Katey Sagal si na place Ženatého se závazky prošla tragédií. Peggy Bundy je přesto ikonou

Katey Sagal si na place Ženatého se závazky prošla tragédií. Peggy Bundy je přesto ikonou
Peggy Bundy | FOX
Satirický sitcom Ženatý se závazky (Married with Children) nám dala roku 1987 mladá a sotva na nohou stojící stanice Fox v její rané experimentální fázi. V době premiéry se jednalo o nejodvážnější, nejprovokativnější a nejvíc kontroverzní seriál v éteru. Pokud si někdo myslí, že dnešní doba nepřeje drsnému humoru, nejspíš ani netuší, jaká vlna reakcí se dokázala kolem této produkce zvednout koncem 80. let.
Katey Sagal
Katey Sagal

Herečka

Stavění na hlavu hřejivých klišé dřívějších amerických sitcomů provokovalo z různých důvodů konzervativce i progresivní lidi a obě skupiny se nebály dát to najevo. Mimo jiné i proto, že tvůrci vpluli do poměrně neprobádaných vod a teprve objevovali nový jazyk společensky a politicky chápavého mainstreamového díla. Koho vlastně satirizovali a co říkali, bylo občas poněkud nečitelné. V průběhu existence seriálu se to přizpůsobovalo aktuální náladě.
zenaty-se-zavazky-osobni-tragedie-hlavni-hvezdy-vedla-k-vymazani-pulky-serie
Ženatý se závazky | Columbia TriStar

Předvoj komediální revoluce

O dva roky později měli premiéru rovněž u Foxů Simpsonovi a navěky změnili podobu amerického a posléze světového smyslu pro humor. A také typu příběhů, jež se „smí“ vyprávět. Al Bundy a jeho rodina však byli nezbytným, byť trochu nemotorným předvojem tohoto kulturního zlomu. Seriál se přesto vždy potýkal s pověstí lacinosti, nízkosti a vulgarity. A to zvlášť mimo americký prostor, neboť v překladu do nového prostředí se nevyhnutelně ztrácí část smyslu i přesahu.
Ženatý se závazky
Ženatý se závazky
66%
Výklady seriálu se většinou nevyhnutelně stáčí okolo Ala Bundyho v podání Eda O'Neilla, jemuž se – všudypřítomné propagandě navzdory – nesplnil jediný kus z jeho amerického snu. Jako emaskulovaný prodavač bot se cítí být ponížený svou prací a ve volném čase sedí rozkročený na gauči u televize a snaží se ignorovat posměšnou manželku i otravné děti. Zatímco Homer Simpson na konci dne svou rodinu upřímně miluje, Bundyho životní frustrace nachází jen málokdy chvíle uvolnění. Na rozdíl od Homera u něj nemůžeme s jistotou očekávat, že nakonec udělá správné rozhodnutí.
Katey Sagal měla méně prostoru co do stopáže, nicméně vyčleněný čas dokázala zužitkovat naplno. A svou Peggy od počátku tvarovala podle vlastních představ. Původně měla být Alova manželka stejným unuděným a nevýrazným peciválem jako on sám, právě Sagal z ní však udělala živelnou ženu, která svou energii odmítá věnovat fádním povinnostem hospodyňky. Ne tedy, že by byla schopná ji využít produktivněji než starat se o svůj opečovávaný a dnes již ikonický vzhled, který opět vymyslela sama Sagal. První den si prý přinesla na plac vlastní kostým a návrh na dnes legendární vysoký účes s natupírovanými vlasy.
zenaty-se-zavazky-osobni-tragedie-hlavni-hvezdy-vedla-k-vymazani-pulky-serie
Ženatý se závazky | Columbia TriStar
Peggy zradil americký sen stejně jako Ala, vypořádává se s tím ale jiným způsobem. Nefixuje se na svou rodinu jako správná domácí puťka, místo toho všem okolo sebe neustále vysvětluje, o kolik lepší je než oni. A skoro s hrdostí opakuje, jak moc nenaplněný byl její potenciál. Když i Peggy porovnáme s jejím protějškem ze Simpsonů, zjistíme, že Marge stejně jako Homer vykazuje o mnoho víc kladných vlastností. Na rozdíl od Peggy měla světu co nabídnout a její oběť je skutečná, zatímco u Peggy se zdá, že jde ve větší míře o sebeklam.

Ironická ikona

Ženatý se závazky je zkrátka mnohem ostřejší seriál, který se s vlastními hrdiny příliš nepáře. Což neznamená, že to Peggy zabránilo stát se tak trochu ironickou, ale současně i upřímnou ikonou ženské emancipace. A v mnoha ohledech nejvýraznějším aspektem celé produkce. Sagal si dokonce odnesla čtyři nominace na Zlatý glóbus po sobě, o dvě víc než O'Neill. Seriál se za celou svou historii dočkal pouze těchto šesti želízek v ohni. To jen dokazuje, že přes všechnu kritickou rozpačitost nad celkovým projektem nepanovaly o výkonu Sagal pochybnosti.
Katey strávila s Ženatým se závazky jedenáct let kariéry i života, objevila se v každé z 263 epizod. A ve štábu povětšinou panovala poměrně dobrá nálada. Černým momentem byl pouze rok 1991, kdy neplánovaně otěhotněla. Tvůrci se rozhodli její těhotenství vepsat do scénáře, což mělo výrazně zjednodušit natáčení a do příběhu vložit nové konflikty. Herečka však tragicky potratila a najednou hrozilo, že bude muset před kamerou ztvárňovat mateřství s cizím novorozencem, zatímco v soukromí se bude vyrovnávat se ztrátou dítěte.
Tvůrci se nakonec rozhodli jít cestou Dallasu a všechny odvysílané epizody, v nichž byla Peggy těhotná, označili za Alovu noční můru. Příběh se resetoval. O jejím těhotenství v seriálu nepadlo už ani slovo. I díky podpůrnému pracovnímu kolektivu Sagal těžké okamžiky překonala. Dnes má tři potomky.
Zákon gangu
Zákon gangu | FX Networks
Ženatý se závazky provázely zasloužené i nezasloužené kontroverze po celou dobu jeho existence. Tou poslední bylo náhlé utnutí stále sledovaného pořadu, kdy stanice Fox, tehdy již kolos, produkci nemilosrdně ukončila takřka ze dne na den. Důvody nejsou ani dnes zcela jasné. Někteří herci se o tom dozvěděli z médií, nikoli od svých zaměstnavatelů.
Katey Sagal však není jen Peggy, a dokonce není jen herečka. Nejdřív prorazila jako stálý pěvecký doprovod populární Bette Midler. V letech 1994 a 2004 vydala sólová alba, tehdy již zatížená televizní slávou. Na rozdíl od své nejznámější postavy jde tedy o dámu obdařenou mnoha talenty. Po skončení seriálu neopustila obrazovky a nakonec se dočkala i Zlatého glóbu za hlavní roli roli v dramatickém krimiseriálu Zákon gangu (Sons of Anarchy). Propůjčuje také hlas jednooké hrdince Leele v kultovním animáku Futurama. V roce 2014 odhalila svou hvězdu na hollywoodském chodníku slávy, ceremoniálu se účastnili i její někdejší spoluherci z Ženatého se závazky, s nimiž nadále udržuje vřelé vztahy.
Podívejte se na žebříček nejlepších seriálů podle databáze Kinoboxu.