Zpozdí se nejočekávanější film podzimu? Navzdory stávkám se s Dunou počítá

Zpozdí se nejočekávanější film podzimu? Navzdory stávkám se s Dunou počítá
Duna: část druhá | Warner Bros.
Duna to jakožto adaptace náročné knihy Franka Herberta neměla nikdy jednoduché. Nadčasový příběh postavený na ekologickém poselství, politickém intrikaření a rovněž mesiášské linii kolem fremenského vůdce Paula Atreida zkusil v 80. letech zfilmovat David Lynch. Mistr mysteriózního narativu si však výjimečně došel pro negativní recenze a jeho Duna dnes existuje hlavně jako kultovní počin.
Duna: Část druhá
Duna: Část druhá
92%
Novodobý a pořádně smělý pokus režiséra Denise Villeneuva (Blade Runner 2049) kráčel ještě trnitější stezkou. Jeho Duna sice měla hudbu Hanse Zimmera a herecký ansámbl zahrnující Timothéea Chalameta, Rebeccu Ferguson, Joshe Brolina či Stellana Skarsgårda, jenže vyfasovala také datum premiéry v období zvolna polevující pandemie koronaviru. Studio Warner Bros. ji navzdory skvělým úvodním ohlasům vydalo ve stejný den v kinech i na HBO Max, a byť tržby dosahující 400 milionů dolarů nebyly vůbec špatné, za jiných okolností to mohlo dopadnout mnohem lépe.
Duna: část druhá: 2. trailer | Vertical Entertainment
Duna: část druhá pokrývá závěrečnou polovinu Herbertovy první knihy a Paul (Chalamet), vyhoštěný následník rodu Atreidů, pověřeného správou pouštní planety Arrakis, se s původními obyvateli připravuje na válku proti invazivním Harkonnenům. Trailery naznačují epickou a akčnější podívanou než v případě jedničky, jízdy na obřích pouštních červech a více prostoru pro oblíbenou Zendayau, ztvárňující Paulovu fremenskou lásku Chani. Se skvělou pověstí jedničky v zádech by 2. listopadu publikum mělo vzít kina útokem, jenže série potíží Dunu neopouští.
Ještě na začátku července totiž veškerý optimismus vytlačily mizerné finanční výsledky pátého Indiana Jonese a sedmé Mission: Impossible. Černé mraky od té doby rozehnaly fantastické kinojízdy Barbie a Oppenheimera, avšak filmový průmysl stále ochromují panující stávky. K nim se solidárně přidávají i nejslavnější herci a herečky a web IndieWire vypočetl, že jejich absence u filmových propagací může potenciální výdělek u jednotlivých titulů snížit až o patnáct procent.
Warneři tudíž dle webu Variety vážně uvažovali o tom, že svůj podzimní drahokam odsunou až do roku 2024. To by však vyžadovalo desítky milionů dolarů navíc. A toho se hlavouni v citlivých časech snad zaleknou. Minimálně Richard Gelfond, výkonný ředitel řetězce IMAX, kde by druhá Duna měla být významnou složkou programu, zpoždění filmu zavrhl. Podle něj je mimo hru. „Z hlediska dolarů a centů mi to nedává žádný smysl,“ sdělil v rozhovoru citovaném ve Variety.
Duna: část druhá
Duna: část druhá | Warner Bros.
Listopadová premiéra se blíží a IMAX momentálně díky Oppenheimerovi zažívá zlaté časy, tudíž odsunutí takto velkého a očekávaného projektu by mohlo nadělat jen paseku. Od premiéry první Duny navíc uběhly dva roky a lidé chtějí neuzavřený příběh zkompletovat co nejdříve. Nemluvě o tvůrcích, kteří k natáčení přistoupili tím nejpoctivějším stylem se záměrem vytvořit generační událost. Hollywoodské série nicméně často vypráví stylem, který v navazujících dílech zrekapituluje události předchůdců, tudíž osvěžit paměť by nemělo být zapotřebí stejně jako v případě druhého Top Gunu.
Duna: část druhá předpokládá útok na miliardu dolarů, k čemuž jí má dopomoci ještě hvězdnější obsazení. Mezi novými tvářemi figurují například Florence Pugh, Christopher Walken, Austin Butler či Léa Seydoux.