Poručice Callahan z Policejní akademie vzpomíná na scénu v bazénu, kde ji osahávali

Poručice Callahan z Policejní akademie vzpomíná na scénu v bazénu, kde ji osahávali
Leslie Easterbrook | IMDb
Leslie Easterbrook
Leslie Easterbrook

Herečka

Leslie Easterbrook se narodila v roce 1949 v kalifornském Los Angeles a v devíti měsících ji z dětského domova adoptovali profesor hudby a profesorka angličtiny. Vychovali ji v malé vesničce v Nebrasce, vzdělání získala na soukromé baptistické akademii v Columbii ve státě Missouri. Zde ji ovlivnilo navštěvování dramatického kroužku. Její herecká kariéra se rozjela na začátku 80. let, když získala roli Rhondy Lee v sitcomu Laverne and Shirley, kde za čtyři roky odehrála 51 epizod a díky otcově pomoci se naučila hrát na trumpetu.

Myslela si, že zkazila konkurz

V roce 1984 přišla Policejní akademie, v níž ztvárnila svou nejslavnější roli – instruktorku sebeobrany Callahan, která ční nad ostatními svou výškou a fyzickou převahou a dopředu ční výrazným poprsím, kolem čehož se točila většina gagů. Easterbrook přitom pomýšlela na kariéru na divadle a v opeře a vysnila si, že bude hrát dramatické role. Při castingu na roli Callahan měla pocit, že svým nasazením vše zpackala. Měla za sebou sice kariéru sportovní střelkyně, ale přesto si nebyla jistá, jestli její drsňácký projev režiséra s producentem spíš neodradil. „Nikdy jsem nehrála nikoho zastrašujícího. A když se mě báli, přišlo mi, že mi roli nedají,“ prohlásila. Tvůrci přitom byli nadšení.
Policejní akademie
Policejní akademie | Warner Bros.
Easterbrook představovala nový typ ženskosti na filmovém plátně. Sexy, chladný a dominantní, s hlubokým hlasem; sexmbombu, která má mít mozek a vlastní vůli. Nikoli svůdkyni, ale někoho, kdo muže vyloženě pacifikuje a zmocňuje se jich. Postava Callahan, jejíž příjmení je samozřejmě narážkou na Drsného Harryho (Callahana), byla ztělesněním erotických snů submisivních mužů, kteří toužili po tom, aby je ženy v rámci erotických her tloukly a škrtily.
Zároveň patřila k rodící se generaci akčních hrdinek, jako byly Sarah Connor, Ellen Ripley, Vasquez a podobně. Ve filmech Rocky IV či Policajt v Beverly Hills II pak stejně vypadala a působila i Brigitte Nielsen. Na svou dobu bylo nezvyklé i to, že Callahan měla ve třetím a čtvrtém díle vztah s drobnějším japonským kadetem, což šlo proti zvyklostem, podle nichž árijsky dokonalé krasavice končí s podobně dokonalými vysokými árijskými krasavci.
Easterbrook přitom není až tak výrazně vysoká, jak film naznačoval v některých záběrech, měří 173 cm, což je sice nadprůměrné, ale ne ohromující. V sedmi dílech Policejní akademie se objevila celkem šestkrát, kromě druhého dílu. Atmosféru mezi členy štábu popisovala jako rodinnou. Největšími kamarády pro ni byli Scott Thomson (hrál Chada Copelanda) a Marion Ramsey (upištěná Laverne Hooks).

Scéna, na niž nezapomene

Při natáčení ovšem docházelo i k nepříjemným situacím. V 80. letech se moc nedbalo na bezpečnost práce nebo na konsensus, takže ve čtvrtém díle s podtitulem Citizens Patrol (Občanská patrola) zažila něco, z čeho měla potřebu se ještě po letech vyzpovídat. Ačkoli ani jeden díl Policejní akademie není sofistikovanou zábavou, úroveň čtvrtého klesla ještě níž. Má nejhorší kritické a divácké ohlasy. Podstatné je však hlavně to, co se dělo na place.
Policejní akademie 4: Občanská patrola
Policejní akademie 4: Občanská patrola | Warner Bros.
Ve filmu je nechvalně proslulá scéna, kdy Callahan skočí do bazénu v tričku, skrz něj jsou jí po namočení vidět bradavky. Její vyzývavá hláška: „Tak, kdo mě chce zachránit?“ podnítí všechny okolostojící muže, aby do bazénu naskákali za ní a začali ji pronásledovat.
Policejní akademie 4: Občanská patrola
Policejní akademie 4: Občanská patrola
53%
Easterbrook tu však v reálu nebyla dominantní. V databázi IMDb je zaznamenaný její výrok: „Pamatuju si z toho natáčení, že tam byli divní statisté. V jejich očích jsem viděla chtíč a na jejich poklopcích boule. Doslechla jsem se pak, že někteří dokonce zaplatili, aby měli šanci dotknout se mých prsou. V některý kopiích filmu mě slyšíte i nadávat, což byla má autentická reakce na chlápky, co na mě začali skákat šipky. Scénu jsme točili několikrát a pokaždé jsem byla unavenější, zatímco oni byli rychlejší v tom, jak se na mě vrhali. Natočili jsme tu scénu asi tucetkrát a režisér z nějakého důvodu pořád nebyl spokojený. Jenomže statisté se ke mně drali pořád blíž a snažili se mi tričko roztrhnout. Jeden se mi dokonce dostal pod něj a stisknul mi prsa, až jsem ho musela prosit, aby toho nechal. Kolem bazénu se navíc shromáždili snad všichni mužští členové štábu a všichni se chtěli podívat, jak vypadají moje bradavky.“

Další kariéra v seriálech a hororech

Easterbrook i přes tento negativní zážitek hrála v dalších dílech, v sedmém dokonce nazpívala titulkovou píseň. Nicméně je jasné, že podobná situace by dnes byla v hollywoodském průmyslu neopakovatelná, respektive, pokud by se opakovala, měla by pro její aktéry vážnější následky.
Policejní akademie
Policejní akademie | Warner Bros.
Leslie Easterbrook za svůj život účinkovala téměř ve třech stovkách epizod různých seriálů – mezi nimi třeba v To je vražda, napsala či v Pobřežní hlídce. Druhou linii její kariéry tvoří především levné hororové filmy a dabing animovaných seriálů. V roce 2005 nahradila herečku Karen Black ve snímku Vyvrženci pekla od režiséra Roba Zombieho. Snímek je přitom pokračováním filmu Dům tisíce mrtvol, kde hrála tutéž postavu vyšinuté vražedkyně právě Karen Black. Proto si občas mnozí fanoušci obě herečky pletou. Rob Zombie si však nakonec víc oblíbil Easterbrook, protože ji obsadil i do jedné z rolí remaku Halloweenu (2007).

Easterbrook nikdy neměla děti a byla dvakrát vdaná. Poprvé za herce Victora Holchaka, podruhé za scenáristu a producenta seriálu M.A.S.H. Dana Wilcoxe. Herečka se dnes věnuje charitě (mimo jiné i podpoře dívek, aby se staly policistkami), propagaci střelných zbraní a vlastní soukromé divadlo.
Podívejte se na žebříček nejlepších komediálních filmů podle uživatelek a uživatelů Kinoboxu.