„Prostě buď sexy“. Transformers udělali z Megan Fox ikonu za vysokou cenu

„Prostě buď sexy“. Transformers udělali z Megan Fox ikonu za vysokou cenu
Transformers (2007) | Paramount Pictures
Každá dekáda má svou sexbombu, kterou jediný film katapultuje do diváckých snů a také do mediálního a hollywoodského kolotoče, kde se na ctnostnou moralitu úplně nehraje. Jestliže v 80. letech to byla Brooke Shields a v devadesátkách Sharon Stone, nultá léta by na pomyslném kalendáři ozdobila Megan Fox v ikonické póze z Transformers nad otevřenou kapotou motoru. Zatímco se LaBeouf pase očima na filmové partnerce, kamera jeho pohled smyslně kopíruje od holého břicha k hlavě a poté zpět až k bokům, které zakrývají decentní minišortky.
Megan Fox
Megan Fox

Herečka

Tento záběr definoval Megan Fox v její popkulturní a nevyhnutelně i filmové poloze. Transformers, kteří vznikli podle hračkářské a animované série pod producentským dohledem Stevena Spielberga, v kinech triumfálně uspěli. A v kasovní dominanci pokračovali nadále, i když kritika jimi opovrhovala stále víc a mnozí si je spojili s masovou konzumní zábavou bez špetky intelektuální hodnoty. Produkt pro všechny generace šel na ruku hlavně té teenagerské a Bay k monstrózním bitkám autobotů přihodil sexualizaci z popových hudebních videoklipů, což Fox rázem dostalo mezi nejžádanější ženy světa.
Transformers (2007)
Transformers (2007) | Paramount Pictures
Ve třetí části série, do níž se roku 2011 naposledy vrátil neméně slavný LaBeouf, Fox nahradila modelka bez předchozích hereckých zkušeností Rosie Huntington-Whiteley. Už to svědčí o jasně stanovených preferencích, jež se měly odrážet i na režisérově fetišistické režii. V proslulém rozhovoru pro Wonderland Fox roku 2009 uvedla, že Bayem poskytované rady často zněly „prostě buď sexy“. I když jej popsala jako milou a jemnou osobnost, pracovat s ním byla noční můra. Budoval si totiž reputaci alfa-samce, jenž k objektivizovaným ženám přistupuje jistým autoritářským macho způsobem.
Zkušenosti s tím měla už Kate Beckinsale během produkce Pearl Harbor. Bay ji do filmu podle jejích slov nechtěl a hlasitě si stěžoval, že hereččin nos mu zkazí celý film. Fox, již jeho kamery nápadně milovaly, jej pro Wonderland v tomto směru přirovnala k Hitlerovi a také k Napoleonovi, což prý rozzuřilo židovského producenta Spielberga. Ten se podle Bayova rozhovoru pro GQ zasadil o vyhazov prostořeké hvězdy, ačkoli legendární režisér Čelistí tuto hypotézu později smetl ze stolu.
Iniciativa byla víc na straně Fox, která se několikrát podělila o úzkosti plynoucí z vlastní úlohy bulvární celebrity stejně jako z misogynního hollywoodského zákulisí. Bay ji přiměl nabrat alespoň pět kilo, jelikož nemá rád moc hubené herečky, přičemž od premiéry Transformers se veřejnost stará o její tělo a vzhled daleko víc než o profesní úspěchy. Fox dostala prostor v odmítnuté hororové satiře Jennifer's Body - Bacha, kouše!, kde hrála sexy studentku vysávající nadrženým nápadníkům krev. Film neuspěl podobně jako westernová katastrofa Jonah Hex, kde Fox nakonec neměla moc dialogů.
Transformers: Pomsta poražených
Transformers: Pomsta poražených | Paramount Network
Nálepky povrchní sexbomby se ostatně zbavuje obtížně a Hollywood, který se před patnácti lety snadno přiklonil k těm interpretacím kolem kauzy Transformers, jež očerňují především herečku a její manýry, mění své zvyklosti jen neochotně. Cesty Fox a Baye, jemuž vděčí za hořkosladkou životní promenádu ve světlech reflektorů, se střetly ještě u filmových Želv Ninja, u nichž figuroval režisér v roli producenta. Roku 2020 se jej na Instagramu zastala a popřela spekulace, podle nichž ji režisér sexuálně vykořisťoval a snad i obtěžoval. Práci pod mužem s „napoleonským syndromem“, jenž její portrét efektně i efektivně protlačil do pokojíčků šestnáctiletých puberťáků, i přesto odsoudila dost zřetelně. Nechala se navíc slyšet, že některé vyžadované inscenace byly velmi nebezpečné a riskantní.
Herečka, která byla na poměry mainstreamové filmové scény příliš sexy, momentálně jako instagramová osobnost volně šíří své akty a viditelné plastické úpravy. Její ambiciózní účast ve čtvrtých Expendables se nevyplatila a snímek propadl, tudíž Megan Fox už v kinematografii zřejmě zůstane holkou z Transformers, po níž prahnul každý a režisér si to dobře uvědomoval. Jejímu příběhu by se nicméně mělo naslouchat, neboť není ojedinělý – jen v rámci nedávné doby nejviditelnější.
Podívejte se také na žebříček nejlepších akčních filmů podle databáze Kinoboxu.
zdroje: Collider, Wonderland, GQ