Jako v Ready Player One. Apple otvírá bránu do virtuální reality i pro sledování filmů

Jako v Ready Player One. Apple otvírá bránu do virtuální reality i pro sledování filmů
Brýle pro virtuální a smíšenou realitu Apple Vision Pro | Getty Images
Na každoroční prezentaci v rámci Apple Worldwide Developers Conference vstoupil současný ředitel Tim Cook do šlépějí Steva Jobse a jeho pověstnou hláškou „ještě jedna věc“ uvedl revoluční systém Apple Vision Pro. Brýle, které vstoupí na trh začátkem příštího roku a jejichž cena začne na 3499 dolarech (přibližně 77 tisíc korun), vás dokážou kompletně odtrhnout od reality a v prostoru zhmotňovat pracovní aplikace, které dokonce vrhají stín.
Můžete s nimi rovněž sledovat 3D filmy a pomyslné plátno půjde umístit doslova kamkoli. Lze navolit kompletní pohlcení příběhem, popřípadě simulovat sledování v kině nebo v přírodě. Šéf Disneyho Bob Iger předstoupil před publikum a vyzdvihoval pokrokový vynález Applu, který podle něj snoubí úctyhodnou kreativitu s průlomovou technologií, aby vytvořil neopakovatelný zážitek. „Produkt nás přiblíží fanouškům a fanynkám způsobem, jaký dosud nebyl možný,“ zdůraznil Iger.
Apple Vision Pro
Apple Vision Pro představil šéf společnosti Tim Cook | Getty Images
Uživatelé se budou moci ponořit do libovolných děl ze světa Marvelu, Avatara či Star Wars. V úvodní nabídce nemají chybět ani populární seriály Apple TV+ Ted Lasso a Nadace. Apple Vision Pro se má stát osobním kinem s rozhraními včetně 4K a HDR, prostorovým zvukem a stereoskopickým 3D.
Systém bude kompatibilní s iPhonem, iPadem a počítači Mac. Lze k němu připojit klávesnici, ale ovládání je poněkud futurističtější. Postačí totiž lidské prsty, stisk palce a ukazováčku má zaregistrovat zabudovaná kamera a ovládání dále zajistí přirozená gesta, směřování pohledu a hlasové příkazy. Nebudete přitom muset spoléhat jen na virtuální prostor, brýle by měly obstarat i bezešvé spojení skutečné a virtuální reality. Jakmile například někdo vstoupí do vámi okupovaného umělého prostředí, software by měl rychle reagovat a program přerušit.
Ready Player One: Hra začíná
Ready Player One: Hra začíná | Vertical Entertainment
Vzrušující novinky kdekoho potěšily a lidé na internetu vyzdvihují významný krok vstříc budoucnosti. Přehlížet se však nedá matoucí marketing a nejasné zacílení produktu, který se cenově přece jen vymyká standardní elektronice „pro každého“. Uživatel Patrick Klepek si na Twitteru všímá, že Apple se chystá účtovat nesmyslné ceny za hračku developerů, jíž přezdívá hotový produkt.
Dosavadní pokusy o virtuální realitu se příliš neosvědčily a také nyní vyvstávají pochybnosti, kdo bude mít opravdu zájem například o sledování sportovního utkání s přáteli v prostředí, které ho od ostatních lidí zcela odtrhne. Posměch míří také na design brýlí, které se neobejdou bez kabelu, nebo na podobnost se systémy od společností Meta či Google. Mnozí se rovněž pozastavují nad tím, jak málo se v souvislosti s Apple Vision Pro promuje hraní videoher, které se přitom s virtuální realitou vždy primárně spojovaly.
Pokud by Apple Vision Pro náhodou slavily úspěch, přidělají vrásky na čele provozovatelům kin, která se v tomto roce konečně vzpamatovávají z koronavirové rány. Ať už to dopadne jakkoli, jde o další krok k tomu, aby lidstvo zůstalo doma a simulovalo i běžné společenské aktivity, přičemž automaticky vyvstávají scénáře známé z filmů jako Ready Player One, Minority Report nebo Tron.