Nejslavnější televizní panic David Faustino už v 50 neřeší, že zůstal spjatý s Ženatým se závazky

Nejslavnější televizní panic David Faustino už v 50 neřeší, že zůstal spjatý s Ženatým se závazky
Ženatý se závazky | 20th Century Fox Television
Měří pouze 161 centimetrů a postavou nikdy nevystoupil z dětského těla, což byl pouze jeden z důvodů, proč pubertálního Buda vydržel přesvědčivě ztvárňovat celou dekádu. Roku 2019 v rozhovoru u příležitosti litevské akce Comic Con Baltics prozradil, že „se pořád chová jako šestnáctiletý a možná by pořád mohl být panicem.“ Zpovídající moderátor totiž vyzvídal, jaké bylo hrát teenagera, jehož hlavní charakteristikou byl konstantní neúspěch u opačného pohlaví. A taková image prý v realitě při dvoření paradoxně pomáhala.
David Faustino
David Faustino

Herec

Ženatý se závazky poskytl aspirujícímu herci životní příležitost, za níž se Faustino stále ohlíží s vděkem. Měl trochu štěstí, když v konkurzu poprvé neuspěl a teprve s novým agentem získal formativní roli v seriálu, který tehdy čerstvou kabelovku společnosti Fox položil na televizní mapu. Dva roky před premiérou Simpsonových se rodinným štěstím neuspokojený Al Bunda stal typickým obrazem chátrajícího čtyřicátníka, jemuž práce, manželka, děti a pes neúprosně rozbourávají dřívější elán nadějného fotbalisty.
Ženatý se závazky
Ženatý se závazky | 20th Century Fox Television
Show vydržela v éteru celkem jedenáct sérií a zdálo se, že si ji oblíbili všichni. Každý dokázal porozumět jejímu humoru a napojit se na postavy, které byly stejnou měrou obyčejné i roztomile zábavné. Zatímco někdo se řehtal nad Alovým vztahem s ironickou manželkou Peggy (Katey Sagal), jiní se bavili výstřelky rádoby frajerského Buda a jeho starší sestry Kelly (Christina Applegate). Faustino si natáčení podle svých slov užíval a zákulisí pořadu považuje za nejskvělejší, jaké si lze v dané branži představit.
Zásluhy za hladký a úspěšný průběh všech 259 epizod přisoudil producentům a scenáristům, kteří vytvářeli komfortní atmosféru a dopředu pečlivě sepsali a rozvrhli až 95 procent materiálu, za což jim prý nikdo nemůže odepřít zásluhy. Bud Bundy se stal globálně rozpoznatelnou tváří, v čemž herec nejprve rozpoznával klady i zápory. Pomohla mu prý obří popularita u policejních složek, což Faustino jemně vztáhnul na úlevy kolem návykových látek. Roku 2007 jej krátce zatkli za ilegální držení malé dávky marihuany, v devadesátkách nad ním možná přivírali oči jakožto nad spoluzakladatelem „prvního hiphopového nočního klubu v Los Angeles“ s názvem Balistyx.
David Faustino
David Faustino, Katey Sagal a Amanda Bearse pózují při odhalení hvězdy pro Christinu Applegate | Getty Images
Zpočátku těžko snášel poznámky od lidí, kteří jej na veřejnosti všemožně vztahovali k postavě Buda. „Vyjížděl jsem na ně, co jako mají za problém. Byl jsem jako blázen,“ přiznal herec, jenž si pěstoval také rapovou kariéru. Agresivní přístup, který podle něj nedával smysl, ale záhy změnil. Buda začal vnímat jako vtipný a nezávadný charakter a dělá mu radost, jak mu role naklonila „tolik skvělých lidí.“ Společně s ostatními herci usiloval o televizní reunion, ale plány se nikdy nenaplnily.
Faustina to trápit nemusí, neboť vedle nesmazatelného popkulturního odkazu má stabilní příjem plynoucí z ještě pohodlnější práce. Buda Bundu si v životě ponechal, jako hostující hvězda si jej zopakoval v několika seriálech včetně Parker Lewis musí vyhrát. Objevil se v Aktech X nebo Takové moderní rodince, kde pozdní televizní rozkvět potkal Eda O'Neilla. Specializuje se na televizní filmy a zveličené charakterní verze sebe sama, jež si zahrál ve Sběratelích kostí nebo v internetové sérii Star-ving.
Našel se hlavně v dabingu, který mu umožňuje strávit ve studiu maximálně dvě hodiny denně a věnovat se svým dvěma dětem. Slyšet jsme jej mohli třeba v anime Legenda Korry nebo v v seriálové adaptaci milovaného animáku Jak vycvičit draky. Podle Faustina není nic pravdivého na zkazkách, že s Christinou Applegate byli při natáčení sitcomu víc než jen přátelé a kolegové. Dobře si prý uvědomovali, že by jim hluboké city mohly zničit fungující chemii před kamerou. Před sebou nevidí žádné vysněné profesní štace, užívá si svou pozici v koutu filmového i hudebního průmyslu a zdůrazňuje, že peníze nejsou všechno.
David Faustino
David Faustino v červnu 2023 | Getty Images
Rodiče před ním v pubertě schovávali většinu z tučných výplat za seriálový fenomén, aby jej udrželi nohama na zemi. Faustino vzpomínal, že zatímco týdenní smluvní platby byly velmi štědré, jakékoli dodatečné bonusy za sledovanost či reprízy jim stanice odepřela. „Ženatý se závazky vydělal přes miliardu dolarů a my jsme z toho vlastně nic nedostali,“ povzdechl si herec v rozhovoru pro NBC Washington. Momentálně je však spokojený s tím, co má. A pokud někdy nadejde příležitost, jak Buda Bundu znovu oživit, fanoušky a fanynky kalifornský rodák jistě potěší.
zdroje: Comic Con Baltics, Time, NBC Washington