Hvězda Marvelu a Ztracených skončila s herectvím. Evangeline Lilly ho měla dávno po krk

Hvězda Marvelu a Ztracených skončila s herectvím. Evangeline Lilly ho měla dávno po krk
Evangeline Lilly – Ztraceni | ABC
Lilly bylo 25 let, když její postava Kate Austen v legendárním pilotu Ztracených spadla s letadlem na tajuplný ostrov, na němž se v průběhu šesti sezón bortil časoprostor. Televizní nadšenci si do notýsku zapisovali konspirace snad nejhoroucněji od Akt X a pohledná herečka visela na plakátech a billboardech po celém světě. Herečka přitom neměla na seriál jen dobré zkušenosti a vzpomínala, že při natáčení třetí série se musela proti své vůli na kameru vysvléknout. Kontrolu nad vlastním tělem ztrácela opakovaně a zařekla se, že s přebytečným odkládáním oděvu nadobro skoncuje. Už tehdy věděla, že tudy vysněná cesta nepovede.
Evangeline Lilly
Evangeline Lilly

Herečka

7.3
„Bojím se to přiznat před celou hereckou branží, ale do deseti let bych v ideálním případě chtěla být herečkou v důchodu,“ pronesla ve zmíněné nahrávce, po níž však její talent teprve rozevíral křídla. A s ním i nové možnosti. Ze Ztracených se vymanila roku 2010, kdy za sebou měla menší roli v oscarovém válečném dramatu Smrt čeká všude. S Hugh Jackmanem si zahrála ve sportovní sci-fi Ocelová pěst a filmový Wolverine ji verboval do lukrativní série X-Men. Nabídku odmítla a vyslyšela až Petera Jacksona, jenž do prequelové trilogie Hobit ze světa Pána prstenů sháněl představitelku ctnostné a milující elfky Tauriel. Lilly do role snadno zapadla, ale doplatila na nespokojené publikum žehrající na pokles kvality a zvláštní romantickou linii mezi její postavou a trpaslíkem Kilim.
Velkoprodukcí se přesto úspěšně držela a roku 2015 naskočila na palubu Marvelu, který už vládl kinematografii. Jako Hope van Dyne v komediálním Ant-Manovi sekundovala titulnímu mravenčímu nemotorovi v podání Paula Rudda, ale v pokračování Ant-Man a Wasp už roku 2018 dostala víc prostoru. Zařadila se vedle Scarlett Johansson či Elizabeth Olsen do řady ženských komiksových hrdinek, které stále rázněji bouraly castingová tabu. Svůj okamžik slávy měla také v Avengers: Endgame, roku 2021 si odskočila k menšímu thrilleru V krizi s Garym Oldmanem a Armiem Hammerem. Hope si naposledy zahrála v uzavření trilogie Ant-Man a Wasp: Quantumania, které navzdory nadějnému rozjezdu v kinech pohořelo.
Šlo o hereččinu jedinou filmovou i televizní úlohu v posledních tří letech a není vyloučené, že si s ní odbyla svou profesní derniéru. „Dnes jsem plná radosti a spokojenosti, protože naplňuji vlastní vizi,“ uvedla 3. června v instagramovém příspěvku s odkazem na video z roku 2006. „Chvála bohu, jsem tak vděčná za tato požehnání. Odvrátit se od něčeho, co se díky jmění a slávě jeví jako očividná volba, může být děsivé. Vstup do naší dharmy ale mění strach v naplnění. Jednou se do Hollywoodu možná vrátím, ale momentálně jsem tam, kam patřím,“ uvedla Lilly, jejíž život prý vstupuje do nového období.
Ztraceni
Evangeline Lilly
Evangeline Lilly
Ocelová pěst
Ant-Man a Wasp: Quantumania
V oficiálním prohlášení pro magazín Variety herečka zmínila poslední tři roky mimo branži jako katalyzátor cesty k uvědomění, že osobní naplnění může nalézt v jiných životních aspektech. „Možná se vrátím zítra, možná za dva roky, možná nikdy. Právě teď se každopádně nepídím po žádné práci ve filmovém průmyslu a vůči nikomu nemám žádné závazky. Svůj čas hodlám věnovat mé humanitární práci a psaní,“ uzavřela záležitost Lilly, která své spisovatelské ambice poprvé vyjevila rovněž při natáčení Ztracených. Roku 2014 představila knižní sérii The Squickerwonkers, k prvnímu vydání napsal předmluvu Peter Jackson.
Na veřejnosti je známější jako obdivovaná filmová a televizní hvězda, která se během vysílání Ztracených umisťovala v žebříčcích nejkrásnějších lidí planety či nejžhavějších seriálových hrdinek. Vychovává dvě děti s manželem Normanem Kalim a roku 2020 se ocitla pod palbou kritiky, když veřejně odsoudila pandemická opatření včetně očkování a lockdownů. „Mám dvě malé děti. Někteří lidé si svých životů považují nad vlastní svobodu. Jiní si víc váží svobody. Všichni si vybíráme sami,“ napsala tehdy na Instagramu. Cizí životy jí přitom nejsou lhostejné, dlouhodobě přispívá a podporuje neziskové organizace operující v zemích s horšími životními podmínkami, několikrát sama vycestovala do Rwandy a zasazuje se také o ochranu životního prostředí.
Evangeline Lilly, která má na kontě nominaci na Zlatý glóbus a zahrála si v několika nejsledovanějších titulech posledních dvaceti let, se tudíž o živobytí a budoucnost bát nemusí. Podobně jako Bridget Fonda či a na čas Cameron Diaz se loučí s životem, pro který by většina aspirujících herců vraždila. Někdy jsou ale i lepší alternativy.
Prohlédněte si žebříček nejlepších hereček podle databáze Kinoboxu.
Zdroje: Instagram, USA Today, Decider, Variety