House, Ztraceni i Zoufalky. Připomínáme si dvacetileté výročí nejzásadnější televizní sezóny

House, Ztraceni i Zoufalky. Připomínáme si dvacetileté výročí nejzásadnější televizní sezóny
Dr. House | Fox

Dr. House

Dr. House
Dr. House
86%
Tvůrci Dr. House ani nevěděli, jak moc jejich seriál předurčí trendy následujících let. David Shore spojil věčně vděčné medicínské drama s variací na Sherlocka Holmese a na svět vyskočil nerudný a arogantní, patologickými bolestmi sužovaný, ale také brilantní doktor Gregory House. Přesvědčen o své intelektuální nadřazenosti byl ochotný přijímat jen ty nejvíce extrémní a bizarní lékařské případy, s nimiž se vypořádával velmi netradičním způsobem. Jeho tým ho na jednu stranu nesnášel, na druhou se do krve bil o jeho přízeň a respekt.
Hugh Laurie
Hugh Laurie

Herec

Tvůrci vycítili oblibu antihrdinů, brilantních géniů, kteří se na povrchu chovají jako nabubřelí panáci, ale někde v nitru jsou to křehké duše. Tento přístup se během let stal tak trochu klišé a dnes už je těžké ho představit s vážnou tváří. Stinná stránka takového pořadu vždy je, že se na něj mohou nalepit fanoušci, kteří si antihrdinu idolizují a s odkazem na něj se snaží vysvětlovat vlastní antisociální chování. Seriály jako Rick a Morty pak musí vynakládat mnoho energie, aby svému publiku vysvětlili: Ne, tohohle člověka si nemáte brát za vzor.
Tohle nebezpečí začali brzy chápat i tvůrci House a při opětovném zhlédnutí, zvlášť při sledování v rychlejším sledu, je až překvapivé, jak málo (obzvlášť v pozdějších dílech) uhýbají před Houseovou toxicitou, negativitou a tím, jak moc jeho chování ničí život všem okolo něj, ale především jemu samému. V popkulturní mysli utkvěly víc jeho vtipné hlášky než překvapivě komplexní psychologický vývoj. Seriál ještě následoval zvyklosti své doby a jednotlivé epizody se soustředily na uzavřené případy, na jejichž konci se situace v Houseově týmu většinou vrátí ke statu quo. Příběh přesto krůček po krůčku postupuje a Dr. House v podání nezaměnitelného Hugha Laurieho zůstává jedním z nejlepších televizních charakterů.

zoufale-manzelky-zmenily-televizi-a-zvladly-se-pri-tom-nebrat-smrtelne-vazne-nic-je-zatim-v-jejich-uplnosti-nenapodobilo
Zoufalé manželky | Disney

Zoufalé manželky (Desperate Housewives)

Zoufalé manželky
Zoufalé manželky
72%
Zoufalkám jsme se před ne tak dávnem věnovali v samostatném výročním textu, kde naplno popisujeme jejich zásadnost jak pro popkulturu, tak i pro postavení „ženské“ tvorby v jejím rámci. Tvůrci Marcu Cherrymu se podařilo z prokletého námětu rodinné telenovely obsazené pohasínajícími hvězdami udělat jednu z největších popkulturních událostí své doby jednoduše tím, že si vydobyl dostatek prostředků a marketing s jeho seriálem zacházel tak, jak si zasloužil. Jako s něčím, na co být hrdý, a nikoliv jako s vedlejším produktem, za jaký se televize pomalu stydí (jak se „pořadům pro ženy“ do té doby dělo).
Zoufalé manželky změnily televizi a zvládly se při tom nebrat smrtelně vážně. Nic je zatím v jejich úplnosti nenapodobilo
Recenze10. 12. 2022
Zoufalé manželky změnily televizi a zvládly se při tom nebrat smrtelně vážně. Nic je zatím v jejich úplnosti nenapodobilo
Formát Zoufalých manželek je i po letech funkční a chytlavý. Unuděné a frustrované ženy unikají k bizarním maloměstkým zločinům, jež připomínají, že i ten nejspořádanější člověk má nějaké ty kostlivce ve skříni. Každodenní zkušenost se mísí s kriminálním vzrušením, to vše oživeno komediální nadsázkou, ale i citem pro melodrama. Zlí jazykové tvrdili, že Zoufalky jsou jen dražší telenovela, ale právě v tom spočíval jejich smysl – šlo o důkaz, že když se na tento formát vynaloží dost času a úsilí, může být výsledek úžasná a živelná podívaná.

Battlestar Galactica
Battlestar Galactica | British Sky Broadcasting

Battlestar Galactica

Battlestar Galactica
Battlestar Galactica
85%
House a Zoufalky byli masovými hity, jež ovládly veřejný prostor a přitahovaly všechny druhy publika. Remake kultovního sci-fi seriálu Battlestar Galactica z konce sedmdesátých let měl vždy ohraničenější, tím však věrnější okruh příznivců a příznivkyň. Ronald D. Moore si vzal na starost oživení látky ve velkém, proto seriál otevřel televizním filmem o délce tří epizod.
Televizní sci-fi to přesto měly dlouho těžké, až do nástupu streamovacích gigantů nemohly doufat v rozpočet, který by jim umožňoval konkurovat filmové produkci. Výsledek tedy vždy vypadal jako tvůrčí kompromis. Špičkového řemesla se snáz dosáhne u dramatu o oprsklém doktorovi než ve vesmírné opeře. Na tehdejší poměry masivní rozpočet byl ostatně problém, s nímž se produkce po celou dobu potýkala a nakonec šlo o příčinu konce po čtyřech sezónách.
Jak ale probereme hned u naší další položky, skončit v nejlepším je možná divácky neuspokojivé a v publiku to zanechává díru a touhu po pokračování, nakonec to je ale to nejlepší, co se seriálu může stát. Battlestar Galactica si získala značnou oblibu a mezi příznivci sci-fi kultovní status. Ani širší veřejnost včetně kritické obce nebyla na slovo skoupá, na seriál se tedy dodnes vzpomíná ve výčtu toho nejlepšího, co během posledních dvou dekád vzniklo.

Ztraceni
Ztraceni | ABC Television Network

Ztraceni (Lost)

Ztraceni
Ztraceni
77%
Lost nejdřív strhli svět a následně se stali symbolem show utržené ze řetězu, která se zpronevěřila všem svým kvalitám. Až do kvalitativního kolapsu Hry o trůny (Game of Thrones) byli Ztraceni největším symbolem televizního seriálu, který z vrcholu spadl až na dno, takže ho dnes často najdeme jak v žebříčcích nejdůležitějších seriálů, tak i těch s nejhorším koncem.
Je ale chyba myslet si, že jen proto nemůžeme ocenit jednak kvalitu přinejmenším prvních dvou řad, ale možná ještě víc pocit zlomovosti a zásadnosti, který seriál vyzařoval. Žádnou televizní show nejde zcela smysluplně hodnotit pohledem na celek, protože z principu televizní produkce bývají i ty nejlepší projekty ždímány do nekonečna, a tedy kvalitativně klesají. Proto mohou být Simpsonovi jedním z nejlepších i nejhorších seriálů všech dob. A přestože nadšení provázející první epizody Ztracených nevyhnutelně odvál čas, neměli bychom na ně zapomínat. Stanice ABC, stejně jako v případě Zoufalých manželek, věděla, že seriál se musí stát události. Musí se stát tím nejdůležitějším tématem, o němž se dá v tu chvíli bavit. A to se u Ztracených jednoznačně povedlo.
J. J. Abrams vytvořil atraktivní koncept o posádce letadla ztroskotané na tajuplném ostrově a tým scenáristů ho pak vyždímal, co se dalo. A nejspíš i, co se nedalo. Přestože druhá polovina projektu má už svými šílenými zvraty (cestování v čase a prostoru, posmrtné očistce, alternativní reality a atomová bomba v batohu) už poněkud campový nádech, Ztraceni zůstanou jedním ze zlomových okamžiků televizní tvorby. Zlatý věk televize propukl jejich příchodem naplno.
Podívejte se na seznam nejlepších seriálů podle databáze Kinoboxu.