věznice Shawshank. Ten způsob, jakým se dostane z vězení, je, že musí prolézt tunelem plným sraček, chápete? A tak nějak mám pocit, že abych se dostal k té svobodě, musel bych prolézt tunelem plným sraček. A víte co? Já jsem si postavil opravdu hezké vězení pro sebe. Je měkké. Je příjemné. Voní hezky. Rozumíte? Je útulné.“
V konkrétní terminologii to znamenalo uniknout a zamknout se před veřejným šílenstvím a také před toxickými rodiči, kteří se opustili a zahájili tuhou soudní bitvu o synovo dědictví. „Vždycky se to špatně vykládá, že jsem se ‚emancipoval‘ od svých rodičů,“ uvádí Culkin věci na pravou míru. „Ve skutečnosti jsem jen právně odstranil jména rodičů ze svého svěřenského fondu a našel správce, někoho, kdo by dohlížel na mé finance. Pro případ, že by někdo chtěl strčit svůj zas*aný prst do koláče. Ale než se naděješ, začne se všude psát, že jsem se ‚rozvedl‘ se svými rodiči. Já jsem si přitom jen myslel, že to dělám čistě — odstranil jsem jméno otce, odstranil jsem jméno matky, aby můj názor byl nezaujatý.“
Roku 1994 přerušil svou krátkou, leč intenzivní kariéru. Jestliže náhradního otce nalezl v Hughesovi, parťáka do nepohody našel v tom nejméně pravděpodobném člověku. Mnoho se napsalo o Culkinově vztahu s popovou megastar Michaelem Jacksonem, jenž ho roku 1991 obsadil do hudebního videoklipu Black or White. Náctiletého chlapce si zval na svůj ranč Neverland, jenž se později stal předmětem vytrvale rezonující kauzy o možném sexuálním zneužívání mladistvých. Zatímco dokument Leaving Neverland na výpovědích pamětníků Jacksona jednoznačně očerňuje, Culkin zpěváka roku 2004 při soudních procesech plně podpořil.
„Nevím, jak se to stalo, ale nějak jsem se stal takovým domovním expertem na Michaela Jacksona. Jsme si blízcí, je to můj dobrý přítel, určitě máme pouto, jaké většina lidí nemá, ale je to přítel, se kterým si popovídám jednou za rok,“ pronesl na adresu Jacksona, v němž objevil spřízněnou duši. Oba se ostatně od mládí museli prohýbat pod náporem slávy a oba se očividně uchýlili ke kontroverzním krokům. Jackson zemřel roku 2009, stejně jako John Hughes, a Culkin je kmotrem zpěvákovy dcery Paris.
Slavní se kolem filmového Kevina vždy ochotně točili a Culkin už v osmnácti spadl do chomoutu s herečkou Rachel Miner. Ve dvaceti byl rozvedený a tehdy se nejvíc probíral jeho žalostný stav, vedoucí snad až k anorexii. Roku 2002 nicméně navázal vztah se seriálovou herečkou Milou Kunis a pracoval na knížce, jejímž prostřednictvím se rehabilitoval. Stál si ale za tím, že to nikdy vyloženě nepotřeboval. Jednak proto, že od své veřejné persony se dobrovolně distancoval. „Opravdu jsem se v hlavě odpojil od ‚Macaulaye Culkina‘,“ říká. „Když na mě někdo na ulici zavolá tím jménem, ani se neotočím. Doslova. Když mi bylo čtrnáct a přestal jsem, řekl jsem si, že už to nikdy nebudu dělat — říkejte si o mně, co chcete. Že jsem blázen, že jsem alkoholik. Klidně mě nazvěte feťákem. Už je mi to jedno. To nejsem já. To je pro vás. Je to vaše. Tak si to užijte.“
Roku 2003 začal opět přijímat filmové nabídky, i když velice vzácně. Zatímco Robert Downey Jr., jemuž otec předal prvního jointa už v dětství a málem syna navždy zatratil, se začal škrábat na vrchol, Culkin o to už nestál. Snímky jako Party Monster, Černá ovce a Snídaně po sexu neměly velký dosah a herec nacházel vedle dabování i jiná uplatnění. Připojil se ke kapele The Pizza Underground, která vydávala cover verze písní Velvet Underground s texty orientovanými na pizzu. Roku 2018 založil satirický web a podcast Bunny Ears, kde parodicky přistupoval k celebritám a popkultuře.
S manželkou Brendou Song v dubnu 2025 | Getty Images
Sám celebritou nikdy nepřestal být, čemuž vedle nehynoucí popularity Sám doma napomáhají i jeho soukromé výstřelky. Před sedmi lety na Twitteru vyhlásil anketu, v níž fanoušci hlasovali o jeho novém prostředním jménu. Z nabízených variant jednoznačně vyhrála možnost Macaulay Culkin, takže jeho celé jméno nyní oficiálně zní Macaulay Macaulay Culkin Culkin. Herec s ním také opět aktivněji pracuje, ačkoli do talk show či prestižních podcastů ho zvou, aniž by musel cokoli propagovat.
Roku 2019 si zahrál ve filmu letitého parťáka Setha GreenaChangeland a při natáčení poznal svou současnou partnerku, herečku a matku svých dvou dětí Brendu Song. Žije spořádaným rodinným životem a úloha „slavného otce“ jej prý naplňuje zdaleka nejvíc, ačkoli před malými dětmi svou slávu dosud skrývá. V posledních letech se zajímá o satirickou a experimentální komedii, s Dannym McBridem spolupracoval na seriálu Ve jménu našeho pána. Zahrál si ale také v desáté sérii American Horror Story a objeví se ve druhé sezóně hitu Fallout. Nezdá se tedy, že by jeho život vrcholil ve dvanácti letech – v pětačtyřiceti se naopak jeví jako dosud nejproduktivnější a nejsmysluplnější.