Eva Green vysoudila za svou účast na zrušeném „pitomém béčku“ milion dolarů

Eva Green vysoudila za svou účast na zrušeném „pitomém béčku“ milion dolarů
Eva Green | Karwai Tang / Getty Images
Green totiž u britského soudu zažalovala společnosti White Lantern Films and SMC Specialty Finance o milionový honorář, který jí měl náležet za účast na nezávislém sci-fi A Patriot. V něm by ztvárnila hlavní roli a také fungovala jako výkonná producentka (především čestný titul zaručující výrazným osobnostem projektu dílčí rozhodovací právo, někdy i podíl na zisku). Koncem roku 2019 však natáčení krachlo.
V takovou chvíli samozřejmě následuje pořádný frmol a producenti se snaží najít způsob, jak vyplatit co nejméně přislíbených peněz. Nejvyšší jednotlivou sumou pak byl nepřekvapivě honorář pro nejznámější tvář ze štábu. Green tedy svou gáži musela vymáhat soudně a na oplátku jí na stole přistála protižaloba, že projekt krachl kvůli jejím „excesivním tvůrčím a finančním požadavkům“.
nekdy-krehka-jindy-desiva-vzdy-vsak-krasna-a-neprehlednutelna-takova-je-jedna-z-nejvyraznejsich-herecek-soucasnosti
Eva Green | Dimension Films
Green se však hrozby nezalekla a veřejně se hlasitě bránila. Na svém Instagramu vysvětlovala: „Musela jsem se postavit skupině mužů, disponujících značnými finančními zdroji, kteří se ze mě snaží udělat obětního beránka, aby zakryli své vlastní chyby.“ Green také popsala, že jedním ze základních problémů pro ni bylo, když plánovaný čtyřtýdenní fyzický trénink zkrátili na pouhých pět dnů, což označila za nezodpovědné a nebezpečné. Připomněla, jak to dopadlo na natáčecím place snímku The Rust, kde nedůslednost produkce vedla ke smrti kameramanky Halyny Hutchins rukou Aleca Baldwina, jemuž podali pistoli s ostrou municí.
Natáčení, během nějž Alec Baldwin zastřelil kameramanku, se opět rozbíhá. Poučí se Hollywood?
Filmy17. 2. 2023
Natáčení, během nějž Alec Baldwin zastřelil kameramanku, se opět rozbíhá. Poučí se Hollywood?
Eva Green se s producenty příliš nepárala a o snímku A Patriot mluví doslova jako o „posraném béčku“, o kterém se bála, že jí zničí kariéru. Tento přístup producenti rovněž považují za neprofesionální a nepatřičný. Jak informuje magazín Vulture, soudce však rozhodl plně ve prospěch herečky a protižalobu shodil ze stolu. Ve svém vysvětlení sice soudce přiznal, že se Green občas chovala a vyjadřovala poněkud nevybíravě, ale její obavy byly plně oprávněné.
Přestože máme jistě větší tendenci stranit jedinci s tváří a jménem než jakékoli korporaci, přeci jen není tak důležitý konkrétní fakt, že Eva Green má na svém bankovním kontě o milion dolarů víc. Obě strany jsou jistě víc než dostatečně zajištěné a milion pro ně není likvidační položkou. Důležitější je tedy, co rozsudek znamená pro filmový průmysl, a sice to, že by v budoucnu snad mohl být o kus bezpečnější a spolehlivější. Role precedentu je sice v evropském právu zpravidla méně výrazná než v tom americkém, avšak není bezvýznamná.

Kinolog: „Zítra se bude souložit všude.“ Je seriál Volha tak vulgární, že nepatří na ČT?
Ostatní30. 4. 2023
Kinolog: „Zítra se bude souložit všude.“ Je seriál Volha tak vulgární, že nepatří na ČT?