Umělá inteligence vybrala 5 nejhorších filmů všech dob. Takhle podle algoritmu vypadá dno

Umělá inteligence vybrala 5 nejhorších filmů všech dob. Takhle podle algoritmu vypadá dno
Batman a Robin | Warner Bros.
Právě takový úhel pohledu by mohla nabídnout umělá inteligence. Redakce webu Looper se proto zeptala nástroje ChatGPT, jaké jsou podle jeho informací nejhorší filmy všech dob. Algoritmus vzal do úvahy kritické recenze, hodnocení diváků i obecnou reputaci týkajících se daných snímků a vygeneroval seznam pěti titulů, jež fanouškům filmového braku jistě nebudou neznámé. Stojí však za to se na tomto kinematografickém dně trochu porochnit.
Plán 9 z vesmíru ( Plan 9 from Outer Space )
Plán 9 z vesmíru
Plán 9 z vesmíru
46%
Tady se AI do žádných překvapení nepouštěla. Nejznámější dílo údajně nejhoršího režiséra všech dob Eda Wooda pojednává o útoku mimozemšťanů na planetu Zemi, což ale americká vláda v zásadě ignoruje. V nesouvislém příběhu plném nelogičností, amatérských hereckých výkonů a řemeslných chyb se objevila řada vyhořelých osobností jako Bela Lugosi, Tor Johnson či Vampira, k úspěchu to však nevedlo. Wood se snažil předat poselství, že tou největší hrozbou pro lidstvo jsme my sami, udělal to ale tím nejsměšnějším možným způsobem a jeho céčkovou podívanou za zbraň hromadného ničení považují už generace filmových fandů.
Plán 9 z vesmíru
Plán 9 z vesmíru | Reynolds Pictures
Pokoj ( The Room )
Pokoj
Pokoj
46%
Veledílo Tommyho Wiseaua je další neodmyslitelnou součástí žebříčků největších filmových katastrof. Podobně jako o Woodovi natočil Tim Burton životopis Ed Wood, o vzniku Wiseauova snímku vznikla biografie The Disaster Artist: Úžasný propadák. Fascinující je zde především postava Wiseaua, nestřídmého vizionáře a samozvaného génia, který na počátku milénia s nulovým rozpočtem natočil nesmyslný propadák a vydával ho za nejzásadnější počin kinematografie. Woodovi nešel upřít zápal a míra snahy dalece přesahující jeho schopnosti, ovšem Wiseauova nesoudnost a megalomanská povaha dělají z Pokoje dílo přímo k popukání.
The Room
The Room | Wiseau-Films
Ptákodemie: Děs a hrůza ( Birdemic: Shock and Terror )
Ptákodemie: Děs a hrůza
Ptákodemie: Děs a hrůza
23%
Zatímco předchozí dva tituly se zapsaly hluboko do popkulturních análů, laciná vykrádačka Hitchcockových Ptáků je známá hlavně mezi zapřisáhlými fanoušky Festivalu otrlého diváka. Ptákodermie skutečně je děsivým a hrůzným filmem, jak avizuje podtitul, i když rozhodně jinak, než by se režisérovi a scenáristovi Jamesi Nguyenovi líbilo. Z levného hororu se stal vysmívaný propadák, a to díky komicky zaláskovanému tokání ústředního (lidského) páru, technickým nedostatkům i naivitě podání ptačích útoků. Díky půlnočním projekcím se však z filmu stala kultovka a Nguyen postupně natočil i další dva díly.
Ptákodemie: Děs a hrůza
Ptákodemie: Děs a hrůza | Severin Films
Batman a Robin ( Batman & Robin )
Batman a Robin
Batman a Robin
37%
Další sázka umělé inteligence na jistotu. Kritický i kasovní propadák Joela Schumachera se krátce po svém vzniku dočkal velmi nenávistných reakcí a čas tyto hrany obrousil jen částečně. Bradavky na batmanovském kostýmu, bizarní obsazení Arnolda Schwarzeneggera jako ledového záporáka, přílišná sázka na akci a megalomanství i nezdařené pokusy o humor – to vše zlomilo tomuto netopýřímu dobrodružství vaz a vyžádalo si restart nejen batmanovské série, ale i celého přístupu k této postavě. A i když George Clooney na snímek dodnes vzpomíná jako na největší chybu své kariéry, buďme za ni rádi – posloužila jako příjemný odrazový můstek pro nesrovnatelně zdařilejší trilogii Christophera Nolana.
Batman a Robin
Batman a Robin | Warner Bros.
Supersmradi - Malí Géniové 2 ( Superbabies: Baby Geniuses 2 )
Supersmradi - Malí Géniové 2
Supersmradi - Malí Géniové 2
13%
Jestli se otřesná rodinná komedie Malí géniové z roku 1999 mohla něčím chlubit, bylo to obsazení v čele s Kathleen Turner, Christopherem Lloydem a Kim Cattrall. Navzdory otřesným ohlasům však snímek v kinech nepropadl, možná i díky tomu, že šlo o první dílo synchronizující počítačovými efekty vytvořená ústa s lidským hlasem. Škoda, že se tato technologie použila k dabování geniálních mimin. Režisér Bob Clark se však rozhodl natočit pokračování, které to opět schytalo od kritiky, avšak na rozdíl od jedničky postrádalo i zajímavé obsazení a technické inovace. Vidět zde můžeme aspoň Jona Voighta, který se během dlouhé kariéry nejednou nevyhnul špatným produkcím, zde ovšem rolí ďábelského podnikatele, který unáší geniální mimina, pravděpodobně dosáhl skutečného dna.
Superbabies: Baby Geniuses 2
Superbabies: Baby Geniuses 2 | Sony Pictures Home Entertainment
Souhlasíte s výběrem umělé inteligence, nebo máte vlastní favority na filmové hrůzy? Můžete nám napsat do diskuze, anebo si spravit chuť pohledem na náš žebříček nejlepších filmů všech dob.
Zdroj: Looper