Super Mario Bros. ve filmu

73%
Super Mario Bros. ve filmu
Nespoutaně barevná jízda legendární videoherní postavičky Maria a jeho přátel. Po animované sérii z 80. let a kultovní hrané verze z roku 1993 se dobrodružný instalatér s červenou čepicí dočkal plnohodnotného animovaného celovečerního filmu, tentokráte z dílny Illumination Entertainment, stojící za sérií Já, padouch či Tajný život mazlíčků. Bratrské duo Mario a Luigi sní o tom, že si v New Yorku otevře největší instalatérskou firmu. Nic však zatím nevychází podle plánu a proto jsou schopni se vrhnout do nebezpečných úkolů, na jejichž konci čeká sladká odměna. Zapletou se do tajemné říše, které vládne ještěr Bowser. Po cestě se však bratři nuceně rozdělí a každý musí nadále kráčet sám. Mario potká oslnivou princeznu a Luigi se ocitne v zajetí. Poté, co se Mario od princezny dozvídá o nebezpečném Bowserovi, rozhodne se vydat na nebezpečnou cestu, aby zachránil jak princeznino království, tak svého bratra. Zapomíná však, že není žádným vytesaným hrdinou a pro vítězství bude muset spoléhat na svůj instinkt a především štěstí.



Recenze: Super Mario Bros. ve filmu

Kinobox.cz
70%

Pro ty, co mají od hraní na ikonické konzoli omačkané prsty, si tvůrci připravili vděčné easter eggs, roztomilé citace (v obraze i zvuku) a příslib dalšího filmu. Super Maria si ale užijí i ti, kteří mají postavičky jednoduše rádi kvůli tomu, jaké jsou a co dělají. Princezna Peach navíc odhalí svou girl power povahu. Památné scény: Mario a Luigi opravují koupelnu v luxusním bytě, souboj Maria a Donkey Konga, Bowserovo lávové vězení, jeho hra na klavír a zpěv.


Pete69
Pete69
29 697 bodů
6
Mario, Luigi, Donkey Kong a další postavičky z her Nintenda, které jsem i já hrával... asi i proto dám alespoň 60%. Animace se mi moc nelíbila, příběh standardní, jaký bych asi očekával. Akce je tu hodně, ale je to prostě hopsací zmatek bez přidané hodnoty.
filmfanouch6
filmfanouch6
12 644 bodů
7
Super Mario Bros. ve filmu v zásadě možná dopadli tím nejlepším možným způsobem. Výsledný film je svižnou záležitostí, která je na úkor faktu, že je videohrám věrná až příliš, jedním svižným videoherním záznamem, který ovšem slušně pracuje se zákonitosti původního světa a zvládá herní mechaniky schopně zasadit do nějakého funkčního celku. O poznání příjemnější výsledek, než bylo snadné se ještě pár dnů nazpátek obávat…. Více zde
hrumsrt
hrumsrt
9 284 bodů
7
Videoherních adaptací vzniká v posledních letech více a více, navíc s ohledem na aktuální tendence je vidět, že se jich budeme dočkávat čím dál častěji.. K samotné herní značce žádný vztah nemám, nicméně jelikož jde o tak obrovskou fenomén, není možné, aby zůstala bez povšimnutí.. A je teda Super Mario začátkem nové éry videoherních převedení na plátna? No, ani by mě to nepřekvapilo.. Je možné, že patřím mezi těch pár osvícených, kteří měli tu "čest" vidět i hranou podobu adaptace, tedy film z roku 1993, jenž se kromě hrdých ohlédnutí spíše dočkává čím dál většího posměchu. Ale tahle značka nemá jen napravenou reputaci, ale vpouští novou energii všem hrám, na kterých jsme, kdy ujížděli. Je nyní čas, aby se divák nostalgicky vrátil do světa Crashe Bandicoota?.. Ohledně obsazení tvůrci nedělají jedinou chybu a každý jednotlivý hlas je za kreslenou tvářičkou cítit. Přestože nejvíce zůstane v paměti chraplák Jacka Blacka jako Bowsera, tak stejně tak pořád slyším Aničku jako Princeznu Peach.. Kromě samotného úvodu v reálném světě je Mario přesně takový, jaký by být měl. Nechybí spousta odkazů na původní hry a ani na samotný žánr arkádovek. A i ti, kteří nemají svět italského instalatéra tak zajetý, si v něm snadno najdou cestu. Několikrát nechybí hravé převedení samotných herních prvků, které ani jednou nepůsobí zvláštně. Nejsvětlejším bodem filmu jsou pro mě scény s Donkey Kongem. Nejde o kdovíjak funkční příběh, jako spíš o hravé pohlazení fanoušků, kde nechybí ikonické hudební a zvukové doprovody. Vizuálně nádherný film, který na několikrát dosti infantilní scénky povolává minimálně jednu celou generaci. Mario nepřekvapí a dokonale naplní očekávání, jen by někde potřeboval ještě o stupeň přidat. Závan nostalgie je tak ještě příjemnější pokud si ho vychutnáte v originálním znění. /viděno v kině/ 75%


Dodatečné informace

Původní název:
Super Mario Bros.: The Movie (více)
  • USA Super Mario Bros. ve filmu
  • USA Super Mario Bros.: The Movie
Premiéra v ČR:
6. 4. 2023
Distributor:
CinemArt
Země původu:
USA, Japonsko
Rozpočet:
100 mil. USD
Tržby:
1 362 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Super Mario Bros. ve filmu je dostupný s českými titulky a českým dabingem

Podobné


Powered byJustWatch