Nejočekávanější hrané videoherní adaptace: svět z kostiček i zatopená dystopie

Nejočekávanější hrané videoherní adaptace: svět z kostiček i zatopená dystopie
Metal Gear Solid | Konami
Videoherní filmové adaptace se tento rok díky úspěchu Super Mario Bros. ve filmu či seriálu The Last of Us konečně zbavily pověsti nekvalitních slátanin. Důrazně si říkají o prioritní místo na trhu a přestávají hráče a hráčky vnímat jako od reality odtržené podivíny, jak dokázalo například nedávné Gran Turismo.
Samotná adaptace je však velmi složitý proces skýtající několik úskalí právě kvůli tomu, jak živý organismus videohry představují. Spousta markantních videoherních značek a sérií však se stále větší intenzitou ohlašuje jejich filmovou verzi, přičemž u mnohých z nich bychom to nečekali. Pojďme se společně podívat na nadcházející projekty, které to budou mít ve srovnání se svým předobrazem nadmíru obtížné.

Pět nocí u Freddyho

Pět nocí u Freddyho
Pět nocí u Freddyho | Universal Pictures
Začneme titulem, který zanedlouho vstoupí do kin. Pět nocí u Freddyho vychází z populární a rozsáhlé hororové série, která si získala věhlas především jako atraktivní obsah na streamovací platformě Twitch, kde streameři a streamerky čelili náhlým jump-scarům a děsivé atmosféře. Jednoduchá premisa zpracovává příběh nočního hlídače, jenž má za úkol strážit chátrající zábavní park. V noci v něm ožívají velká robotická zvířata, brousící si zuby na lidské krky. Hra spočívá v sezení u několika monitorů se záběry skrytých kamer, které musíte pravidelně kontrolovat, jinak vás nepříliš roztomilá zvířátka dostanou. Film bude mnohem dynamičtější, protagonistu obohatí osobním příběhem a ponese se v tradici klasických a přímočarých slasherů. Do kin dorazí 2. listopadu.
Pět nocí u Freddyho
Pět nocí u Freddyho
68%

The Division

The Division
The Division | Ubisoft
Z dílny kontroverzního studia Ubisoft, jež má tendenci recyklovat herní mechaniky i design a s originalitou si hlavu příliš neláme, pochází i téměř deset let starý kousek The Division. Vznikl pod hlavičkou série Tom Clancy, inspirované literárními kusy stejnojmenného amerického spisovatele. V jádru se jedná o akční týmovou střílečku, nabízející rozmanitě dynamické mise. Filmová adaptace byla ohlášená již roku 2016. Hlavní roli měl ztvárnit Jake Gyllenhaal, jenž si dříve zahrál kultovního Prince z Persie, pandemie však projekt zbrzdila. Preprodukce přinesla spoustu komplikací se scénářem, který se začal výrazně odchylovat od původního záměru. V roce 2021 vyšla zpráva o restrukturalizaci celého projektu. Od té doby o něm nic nevíme, k ledu ho však zatím oficiálně neodložili. Původně měl dorazit na Netflix, uvidíme tedy, jestli tam zůstane, nebo zda zakotví někde jinde.
The Division
The Division

Minecraft

Minecraft
Minecraft | Microsoft
Pokud pomineme několik verzí Tetrisu, Minecraft je historicky nejúspěšnější hrou s počtem necelých 240 milionů prodaných kopií, přičemž druhé GTA V má něco přes 100 milionů. Sandboxové dobrodružství těží z nepřeberných možností a kreativity kostičkového světa, kde se dá vše rozbořit, vytvořit a znovu postavit. Příběhová linka hraje vedlejší úlohu, cílem je dostat se pomocí stále lepšího vybavení do cíle, kde stačí porazit draka.
Hra je tedy téměř čistě zaměřená na samotné gameplay a filmová adaptace se zprvu zdá těžce uchopitelná. Spekulace ohledně možných filmových adaptací probíhají již od roku 2014. Po letech mlžení už má konkrétní film potvrzené datum premiéry, která je stanovená na duben 2025. Herního protagonistu Steva si zahraje Pedro Pascal, po jeho boku se objeví i Jason Momoa. Bližší detaily zatím známé nejsou. Uvidíme, zda se snímek vydá stejně úspěšnou cestou jako letošní Barbie.
Minecraft
Minecraft
AI
66%

Borderlands

Borderlands
Borderlands | Gearbox Software
Akční série Borderlands je pilířem loot and shoot subžánru, založeném na přehršli typů zbraní a objektů ke sbírání, neustálé střelbě a zběsilé akci. Vyniká špinavě komiksovou estetikou a nesvázanou sebeuvědomělostí, prošpikovanou popkulturními odkazy. Dění zasazuje na rozmanité, povětšinou zpustošené planety, kde vládne chaos a prospěchářská společnost. Série plná bizarních postaviček se nebere vážně a nabízí hravý podklad pro filmovou adaptaci, která má mít premiéru příští rok v srpnu. V rolích bláznivých lovců a lovkyň odměn se představí Cate Blanchett, Jamie Lee Curtis, Kevin Hart a Jack Black, jenž se převtělí do role otravného robota Claptrapa. Vedení se ujal režisér milující brakovou estetiku a exploataci Eli Roth
Borderlands
Borderlands
AI
73%

Metal Gear Solid

Metal Gear Solid
Metal Gear Solid | Konami
Legendární série videoherního revolučního vývojáře Hidea Kodžimy, jenž pomohl k povýšení videoher z pouhé zábavy na umění. Sérii Metal Gear převzal roku 1998 a vytvořil jednu z prvních videoher, která se opírala o větvené vyprávění, opatřené množstvím příběhových cut-scén. Hra položila základy žánru stealth, spočívající v plížení, skrývání se a taktickém uvažování. Série se dočkala napříč generacemi konzolí dalších devíti dílů a získala kultovní status.
V jejím centru stojí charismatický elitní agent Solid Snake s komplikovanou minulostí a špičkovými bojovými schopnostmi. Spekulací o filmovém převyprávění bylo za posledních 20 let již několik, jedno inicioval samotný Kodžima. Potvrzené a rozběhlé produkce jsme se dočkali až teď, informací je však velmi málo. Protagonistu ztvární Oscar Isaac, který se k projektu vyjádřil loni. Zmínil, že s tvůrci hledají ten správný scénář a dávají si raději načas. Uniklo i pár konceptuálních obrázků s chystaným výtvarnem, na ostatní si budeme muset počkat.
Metal Gear Solid
Metal Gear Solid

BioShock

Bioshock
Bioshock | 2K Games
Zástupce her se strhujícím příběhem a kultovní značky je i dystopický BioShock, který je v několika žebříčcích považovaný za jedno z nejlepších videoherních děl vůbec. S kouzelně bizarním a znepokojivým výtvarnem předkládá fikční svět zatopeného městečka, které mělo být utopickým místem společenské elity. Do zašlého Rapture přichází protagonista a o jeho historii a pádu se dozvídá prostřednictvím útržků a nalezených nahrávek.
Svět se dočkal i dalších dvou dílů. Podmanivá retro hrozivá atmosféra skýtá pozůstatky civilizace a nebezpečná stvoření, která musíte ve střílečce s RPG prvky vyčistit. Hutného příběhu a lákavého prostředí se chytil Netflix, jenž pro režii angažoval režiséra Hunger Games Francise Lawrence. Ten se nechal slyšet, že chce být předobrazu co nejvěrnější a že rozvětví společenské i filosofické přesahy. Obsazení ani datum vydání však zatím nejsou známé.
Bioshock
Bioshock
Čekání na očekávané filmy si můžete zkrátit žebříčkem těch prozatím nejlépe hodnocených videoherních adaptací.
Zdroje: Netfilx, Sony, Lionsgate Films, Columbia Pictures, Warner Bros.